Obavijesti

News

Komentari 24

Istražujemo: Projekti za koje želimo novac dobiti od EU-a

Istražujemo: Projekti za koje želimo novac dobiti od EU-a
1

Ministri uvjeravaju da će sredstva iz europskih fondova biti za razvoj svih županija i traže da lokalna vlast ne plače. Oni im, pak, odgovaraju već spremnim projektima

VIDEO

Vlada nas je prevarila. Slavoniju će baciti na koljena, zavapili su Slavonci nakon što su ministri Vesna Pusić i Branko Grčić objavili podjelu Hrvatske na Kontinentalnu i Jadransku regiju. Boli ih što je Vlada s EU sve dogovorila u tišini. 

- Vrgorac, Miholjac i Zabok imat će iste okolnosti za razvoj. Bakice iz Dalmacije i iz Slavonije doživjet će da bude asfaltiran put do njihove kuće, da imaju kanalizaciju, da prelaze preko Pelješkog mosta – obećala je Pusić. 

Uvjeravanja da će svaka županija moći izvući dovoljno novaca iz EU fondova za razvoj samo je razbjesnila lokalne vlasti. Brzo su ih sasjekli. Takva politika, tvrde, bogatima daje, a siromašnima ostavlja mrvice. 

- Kao da su me stavili da trčim na 100 metara s Usainom Boltom, a ministar Grčić kaže - ‘pa vi ste jednaki’, kazao je Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje. 

Naime, Kontinentalnoj regiji novom podjelom priključen je Zagreb, koji cijeloj regiji podiže prosjek BDP-a. Ostatku regije, smatraju kritičari, umanjuju se šanse da isišu novac iz fondova. 

Pravo na pomoć Unije imaju samo one regije u kojima je BDP po stanovniku manji od 75 posto prosjeka EU. Slavonci se boje da će brzo steći status razvijene regije iako im je BDP 36 posto. 

Glavni grad će imati i više novca za izradu projektne dokumentacije, pa tako i više prilika za apliciranje od nekog slavonskog sela. Oštro su reagirali HDZ-ovi župani. 

- Zašto bi netko pod istim uvjetima investirao kod nas, ako može u Zagrebu? - zapitao se župan Marijan Aladrović. Čačiću njihovi argumenti ne znače mnogo. 

- Ne plačite, pokažite sposobnost – rekao je kao da ne zna da ta sposobnost već postoji. 

Brojke su jasne. Samo za Osječko-baranjsku županiju EU je do sada odobrila 100 milijuna eura. Ne planiraju stati.

O koijm je projektima riječ saznajte u 24sata Expressu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca