Obavijesti

News

Komentari 39

Tommy Lee Jones: Zavarao nas je da 
je grubijan i nasilnik

Tommy Lee Jones: Zavarao nas je da 
je grubijan i nasilnik
1

Glumac koji je ozloglašen u novinarskim krugovima. Tvrde da je od njega nemoguće dobiti suvislu rečenicu u intervjuu, ali redatelji ga obožavaju jer je poseban...

VIDEO

U romantičnoj drami, odnosno, komediji “Začin za brak” o bračnom paru koji nakon tri desetljeća održava pristojnu rutinu bez, kako kaže hrvatski naslov, “začina” strasti, uzbuđenja i izazova, glavnu žensku ulogu glumi Meryl Streep. Nepogrešiv izbor. Osim što može glumiti gotovo sve, ima iskustva s takvim ulogama. Znamo je iz filma “Mostovi okruga Madison” kao brižnu domaćicu, suprugu i majku koja se upušta u kratku i strastvenu ljubavnu aferu s fotografom kojeg glumi Clint Eastwood, glumac koji u svojoj karijeri nema mnogo romantičnih uloga.

U “Začinu za brak” muža Meryl Streep glumi Tommy Lee Jones, a to je već na prvi pogled vrlo neobično jer uloga osjetljivog i stidljivog čovjeka ne spada u njegov filmski imidž. Savezni šerif Samuel Gerard iz “Bjegunca” (uloga koja mu je donijela Oscar), ambiciozni političar iz “Klijenta”, agent koji se bori protiv izvanzemaljaca u “Ljudima u crnom”, šerif u filmu “Nema zemlje za starce” – da spomenemo samo neke od njegovih poznatih uloga - nije, kao ni Clint Eastwood, prvi i očiti izbor za film koji se bavi junakovim ljubavnim životom. No ako zbog ičega treba gledati ovu solidnu i ne previše nadahnutu romantičnu ljubavnu priču o paru u zrelim bračnim godinama, onda je to Tommy Lee Jones.

Film je druga liga, Meryl Streep je očekivano izvrsna, a Tommy Lee Jones je savršen na način koji je potpuno neočekivan. Tko bi mogao misliti da se ispod imidža lakonskog, sarkastičnog i nesentimentalnog profesionalca krije suptilan čovjek čija je nesavršenost dirljiva do boli? Odgovor na ovo pitanje jest: nismo dovoljno mislili, odnosno, gledali. Takva uloga za Tommyja Leeja Jonesa nije neočekivana, samo smo se mi naviknuli gledati ga kao okretnog, pouzdanog, tvrdog profesionalca bez privatnog života.

U drami “Plavo nebo” izvrstan je kao muž Jessice Lange, a u “Nebu i zemlji” Olivera Stonea savršen kao vijetnamski marinac kojega je rat toliko uništio da ne može živjeti normalan život sa ženom koju voli. Ono što je neočekivano jest žanr - spoj ljubavne drame i romantične komedije – u kojemu se ovaj pripadnik osme generacije Teksašana, rančer i kauboj kojemu su i engleski i španjolski materinji jezici i koji se bavi uzgojom konja i stoke, dosad nije iskušao.

Tommy Lee Jones ozloglašen je u novinarskim krugovima. Tvrde da je od njega nemoguće dobiti normalan intervju ili smislen odgovor na neko pitanje. Kad ga je, na primjer, jedan novinar upitao nešto o njegovu briljantnom redateljskom prvijencu “Tri sprovoda Melquiadesa Estrade”, Jones se zahvalio na novinarovu točnom izgovoru meksičkog imena i prezimena, te dodao da o onome što ga je pitao nema što reći. Njegovi uobičajeni odgovori na pitanja su “Da”, “Ne”, “Ne znam”, “Ne zanima me”, itd. No to nije ni grubost ni nepristojnost, nego urođena južnjačka stidljivost čovjeka koji ne podnosi pohvale, samohvalu i izljeve taštine. Nije zaludu u većini uloga Tommy Lee Jones šutljiv, kratak, nenametljiv i sumnjičav. Ne vjeruje nikome tko ističe svoje vrline, čak ni nevinom čovjeku osumnjičenom za umorstvo. Najbolji dijalog u “Bjeguncu” nije napisao Oscarom nagrađeni scenarist David Twohy, nego ga je na snimanju smislio Tommy Lee. Osumnjičeni bjegunac Harrison Ford očajnički govori šerifu Jonesu: “Nisam ubio ženu!”, a ovaj mu grubo uzvraća: “Baš me briga” (I don’t care!). Njegov je posao da ga uhvati i privede i ne zanima ga je li kriv ili nije i koga se vraga hvali svojom nevinošću!

Tommy Lee Jones pritom nije nimalo skroman, ponajmanje kad govori o svojoj domovini, Teksasu. Kao izdanak stare teksaške obitelji, podrijetlom tri četvrtine Velšanin i jednu četvrtinu Čeroki Indijanac, tvrdi da je sretan što živi u najboljoj zemlji na svijetu, a ne u nekoj drugoj američkoj državi ili recimo nekoj “jadnoj Engleskoj”. Kad ga pitaju nije li američki Jug malo problematičan, zaostao, konzervativan i opasan, odgovara: “Pa, ako nikoga ne uvrijedite ili nešto ne ukradete, bit će vam lijepo na Jugu”. Kakav duhovit i profinjen način da nekome kaže: Nije Jug za svakoga! Osim što je jedan od najboljih svjetskih glumaca, posljednja tri desetljeća i jedan od niza darovitih glumaca-redatelja, Tommy Lee Jones je spoj intelekta i instinkta, grubijana i senzibilnog promatrača. Njegovi najbolji glumački trenuci nisu oni u kojima preuzima inicijativu i ističe sebe, nego scene u kojima reagira na ono što rade ili govore oni drugi. 
Na pitanje kako glumi, odgovara (ako uopće išta odgovori) ovako: “Kako glumite nekoga u filmu? Kako to radite? To je nemoguće - ako ne znate kako. Kako nekome otvorite tijelo, izvadite slijepo crijevo, zašijete ga i gledate kako se oporavlja? To je nemoguće - osim ako znate kako.”

>>> Ostale zanimljive priče čitajte u 24sataExpressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk