Obavijesti

Sport

Komentari 23

Cura za svjetski vrh: Nema ni cijelu motku, ali ruši rekorde...

Cura za svjetski vrh: Nema ni cijelu motku, ali ruši rekorde...
13

OSJEČKA ISINBAJEVA Elija Valentić (17) skače s motkom koja je dvaput pucala pa je zato metar kraća. Do prije godinu dana nije ni znala što je točno skok s motkom

VIDEO

U skoku s motkom sam 60 godina, a 55 godina radim kao atletski trener i molim vas da uvažite moje iskustvo kad vam kažem da ovo što je u godinu dana postigla Elija Valentić nitko nikad nije napravio u atletici, kaže Josip Gašparac, trener koji u rukama ima novo čudo hrvatske atletike.

Elija je, kao i njezin idol, Jelena Isinbajeva, došla u atletiku nakon deset godina provedenih u gimnastici. I ona je, kao slavna Ruskinja, motku u ruke prvi put uzela sa 16 godina. Samo 11 mjeseci poslije hit je hrvatske atletike.

- Iskreno, prošle godine u ovo doba nisam ni znala što je skok s motkom. Sve ovo doživljavam kao nešto bajkovito, nitko oko mene ne vjeruje da sam sve ovo postigla u manje od godinu dana - kaže Elija, koja je u skoku s motkom završila slučajno.

Nije imala čak ni tenisice

Kao gimnastičarka je imala velike uspjehe. Bila je prva Osječanka koja je izborila nastup na juniorskom Europskom prvenstvu u višeboju, no u 16. godini je morala prekinuti s gimnastikom zbog ozbiljne ozljede leđa. Čak godinu dana je pauzirala i tek tad, na nagovor sestre, došla je u atletski klub Žito - trenirati trčanje. Treneri su je, međutim, usmjerili na skok u dalj, a kad je tamo spomenula svoju gimnastičku prošlost, dvojbe su nestale.

Odmah su je poslali na skok s motkom kod Josipa Gašparca. Nije imala ni odgovarajuću obuću, a prve je skokove izvodila s dva puta slomljenom motkom. No i u takvim uvjetima Elija je izvela drugi najviši skok s motkom u Hrvatskoj ove godine preskočivši, za početnicu, nevjerojatnih 3,65 metara!

- Takve visine se u Europi dosežu tek nakon nekoliko godina treniranja. Recimo da je ta visina posljedica njezine gimnastičke prošlosti. Ali čim razvije ono što još nema, poput trčanja, ona će doživjeti novu eksploziju preskakanja letvice na bitno višim visinama. Elija je strašno eksplozivna i, što je još važnije, ona voli ovaj sport i spremna je učiti. Vjerujem da će za dvije-tri godine biti blizu svjetskog vrha i skakati preko 4,50 metara. Ima radne navike, strašan voljni motiv, a premda je jako mlada, vrlo je zrela osoba i s njom ne komuniciram kao s djevojčicom nego kao s iskusnom sportašicom - hvali svoju štićenicu Josip Gašparac.

Elija je učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, želi postati dizajnerica unutrašnje arhitekture, ali sad je najvažnije izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji iduće godine.

- Morat ću preskočiti četiri metra, što je 35 centimetara više od mojeg sadašnjeg osobnog rekorda, ali nimalo ne dvojim da ću to i postići dobijem li nove motke - priča Elija.

Motka je inače dugačka između 4,6 i 4,9, a ona s kojom je ona skakala samo 3,6 metara. Zapravo, riječ je o ostatku motke koja se prethodno već dva puta lomila. Zbog toga je Elija prisiljena napadati letvice samo s osam koraka zaleta, jer, da dođe brže, motka bi se ponovno slomila.

Mali zalet da opet ne pukne

- Ona sad ima hvat na motki na 3,35 metara, što je 30 centimetara ispod letvice koju je preskočila. To je za djevojku koja skok s motkom trenira tek godinu dana fenomenalan rezultat. Kad bi dobila novu motku, koja bi odgovarala njezinoj visini i težini, mogla bi povećati hvat na motki za 30 cm, što donosi barem pola metra veći skok! I to već sljedeće godine - tvrdi trener Josip Gašparac.

Međimurac iz Nedelišća s osječkom adresom u posljednjih je nekoliko godina iz pepela, praktički nepostojanja, skok s motkom doveo na razinu najreprezentativnije hrvatske atletske discipline. Hrvatski rekorder Ivan Horvat samo je početak niza.

- Poslije njega stasao je cijeli jedan novi naraštaj skakača s motkom. Najstariji u toj grupi je mlađi junior Dario Prekl, on ima 17 godina, trojica su sa 16 godina, a neki kadeti koji tek trebaju doći u mlađu juniorsku konkurenciju već imaju skokove oko četiri metra - hvali se ponosni Josip Gašparac.


GIMNASTIČARKA Došla je u atletski klub na trčanje, no poslali su je na skok u dalj, a kad su čuli stiže iz gimnastike, završila je u motki

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima