Obavijesti

Sport

Komentari 10

Šokantno otkriće: Čak trećina osvajača medalja na dopingu?

Šokantno otkriće: Čak trećina osvajača medalja na dopingu?
1

Sunday Times i njemački ARD zajednički su došli do rezultata doping testova za više od 5000 atletičara. Kod trećine osvajača medalja može se posumnjati u doping

VIDEO

Kod trećine osvajača medalja na vrhunskim atletskim natjecanjima, među kojima su i Olimpijske igre te svjetska prvenstva, može se posumnjati da su bili pod dopingom. U najmanju ruku.

Objavili su to njemački ARD i britanski Sunday Times koji su se domogli nalaza 12.000 krvnih testova 5000 atletičara diljem svijeta. A podaci su šokantni. Krvni nalazi više od 800 atletičara mogu uputiti na 'veliku vjerojatnost u doping ili su u najmanju ruku abnormalni'.

Rezultati koji su čuvani u Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF) sa sjedištem u Monaku stigli su u ruke novinara ARD-a i Sunday Timesa, a šokantno je što se kod čak 55 osvajača zlatnih medalja može posumnjati u doping. Još je sramotnije što niti jednu od medalja sumnjivim sportašima nisu oduzeli.

Cijenjeni svjetski stručnjaci u borbi protiv dopinga Michael Ashenden i Robin Parisotto za Sunday Times su pregledali nalaze krvi sportaša koji su slavili na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima u razdoblju od 2001. do 2012. te su izdvojili natjecatelje kojima je zbog sumnje da su koristili doping trebalo izreći zabrane nastupanja. I prema tim podacima najviše se sumnje pojavilo kod ruskih sportaša.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nikad nisam vidio ovoliko abnormalnih nalaza krvi. Velik broj dopingiranih sportaša prošao je bez kazne, a  šokira što su u IAAF-u sve to mirno gledali - rekao je za Sunday Times međunarodni stručnjak za anti-doping Robin Parisotto.

Britanski list navodi i kako je među onima kod kojih se sumnja u doping i 10 osvajača medalja s Olimpijskih igara u Londonu. I umjesto da se posramljeno povuku, u IAAF-u su, kako tvrde britanski mediji, pokušali zataškati cijelu priču te su čak prijetili sudskom zabranom Sunday Timesu tvrdeći kako su 'nezakonito došli u posjed krvnih nalaza'.

U Svjetskoj anti-doping agenciji (WADA) rekli su kako je situacija alarmantna.

- Jako smo uznemireni zbog ovih optužbi ARD-a, ovo će biti novi udarac na svjetsku atletiku - rekao je predsjednik WADA-e Craig Reedie te dodao:

- Ništa nije dokazano i atletičare smatram nedužnima dok se ne dokaže suprotno. Pogrešno je što je to izašlo u javnost prije dokazivanja.

Legendarni Sergej Bubka, potpredsjednik IAAF-a, rekao je kako će provesti istragu te potpuno surađivati s WADA-om.

- Naravno da ćemo surađivati te nećemo dozvoliti nikakvu povredu pravila. Svi moraju biti svjesni da za varalice u atletici ili bilo kakvom sportu nema mjesta. Naš stav uvijek je nulta tolerancija na doping.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića