Obavijesti

Tech

Komentari 86

Afera Dizel: Uključeno 11 mil. vozila, odlazi šef Volkswagena

Afera Dizel: Uključeno 11 mil. vozila, odlazi šef Volkswagena
7

Nakon što je otkriveno da su u SAD-u namještali testove štetnih emisija, VW je odlučio smijeniti šefa kompanije Martina Winterkorna, objavio je Der Tagesspiegel

VIDEO

Afera Dizel s manipuliranjem na testovima ispušnih plinova snažno je pogodila njemački Volkswagen, koji je, kako je objavio Der Tagesspiegel , odlučio smijeniti direktora kompanije Martina Winterkorna. Posljednji dan bit će mu u petak, a navodi se da je njegov izgledni nasljednik direktor Porschea Matthias Müller.

Volkswagen je u utorak objavio kako će rezervirati čak 6,5 milijardi eura kako bi pokrili trošak u ogromnom skandalu , u koji je globalno uključeno čak 11 milijuna dizelaša ove kompanije.

Direktor VW-a u SAD-u, Michael Horn, rekao je kako nisu bili iskreni s regulatorima te da su uprskali stvar. Prošli petak američka Agencija za zaštitu okoliša objavila je da su VW-ovi dizelaši imali puno više štetne emisije nego što su sugerirali testovi te da se regulatore može prevariti softverom, piše BBC . Kompaniji su naredili da povuče 482.000 vozila, a samo u SAD-u mogle bi ih čekati kazne do najviše 18 milijardi dolara.

POGLEDAJTE VIDEO: Priznanje Michaela Horna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

24sata Video 00:26

Šire se istrage

Istragu je zatražio i francuski ministar financija Michel Sapin, a Mike Hawes iz britanskog Udruženja proizvođača i trgovaca automobila kaže kako EU funkcionira na 'potpuno drugačijem sustavu' od SAD-a. Rekao je kako se testovi provode u strogim uvjetima uz nadzor vladinih agencija te misli kako nema dokaza da proizvođači varaju. Istaknuo je kako se vozila slučajnim odabirom skidaju s proizvodne linije te se mora raditi o standardnim modelima. Ali, dodaje i da su sadašnji testovi zastarjeli te da se traži modernije testiranje, koje će predstavljati uvjete na cesti.

Američke vlasti pak su objavile kako će proširiti istragu i na druge proizvođače automobila, kako bi utvrdili jesu li se i oni koristili sličnim metodama, piše Reuters . Dodaju da su isto tako i dužnosnici u Njemačkoj odlučili istražiti jesu li se falsificirali podaci o emisiji u Europi.

11 milijuna vozila ima sporni softver

Iz kompanije su se oglasili u utorak priopćenjem u kojem stoji da su dodatne interne istrage pokazale da je taj softver instaliran i u druga dizelska vozila Volkswagen grupe. Navode da za većinu tih motora softver nema nikakav učinak, ali da se razlike odnose na vozila s motorom tipa EA 189, kojih je oko 11 milijuna. Razlike u testovima i stvarnom korištenju utvrdili su samo kod tog tipa motora te dodaju kako rade na tome da tehničkim mjerama uklone te razlike. Sa 6,5 milijardi eura obavit će servise i pokušati vratiti povjerenje kupaca, a uvjeravaju i da će transparentnije komunicirati, piše Sky .

Nakon pada od gotovo 20 posto u ponedjeljak, kompanija je izgubila oko 14 milijardi eura vrijednosti. Dionica kompanije nastavila je padati i u utorak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....