Obavijesti

News

Komentari 251

BDP je porastao za 0,3 posto: Bliži se kraj krize u Hrvatskoj?

BDP je porastao za 0,3 posto: Bliži se kraj krize u Hrvatskoj?
3

Bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem kvartalu prošle godine porastao je 0,3 posto u odnosu na isti period 2013. Blagi rast BDP-a ne znači nužno i oporavak

VIDEO

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prve procjene prema kojima je Bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem kvartalu prošle godine porastao je 0,3 posto u odnosu na isti period 2013.  Vlada Republike Hrvatske time se pohvalila i na svojim društvenim mrežama. 

Najveći rast BDP-a prema rashodnoj metodi u tom je razdoblju ostvaren većim izvozom roba, objavio je DZS, a u proizvodnoj metodi ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije.

Blagi rast BDP-a ne znači nužno i oporavak, to je još prošlog mjeseca, kada je Svjetska banka prognozirala rast BDP-a, isticao Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i analize HGK. 

- Ako dođe i do blagog rasta, to ne znači da ćemo se početi oporavljati. Rast od 0,2 ili 0,5 posto ne znači ništa. Da bi se gospodarski počeli oporavljati trebaju nam stope rasta od najmanje tri do četiri posto - kazao je tada. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Grčić i Milanović optimistični

Ipak, potpredsjednik Vlade i ministar EU fondova Branko Grčić i premijer Zoran Milanović optimistični su u nadi da će se pozitivni trendovi nastaviti.

- Ovi rezultati Vlade plod su mjera i poticaja oporavku gospodarstva. U ovom smjeru ćemo i nastaviti. Jedini naš fokus su rezultati u gospodarstvu i povećanje efikasnosti državne uprave. Moramo brinuti posebno i o socijalno ugroženim skupinama društva. EU novac moramo upotrijebiti za rast gospodarstva. Nema prečica. Nema lažnih obećanja. Ova vlada već tri godine radi ozbiljno. Kotač je pokrenut i nadam se da će ubrzavati - kazao je Grčić, prenosi Dnevnik, sličan stav ima i premijer. 

- Zadovoljan sam jer je na trulim temeljima teško graditi. Iza nas su kvartali i kvartali pada. Ovo što se događa nije slučajno već rezultat rada Vlade - komentirao je rast BDP-a premijer Zoran Milanović, piše spomenuti medij. Rekao je i da ćemo tek nakon dva kvartala ove godine znati izlazi li Hrvatska iz recesije. Smatra da je dobro što raste osobna potrošnja i da su podaci za dva mjeseca 2015. dobri.

I Grčić i Milanović se slažu da prostora za rast gospodarstva ima i da treba nastaviti raditi.

- Sada moramo raditi pametnije nego ranije, moramo razmišljati, ne trošiti ono što nemamo. Dakle, ne treba izgraditi 70 tisuća stanova koji se neće imati kome prodati. To je bio model rasta ranije, ne samo Hrvatske nego i drugih država koje su živjele u iluziji da je to nova vrijednost - kazao je. Prema podacima DZS-a najslabija djelatnost prošle godine bilo je građevinarstvo. 

- Ja sam optimist, mjesecima izvoz i industrijska proizvodnja rastu, sada raste i potrošnja, treba nam taj zdravi optimizam, kreativna energija, da Hrvatska bude bogata, ovisna o sebi a ne o drugima. Ovo je nešto što se nije dogodilo slučajno, to će ići sada sve više i više naprijed - zaključio je premijer.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 251
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje