Obavijesti

News

Komentari 69

Nastavak pada: BDP u trećem tromjesečju manji za 0,5 posto

Nastavak pada: BDP u trećem tromjesečju manji za  0,5 posto
1

Treba reći da su procjene pada bile između 0,4 i 1 posto, pa je ipak riječ o nešto blažem padu gospodarstva nego u drugom tromjesečju, kada je iznosio 0,8 posto

VIDEO

BDP u trećem tromjesečju ove godine realno je manji za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Riječ je o prvoj procjeni koju je u petak objavio Državni zavod za statistiku.

- Prema rashodnoj metodi najveći doprinos povećanju obujma bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2014.  ostvaren je većim izvozom usluga, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen rastom uvoza roba.   Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti građevinarstva - stoji na stranicama DZS-a. 

Treba reći da su procjene pada bile između 0,4 i 1 posto, pa je ipak riječ o nešto blažem padu gospodarstva nego u drugom tromjesečju, kada je iznosio 0,8 posto.

Sve u svemu, riječ je o nastavku pada BDP-a koji traje još od početka 2009. godine. Doduše, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, BDP je bio u malom plusu, no nakon toga je nastavljen uvjerljiv pad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'U 2015. očekujemo rast od 0,5 posto'

U emisiji 'Poligraf' Hrvatskog radija gostovali su zamjenik ministra financija Igor Rađenović, ekonomski strateg HDZ-a Tomislav Ćorić te saborski zastupnici Dragutin Lesar i Furio Radin te su osvrnuli na saborsku raspravu o proračunu, ali i na stanje hrvatskog BDP-a.

 - Ne očekujemo rast BDP-a te predviđamo kako će godina završiti s padom od 0,7 posto. Za sljedeću godinu predviđamo rast od 0,5 posto - kazao je Rađenović.

Ćorić je kazao kako je teško pokrenuti investicijski ciklus uz stalne porezne i zakonske promjene.

 - Stalni investitori nas zaobilaze, a deficit proračuna će biti veći od prikazanog - kazao je Ćorić.

Lesar je rekao kako prvi rebalans očekuje već krajem ožujka ili početkom travnja sljedeće godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!