Obavijesti

News

Komentari 434

Iznad očekivanja: BDP rastao 1,2 % u drugom tromjesečju

Iznad očekivanja: BDP rastao 1,2 % u drugom tromjesečju
2

Državni zavod za statistiku: Prva procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u drugom tromjesečju 2015. realno veći za 1,2 % u odnosu na isto tromjesečje 2014.

VIDEO

Iako je bilo najavljeno da će BDP porasti za oko 0,7 posto , Državni zavod za statistiku je objavio u petak kako je BDP realno veći za 1,2 posto .

>>> Vrdoljak: Smjer kojim idemo dokazuje da naše mjere daju rezultate

- U ovom priopćenju za javnost Državni zavod za statistiku objavljuje prvu procjenu tromjesečnoga bruto domaćeg proizvoda (BDP) za drugo tromjesečje 2015. Prva procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u drugom tromjesečju 2015. realno veći za 1,2 % u odnosu na isto tromjesečje 2014. Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,7 %, a u odnosu na isto tromjesečje 2014. realno je veći za 1,4% - objavio je Državni zavod za statistiku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:31

Rast gospodarstva možemo zahvaliti jačanju osobne potrošnje , koja je ujedno i najveća sastavnica BDP-a. Na to ukazuje rast prometa u trgovini na malo u drugom tromjesečju za otprilike 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Vladina greška: Pohvalili se rastom tri mjeseca unaprijed

Vlada je u euforiji oko rasta BDP-a napravila i grubu pogrešku . Na svojoj službenoj Facebook stranici objavili su da BDP raste već devet mjeseci ove godine, odnosno pogriješili su jedno tromjesečje. Za razdoblje od srpnja do rujna tek treba objaviti podatke u kasnu jesen.

Facebook/VladaRH

DZS je objavio danas podatke za drugo tromjesečje, razdoblje od početka travnja do kraja lipnja u kojem je BDP narastao 1,2 posto. Naknadno su pogrešku ispravili pravdajući se da su željeli prikazati uzastopni rast kroz devet mjeseci.

Vladi to nije zasmetalo da doda još tri mjeseca.

- Zahvaljujući reformama, jačanju osobne potrošnje, rastu industrijske proizvodnje i izvoza, hrvatsko gospodarstvo poraslo je treći kvartal zaredom, i to dvostruko brže nego u prethodnom - objavili su.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 434
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.