Obavijesti

News

Komentari 136

Evo čime su profesori 'stali na žulj' Bohačeku i udruzi banaka

Evo čime su profesori 'stali na žulj' Bohačeku i udruzi banaka
3

Profesori Lovrinović i Jakovčević tvrde da građani mogu tražiti raskide kredita jer su ih banke neprihvatljivo 'zavele' i bacile u dužničko ropstvo kreditima u francima

VIDEO

Da imaju temelje za privatne tužbe te povrat ‘preplaćenog’ novca dužnicima su u studiji koju su napravili za Udrugu Franak potvrdili i ekonomisti Ivan Lovrinović i Drago Jakovčević još 2012. godine. Evo što su tada rekli za 24sata: 

- Stambeni krediti koje su odobravale banke, a bili su vezani za švicarski franak, odnosili su se na kupnju stanova u Hrvatskoj. Njihove cijene bile su izražene u kunama, pa nije bilo nikakve potrebe da se u kreditnim odnosima primjenjuje valutna klauzula. Vrijednost kredita mogla je biti ugrožena samo promjenom stope inflacije u Hrvatskoj i u tom slučaju je prihvatljiva jedino indeksna klauzula koja bi štitila kupovnu moć odobrenog iznosa kredita - naglašavaju stručnjaci. 

Ističu još nekoliko teza zbog kojih su građani s pravom ogorčeni i osjećaju da su ih “veliki igrači”, banke i država, prevarili.

- Niža kamatna stopa u odnosu na kredite vezane uz euro ili kredite u kunama iskorištena je u službenim promotivnim akcijama banaka. Tako su privlačili klijente. Mnogi dužnici navode i kako su ih bankari uvjeravali da su to najbolji i najsigurniji krediti, pa samim time i najpovoljniji. Neprihvatljivo je da su klijenti tako jednostrano ili nedovoljno informirani o mogućim negativnim posljedicama. Zato mogu tražiti raskide ugovora u kreditu - pišu u analizi Lovrinović i Jakovčević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Banke se nisu zaduživale u francima

Smatraju da bi primjena valutne klauzule imala smisla da su se banke za te kredite na inozemnom tržištu zaduživale u švicarskim francima. 

- Pošto to nije bila praksa, vezivanje iznosa kredita uz tu valutu bilo je špekulativno ponašanje banaka. Za 1/3 kredita banke jesu koristile inozemne izvore, odnosno kredite svojih banaka majki iz inozemstva, no ti krediti bili su u eurima. Dakle, odobravale su kredite u ‘fiktivnim francima’- objašnjavaju. 

To je još 2012. godine potvrdio i Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka u HRT-ovoj emisiji “Paravan”, a onda još više potaknuo dužnike na borbu.

- Nisu to kockarski krediti nego poslovni rizik. Uvijek se morate pitati zašto vam netko nudi nešto povoljnije. Jesu li banke tjerale ljude u poslovnice?, pitao je te rekao kako nitko nije mogao znati da će tečaj toliko rasti. 

Ekonomisti i na to u studiji spremno odgovaraju. 

- Početkom financijske krize u svijetu 2007. i 2008. moglo se očekivati da će doći do  intervalutarnih poremećaja i da će špekulanti tražiti sigurnije utočište u nekoj valuti. Pošto su dolar i euro bili značajno izloženi tijekom krize, utočište je postao franak. Činjenica je da u bankama rade stručnjaci koji su obrazovani da predvide trendove, a klijenti nisu - kažu Lovrinović i Jakovčević.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag