Obavijesti

News

Komentari 4

Financijsko opismenjavanje građana treba biti prioritet

Financijsko opismenjavanje građana treba biti prioritet
3

Svjetski dan kreditnih unija: Svrha je upoznati građane Republike Hrvatske s činjenicom da na tržištu postoje financijske institucije van bankarskog sektora

VIDEO

U prostorijama HUP-a održan je okrugli stol povodom Svjetskog dana kreditnih unija. Okruglom stolu su nazočili predstavnici Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke, Grada Zagreba, ostalih ministarstava, Tržišta novca, članovi uprava i nadzornih odbora kreditnih unija. Okrugli stol je organizirala Hrvatska udruga kreditnih unija (HUKU).

Okupljene je ispred HUP-a pozdravila Sanja Smoljak-Katić, te okupljenima čestitala Svjetski dan kreditnih unija.

Lokalna usluga, Globalno dobro

- Ovogodišnja tema Svjetskog dana kreditnih unija je 'Lokalna usluga, Globalno dobro'  a sve naše aktivnosti usmjerene su ukazati na društvenu korisnost kreditnih unija odnosno ukazati da lokalna usluga čini globalno dobro - istaknula je u uvodnom govoru  predsjednica HUKU-a Željka Pirija-Benaković.

- HUKU i njene članice u ovoj godini su aktivno radile na financijskom opismenjivanju svojih članova i to će i nastaviti činiti. Naglasak stavljamo na obrazovanju mladih te na podizanju svijesti o postojanju kreditnih unija - zaključila je Pirija-Benaković.

Na financijskom opismenjavanju građana HUKU djeluje u sklopu šire inicijative nebankovnih udruga. Zagrebačka burza kroz svoju Akademiju također radi na osvješćivanju opcija koje građani imaju u raspolaganju vlastitim novcem. Naravno, uz adekvatne edukacije.

- Edukativne usluge Akademije su seminari, certificirani programi, stručni skupovi, edukativne posjete te online simulacije trgovanja na ZSE-u - objasnila je Melita Marčeta, voditeljica Akademije Zagrebačke burze.

- Sretni smo primijetiti kako naše programe pohađaju najrazličitije demografske skupine građana: od studenata ekonomije koji za izborne predmete koriste online simulaciju trgovanja na ZSE, do starijih građana koji u karijeri nisu bili vezani na financijski sektor, ali su u kasnijim godinama otkrili ljubav prema ulaganju - zaključila je Marčeta.

Financijske institucije van bankarskog sektora

O kreditnim unijama kao financijskim institucijama van bankarskog sektora, njihovom pozicioniranju i programskim aktivnostima govorio je Igor Škrgatić, predsjednik Koordinacije nebankarskih institucija na financijskom tržištu: 'HUP je pokrenuo inicijativu o nebankarskim institucijama koje podržavaju kreditne unije, Zagrebačka burza, Središnje klirinško depozitarno društvo, Hrvatski anđeli... Svrha je upoznati građane Republike Hrvatske s činjenicom da na tržištu postoje financijske institucije van bankarskog sektora. Programske aktivnosti Koordinacije su: financijska pismenost građana koju želimo provoditi kao nacionalni program, sudjelovanje u kreiranju zakona i propisa, te informiranje javnosti o zbivanjima i stavovima unutar koordinacije'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava