Obavijesti

News

Komentari 82

Građani dobili i drugu rundu: Kamate se ipak moraju vratiti?

Građani dobili i drugu rundu: Kamate se ipak moraju vratiti?
3

Visoki trgovački sud potvrdio je dio presude koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, ali je odbio dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF

VIDEO

Udruga Franak poslala je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

'Udruga Franak obavještava javnost da je pravna bitka za obeštećenje dužnika s valutnom klauzulom CHF i promjenjivom kamatnom stopom jednim dijelom završena. Visoki trgovački sud prihvatio je dio presude suca Radovana Dobronića koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, za sve tužene banke osim za Sberbanku, a dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF nije prihvaćen niti za jednu tuženu banku.

Dijelom odluke Visokoga trgovačkog suda kojim se potvrđuje dio našeg tužbenog zahtjeva smo zadovoljni te nastavljamo pravnu bitku za dio tužbenog zahtjeva koji je odbijen i preinačen, a odnosi se na valutnu klauzulu CHF za sve tužene banke te na ništetnost kamate za Sberbanku.

Udruga Franak odnosno Savez udruga Potrošač kao formalni tužitelj ima pravo, u skladu s predviđenim pravnim lijekom, u roku od 30 dana podnijeti zahtjev za reviziju presude Vrhovnome sudu. 

Više informacija dat ćemo nakon analize odluke Visokoga trgovačkog suda.'

HUB pozdravio presudu

Presudu Visokog trgovačkog suda pozdravila je i Hrvatska udruga banaka.

- Zadovoljni smo činjenicom da je Visoki trgovački sud RH potvrdio pravno stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom uz CHF u Hrvatskoj ugovarani prema zakonu, a sama valutna klauzula ugovorena kao jasna, lako uočljiva i razumljiva ugovorna odredba.  Također, zadovoljni smo odlukom kojom se ukida prvostupanjska presuda u dijelu kojime je tuženim bankama bilo naloženo ponuditi potrošačima izmjenu ugovora na način se glavnica izrazi u kunama u iznosu koji je kunski bio isplaćen pri korištenju kredita i kreditna obveza obračuna uz fiksnu kamatnu stopu u postotku koji je vrijedio u vrijeme sklapanja pojedinog ugovora - poručili su iz HUB-a.

Napomenuli su i da u dijelu suđenja o valjanosti ugovorne odredbe o uvjetima pod kojima se kamatna stopa koja je ugovorena kao promjenljiva može mijenjati, potrebno je određeno vrijeme da svaka tužena banka specifično prouči opsežno sudsko obrazloženje i razmotri mogućnosti podnošenja revizije Vrhovnom sudu RH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa