Obavijesti

News

Komentari 289

Propali su pregovori: Mljekari će u četvrtak blokirati granice?

Antun Laslo, predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka rekao je da je jedna stvar sigurna, a to je da mlijeka sigurno neće biti ako se ne postigne dogovor

VIDEO

Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede je završen bez da je postignut ikakav dogovor. 

- Prerađivači mlijeka ponudili su sa 2,15 na 2,44 kn po otkupljenoj litri mlijeka uz 167 milijuna kuna od ministarstva poljoprivrede od čega je 70 milijuna kuna značajno povećani iznos za mljekarski sektor. Vrlo odgovorno smo rekli što možemo i dio proizvođača je to prihvatio, dobili su čak 28 lipa po litri od strane mljekara, ali neki farmeri nisu pokazali spremnost da prihvate takvu situaciju, rekao je ministar Jakovina nakon sastanka, a prenosi Večernji list

Čini se da će posljedica bezuspješnih pregovora u četvrtak biti daljnji prosvjedi i blokada granica za koju je Jakovina rekao da je riječ o politikanskoj najavi. Objasnio je da od utorka od prosječnih  1,5 milijuna isporučenog mlijeka samo 120 tisuća nije stiglo do odredišta, pa Je, kako je objasnio, samo osam posto nezadovoljnih. 

- To nije način rada. Apeliramo na sve proizvođače da prihvate sredstva koja smo im osigurali za pomoć sektoru i proizvođačima, rekao je.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, Davor Blažić rekao je kako ministarstvo nije prihvatilo nijedan prijedlog seljaka iako su bili spremni za ustupke u cijeni i prihvaćanje 3,50 kuna po litri. Kako je objasnio, održat će sastanak koordinacije, ali blokada granica u četvrtak sve je izglednija, kao i daljnje prolijevanje mlijeka. 

Pregovarali više od 10 sati

U Ministarstvu poljoprivrede od 13 sati trajala je sjednica Savjeta za praćenje stanja u mljekarskom sektoru. U 23 sata još je trajala maratonska sjednica, a mljekari ne odustaju od otkupne cijene od 4 kune i 5 lipa. Kako doznaje HRT, i nakon deset sati pregovora još nema pomaka.

Antun Laslo, predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka, rekao je za Dnevnik 3 kako je izbačen sa sastanka jer na njega nije bio ni pozvan. Dodao je da je, ako ne dođe do dogovora, jedna stvar sigurna, a to je da mlijeka sigurno neće biti. 

 Prema najavama, na sjednici će predstaviti 'mliječni paket' kojim bi se uredili odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i cijenu.

'Mliječni paket' ključni je dokument koji će biti usuglašen s mljekarskim paketom EU, a cilj mu je spriječiti dugogodišnje probleme pri realizaciji međusobnih odnosa proizvođača i otkupljivača mlijeka na području Hrvatske. Njime će se urediti korektni poslovni odnos proizvođača i otkupljivača pri čemu će proizvođačima dati kvalitetno polazište za pregovore s otkupljivačima.

Rezultate sjednice Savjeta iščekuju i proizvođači mlijeka, koji ne odustaju od svojih zahtjeva da otkupna cijena mlijeka bude 4,05 kuna za litru. Poručili su kako o ishodu sjednice Savjeta ovise i njihovi daljnji potezi.

- Iz Ministarstva ne izlazimo dok se ne vidi bijeli dim odnosno dok se naši problemi ne riješe - rekao je Davor Blažić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka. 

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina komentirao je i moguću blokadu granica kojom prijete mljekari i poljoprivrednici. Rekao je kako blokada granica i prometnica nije u interesu nikome i neće se tolerirati.

Inače, mljekari su u utorak podijelili ili prolili više od 80.000 litara mlijeka. Isto će činiti i danas te ponovno pozivaju građane da dođu besplatno preuzimati mlijeko.

- Ako se ne postignu mjere zajedno smo i otići ćemo na granice. Mlijeko dolazi iz susjednih zemalja poput BiH gdje se proizvodnja subvencionira - rekao je predsjednik Udruge uzgajivača simentalskog goveda, Tomislav Majetić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 289
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa