• Članak
  • Komentari 24
  • Lokacija
  • Share 3
  • Tweet

Jakovina: Poljoprivrednicima u utorak kreće isplata poticaja

Osvrčući se na štete od katastrofalne suše, ministar poljoprivrede je kazao da je suša zlo i da je načinila velike štete, no ponovio da u proračunu novca za to nema

Nedjelja, 26. 8. 2012. u 16:18    Piše: VLM

Preostali dio neisplaćenih poticaja iz prošle 2011. godine u iznosu od oko 400 milijuna kuna isplatit ćemo u roku od dva do tri tjedna, već je pripremljeno oko 240 milijuna kuna i taj novac će vam na račune početi sjedati već od utorka - kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obraćajući se u Tomašici pokraj Garešnice okupljenim poljoprivrednicima. 

Njih dvjestotinjak iz pedesetak seljačkih udruga došlo je na sastanak koji je organizirala Hrvatska poljoprivredna komora kako bi još jednom ponovili svoje zahtjeve vezane za naknadu štete od katastrofalne suše, ali i ukazali na brojne probleme koje ih tište. 

Osvrčući se na te štete, ministar je kazao da je suša zlo i da je načinila velike štete, no ponovio da u proračunu novca za tu namjenu nema. 

'Iznosi za štetu od suše bili bi uvredljivi'

- Čak kad bi se i iznašlo stotinjak milijuna kuna, a kojih ponavljam u proračunu nema, prema sadašnjem načinu raspodjele iznose koje bi dobili bili bi čak i uvredljivi. Gledano u masi sto milijuna je veliki novac, no kad se raspodjeli nikome od vas ne bi značio ništa - kazao je ministar dodajući da će u ministarstvu poraditi na tome da se ubuduće rješenja za negativne posljedice od elementarnih nepogoda traže kroz nove načine osiguranja i uvođenje takozvanih multiriziko polica koje bi pokrivale sve vrste nepogod, javlja Večernji list

'Glavni kriterij za davanje zemljišta u najam bit će uspješnost' 

Na sastanku se govorilo i o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji je ušao u saborsku proceduru, a na koji seljaci imaju ozbiljne primjedbe smatrajući da će favorizirati velike a na štetu ići malim proizvođačima. Odgovarajući im ministar je istakao da to neće biti tako te da će glavni kriterij biti uspješnost. 

- Svi oni koji dobro rade nemaju razloga biti zabrinuti - zaključio je Jakovina. 

Seljaci ipak traže 600 milijuna kuna na ime štete od suše

Seljaci ipak i dalje ustraju u svojim zahtjevima i dalje tražeći da im država na ime šteta od suše iz proračuna isplati 600 milijuna kuna, ali sada uz apel da se ne prijavljuju oni koji su imali relativno manje štete, nego samo oni s velikom štetom. 

Što se tiče Zakona o poljoprivrednom zemljištu i tu su ustrajali u zahtjevu da kriterij gospodarskog programa ne bude najvažniji pri davanju državnog poljoprivrednog zemljišta u 50-godšnji najam.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Biznis.

Tagovi: tihomir jakovina, štete, suša, poticaji, poljoprivrednici, ministarstvo poljoprivrede

Izdvojeni komentari 24 komentara Pogledaj sve komentare
26.08.2012., 16:42

Hugi: U proračunu novca za to nema. A gdje je?

26.08.2012., 16:45

Capafiori: Nemojte se šaliti g. Jakovina!!!! Za koju je to godinu, prošlu ili pretprošlu? Izrecite jednom istinu, pa makar i zabunom, a ona glasi Poljoprivrednicima u utorak kreće isplata poticaja koju im je država bila dužna isplatiti pred dvije godine. Koliko ćete im "dati" za ovu to ćemo saznati tek za godinu-dvije.

26.08.2012., 19:03

pecaros: ..."seljaci ipak traže 600 miliona kuna na ime štete od suše, ali sada uz apel da se ne prijavljuju oni koji su imali relativno manje štete, nego samo oni s velikom štetom". ( Eto što su naši seljaci, bore se za Todorića i njemu sličnima ) !!!

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar