Obavijesti

News

Komentari 8

Kaštelanski staklenici otišli u stečaj, krenut će proizvodnja?

Kaštelanski staklenici otišli u stečaj, krenut će proizvodnja?
1

Trgovački sud proglasio je stečaj Kaštelanskih staklenika kako je to i zatražila FINA zbog dugova. Vedran Šeparović imenovan je za stečajnog upravitelja

VIDEO

Trgovački sud u Splitu proglasio je stečaj Kaštelanskih staklenika kako je to i zatražila FINA zbog dugova od oko 95 milijuna kuna. Vedran Šeparović imenovan je za stečajnog upravitelja, a poznat je kao voditelj niza stečajnih postupaka, između ostalih, Željezare Split, Dalmacije - Dugi Rat, sinjske tvornice Dalmatinke Nova i Salonita iz Vranjica. 

Šeparović ima zadatak utvrditi imovinu Kaštelanskih staklenika, a radi se o nasljeđu i brojnim nekretninama nekadašnjeg socijalističkog poduzeća Jadro, te utvrditi tražbine radnika kao što su otpremnine i neisplaćene plaće. Također, u postupku će se utvrditi i zahtjevi drugih vjerovnika.

Treba sada utvrditi obveze i imovinu, a dakako i utvrditi postoji li mogućnost da se sačuvaju nasadi i nastavi proizvodnja, te je li uopće isplativa. To tek sada treba utvrditi i porazgovarati s radnicima, jer i njima je u interesu da se nastavi s radom i sačuvaju nasadi jer i oni idu u stečajnu masu - najavio je Šeparović.

O nastavku proizvodnje razmatrati će se na ročištu 21. srpnja kada će stečajni upravitelj sastaviti izvješća o imovini i potraživanjima. U slučaju nastavka proizvodnje radnici bi plaće dobivali preko novog žiro računa Kaštelanskih staklenika u stečaju, isto kao što se to radilo u Dalmacijavinu tijekom postupka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Radnici, kojih je trenutno 84, nisu primili osam plaća, a Staklenici duguju oko 55 milijuna kuna svom većinskom vlasniku državi za poreze i neplaćene doprinose. Oko 6 milijuna kuna duguje se i bivšim i sadašnjim radnicima, na ime neisplaćenih otpremnina, jubilarnih nagrada, razlika u plaćama iz ranijih godina i drugog.

Država je najveći krivac za ovo što se dogodilo jer nije štitila svoje vlasništvo. Ona je imenovala i Uprave koje su u posljednjih 20 godina uništile ovu tvrtku. Radnici su svakako zainteresirani da se nastavi proizvodnja i u stečaju, da barem dobiju nekakav novac od čega mogu živjeti - poručio je Damir Klarić, povjerenik iz Novog sindikata.

I Ivica Kevo povjerenik PP DIV-a, drugog sindikata u Kaštelanskim staklenicima, podržava nastavak proizvodnje, a svjestan je da posla neće biti za sve radnike.

Marijo Paladin, direktor Kaštelanskih staklenika, pak,  sastavio je prijedlog da se staklenici i pogoni daju u najam, a predlaže da tvrtka koja se upusti u to, ima dužnost zaposliti radnike Staklenika koji to žele. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a