Obavijesti

News

Komentari 74

Krpanje proračuna: Vlada će u koncesiju dati sve autoceste?

Krpanje proračuna: Vlada će u koncesiju dati sve autoceste?
1

U Vladi procjenjuju da bi se u tom poslu moglo zaraditi otprilike tri milijarde eura. Plan je, navodno, da se od koncesionara odmah dobije novac za svih 30 godina

VIDEO

Kako bi stabilizirala javne financije i otplatu državnog duga Vlada je odlučila da će autoceste dati u koncesiju na trideset godina, javlja Večernji list

Iako to na sjednici Vlade u četvrtak nije službeno potvrđeno tim riječima, za premijera Zorana Milanovića je najvažnija točka dnevnog reda bila odluka o odabiru savjetnika za usluge monetizacije javnog duga vezanog uz HAC i Autocesta Rijeka-Zagreb. Time se treba osmisliti  što učinkovitiji način mogućnosti održavanja, financiranja, ali i zarade na strateškim cestovnim pravcima. 

- Ovo je važna točka, ima i drugih jednako važnih, ali s obzirom da se radi o HAC-u, o najvećem, zapravo milenijskom, projektu koji je Hrvatska ikada zamislila i uspješno provela, mogu reći da je među važnijima. Ceste su tu, ostaju ovdje, i sada je na nama, nakon što smo ceste sagradili, da vidimo kakve koristi od njih još možemo imati. Zadatak nam je da svu državnu imovinu stavimo u ekonomsku funkciju, da na njima zarađujemo novac, a ne da ga gubimo - rekao je Milanović.  

Vlada je zatim pokrenula postupak odabira savjetnika za usluge monetizacije javnog duga vezanog uz autoceste. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić najavio je kako će, najkasnije do ožujka, monetizacija javnog duga na autocestama biti spremna. Iz Hajdaš Dončićevog ministarstva najavljeno je i dodatno pojašnjenje cijelog procesa monetitazacije koji je ocijenjen kao prvi korak prema davanju u koncesiju autocesta u Hrvatskoj.

Navodno će na 'bubanj' sve dionice kojima upravljaju državne tvrtke Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) – i nerentabilne dionice na jugu te profitabilni smjer od Zagreba do granice sa Srbijom. U Vladi procjenjuju da bi se u tom poslu moglo zaraditi otprilike tri milijarde eura. Vladin je plan, navodno, autoceste dati u koncesiju na trideset godina, ali će od koncesionara tražiti da jednokratno i odmah uplati cjelokupan iznos tridesetogodišnje koncesijske naknade. 

No, pitanje je koji će koncesionar pristao platiti sve odjednom. 

Vladimir Ferdelji, bivši pomoćnik ministra prometa kaže da Vlada Zorana Milanovića samo hoće zakrpati proračunske rupe i baš zbog toga prodaju Hrvatsku poštansku banku i Croatia osiguranje. Ferdelji drži da je to krivi put.

-  Davanje u koncesiju već sagrađenih objekata je blesavo. Koncesijskim modelom treba graditi nove objekte, neka pelješki most grade koncesijskim modelom, tvrdi Ferdelji za Večernji list.. 

U Ministarstvu prometa kažu da će o planovima ministar Siniša Hajdaš Dončić govoriti u petak kada će organizirati prezentaciju plana restrukturiranja državnih tvrtki HAC i ARZ.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21