Obavijesti

News

Komentari 151

Linićeve trošarine: Niže cijene kave i sokova, skuplje cigarete

Linićeve trošarine: Niže cijene kave i sokova, skuplje cigarete
6

Iako se ne zna koliko će točno pojeftiniti odnosno poskupjeti, Slavko Linić ukida trošarine na kavu i sokove kako građani više ne bi išli u kupnju preko granice

VIDEO

Kava i bezalkoholna pića pojeftinjuju, a cigarete poskupljuju! Iako se ne zna koliko će točno pojeftiniti odnosno poskupjeti, ministar financija Slavko Linić ukida trošarine na kavu i sokove kako građani više ne bi išli u kupnju preko granice. 

Što se tiče cigareta i ostalih duhanskih proizvoda, oni će već 1. srpnja 2013 znatno poskupjeti kako bi cijene bile u skladu s cijenama u Europskoj Uniji.  Također, dodatna poskupljenja duhana polako će se uvoditi i iduće tri godine. 

- Cijene sokova i kave su u zemljama okruženja manje pa ćemo i mi ići tim putem - objasnio je Linić pojeftinjenje. 

Od 1. siječnja ukida se porez na luksuzne proizvode

Ukida se i poseban porez na luksuzne proizvode poput nakita, odjeće i obuće jer od tih poreza nije bilo znatnih prihoda, a istodobno su smanjivali konkurentnost domaćih proizvođača. Poseban porez na luksuzne proizvode, koji je iznosio 30 posto, ukida se već 1. siječnja 2013. godine. 

- Ovo je jedna od mjera za poticanje malog i srednjeg poduzetništva - objasnio je ministar Linić. 

Pojeftinjenje automobila još nije definirano

No, uz luksuznu robu uskoro bi trebali pojeftiniti i automobili, osobito oni rabljeni, ali ne stariji od par godina. No, koliko točno će pojeftiniti još nije poznato jer u ministarstvu financija nisu izradili konačne prijedloge koji će u Hrvatski sabor ići u dva čitanja. 

- Mi želimo primiti svaku sugestiju, od proizvođača automobila do kupaca i tek nakon toga finalizirati zakon - rekao je Linić te dodao kako će cijenu automobila diktirati i količina ispuštanja CO2. Tom ekološkom mjerom ide se na smanjenje emisija stakleničkih plinova. 

- Stari i rabljeni automobili s velikim emisijama CO2 biti će na kraju skuplji od malih novih automobila s malom emisijom CO2. Iskreno, interes ministarstva financija su upravo ti mali novi automobili s niskim emisijama te zaustavljanje uvoza starih rabljenih autombila - rekao je Linić te dodao da jači automobili imaju veću emisiju pa će platiti veću trošarinu. 

Neće biti trošarina na prirodni plin i struju

Iako EU direktive nalažu uvođenje trošarina na prirodni plin i električnu energiju, građani će biti oslobođeni svih nameta. Tako na električnu energiju te prirodni plin koji se koriste u kućanstvima ili kao pogonsko gorivo za motorna vozila neće biti uvedene trošarine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu