Obavijesti

News

Komentari 85

Mile rekorder: Milijunski dug uništio mi je život, borit ću se

Mile rekorder: Milijunski dug uništio mi je život, borit ću se
5

Mile Čačić (65) iz Bruške kraj Benkovca prvi je na listi najzaduženijih Hrvata prema bankama s dugom od 334,9 milijuna kuna. Kaže da nije dužan on već tvrtka

VIDEO

Borim se da spasim goli život. Ja kao Mile nisam ništa nikom dužan, dužna je firma. Nogometni sam menadžer od 1999. i radio sam s velikim klubovima. Nikada do sada moje ime nije bilo ukaljano - započeo je svoju priču Mile Čačić (65) iz Bruške kraj Benkovaca koji je prvi na listi najzaduženijih Hrvata prema bankama s dugom od 334,9 milijuna kuna.

- Ujedno se ispričavam drugoj dvojici mojih imenjaka i prezimenjaka koje osobno poznajem i koje obično viđam u mjestu za Veliku Gospu. Žao mi je ako su imali neugodnosti zbog istog imena i prezimena - ističe Mile nastavljajući svoju životnu priču.

Inače, do prije godinu dana najzaduženiji je bio Šibenčanin Ivo Dean čiji je dug premašivao 150 milijuna kuna. Čačićeva briga je dvostruko veća.

24sata

Imao sam partnera, pokojnog Sulejmana Nadarevića, koji je bio veliki građevinar iz Umaga. Zajedno smo ušli u projekat DRD International i dignuli 15,5 milijuna eura kredita u Erste banci u Zagrebu. Sav kredit smo uložili za gradnju 90 stanova i hotela u prvom redu do mora u Umagu. Uz to, uložili smo i 30 posto vlastitog učešća. Od toga sam samo ja uložio svojih dva milijuna eura. Kredit smo vezali za švicarske franke. Tada je iznosilo 25 milijuna franaka, a sad to iznosi 43 milijuna franaka.

Jamčio je i svojom imovinom

Naravno, franke nikad nismo vidjeli i sve radove koje smo plaćali morali smo konvertirati iz eura u kune.

- Erste banka je 2012. pokrenula ovršni postupak za naplatu dugova. Zastupao ih je odvjetnički tim Hanžeković iz Zagreba. Taj ovršni postupak su izgubili na Općinskom sudu u Bujama, na Županijskom sudu u Puli, kao i na Višem trgovačkom sudu u Rijeci, da bi na kraju pokrenuli revizijski postupak pred Vrhovnim sudom, a to još traje. U međuvremenu su predlagali stečaj. Stečajni postupak otvoren je 11. 9. 2015. u Rijeci tako da ja više nisam direktor i ruke su mi vezane. Inače, vrijednost mojih nekretnina bila je veća od vrijednosti realnog duga. Naime, Erste banka ih je procijenila na 28 milijuna eura. Napravila je draft ugovora u kojem prodaje svoja potraživanja za 12 milijuna eura - pojašnjava svoj građevinski poslovni krah Mile Čačić. Probleme s Poreznom upravom mu je, kaže, stvorila banka.

- Banka je uporno držala cijenu stanova 3000 eura po kvadratu. Zbog toga sam uspio od 90 njih prodati tek šest. Nisu htjeli spuštati cijenu unatoč situaciji na nekretninskom tržištu. Novac od prodaje direktno je sjedao banci tako da ja s time nisam imao veze. No banka nije platila PDV državi za tri prodana stana iako je pisalo u ugovoru da je u uplaćeni iznos uračunat PDV. Tu počinju problemi s neplaćenim porezom - govori Čačić. No to nije sve.

Banka napravila porezni dug?

- Za druge dvije tvrtke, Silbio i Pedententim, veže se kredit Probanke iz Maribora koja je ovršnim putem kupila objekte, točnije vile u Umagu, i sva dugovanja su se brisala. No podnio sam kaznenu prijavu protiv Probanke i njihova odvjetnika jer sam licitirao s tvrtkom DRD International za te nekretnine, no sud u Bujama, iz meni nepoznatog razloga, nije dopustio licitaciju. Zbog toga sam podnio kaznenu prijavu. Dug koji porezna vodi na Silbio d.o.o. samo je djelomično opravdan. Porezna je pregledava knjige pa su našli neke kazne od tri milijuna kuna. To je sada na Višem trgovačkom sudu u Rijeci - nastavlja Čačić, koji sad živi u Sloveniji iako je prijavljen u rodnoj Bruškoj.

Ondje ima dio stare kuće koju je naslijedio od roditelja. Iz istoga mjesta su još dvojica Mile Čačića, njegovi rođaci, kojima su zabunom dolazile ovrhe i dugovi spomenutih tvrtki.

24sata

- Tamo sam prijavljen pa mi ondje stiže pošta. Ne skrivam se od nikoga niti sam ikome dužan. Ne predajem se i borit ću se da riješim ovu situaciju do posljednje kapi krvi - zaključio je Čačić.

Inače prvih sto s ove neslavne liste duguju ukupno 5,32 milijarde kuna. Riječ je o šarolikom društvu poduzetnika koji su propali jer su jamčili svojom imovinom, ali i onih koji su završili pred sudom zbog malverzacija i izvlačenja novca, ali i onih koji su poslovali u sprezi s politikom. Jedan od njih je Anton Milat, suosnivač štedno kreditne zadruge Brant iz Crikvenice. Oni su gradili naselje Hit marina, a Milat, koji je bio HDZ-ovac, s partnerima je optužen da je izvukao milijun eura u gradnji. I Tomislav Baus, investitor iz Splita, bio je povezan s politikom. Još prije 11 godina gradio je zgradu na Lazarici, a mediji su izvještavali da je njegov kum, vijećnik HSP-a, znao osiguravati u gradskom vijeću potrebne odluke u korist svojega kuma. Na kraju je Bausova tvrtka Atritum Spalatum otišla u stečaj poslije tužbi partnera Victa. Imaju porezni dug i propali su.

Sanjin Strukić/Pixsell

Ježić pet mil. eura nije vratio u proračun, ali dug je riješio

Na listi dužnika početkom godine bio je i Robert Ježić, bivši prijatelj Ive Sanadera i čelnik petrokemijskih divova Dioki i Dina. Ježić je dugovao 44,1 milijun kuna bankama. Sada ga više nema među dužnicima, odnosno čini se da je dug vratio. S druge strane, prije više od dvije i pol godine, Ježić je bio glavni svjedok protiv Sanadera da je primio mito od MOL-a. Nakon što se pokajao i svjedočio, trebao je vratiti 5 milijuna eura u proračun. Obećao je “za koji dan”, dosad to nije učinio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a