Obavijesti

News

Komentari 91

Još ništa od dogovora; Mrsić: U petak potpišite ili nemojte

Kakva je to vlast koja se ne može s Ribićem dogovoriti. Sve su se vlade dosad mogle dogovoriti, i Škegro, i Račan, i Granić, pa i Sanader, i Kosor, kaže Ribić

VIDEO

Sindikati i Vlada nisu postigli konsenzus.  U 13 sati nastavili su pregovore o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, a Vlada je očekivala potpisivanje izmjena TKU-a. 

- Konačan dogovor postići ćemo u petak kada će sindikati potpisati ili neće potpisati kolektivni ugovor - rekao je nakon neuspjelih pregovora ministar rada Mirando Mrsić. 

Četvero predstavnika sindikata koji su bili za potpisivanje kolektivnog ugovora ovlašteni su u ime svojih sindikata potpisati kolektivni ugovor, no neki to ne žele.

- Prije odluke želim provesti referendum među svojim članstvom - rekao je Vilim Ribić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Moguće ishode pojasnio je ministar Mrsić.

- Ako ih u petak bude pet protiv, a tri za, ide proces arbitraže i mirenja. Ako se ponovi današnja situacija, onima koji podupru kolektivni ugovor imat će uvjete koje su potpisali, a onima koji ne pristaju otkazuje se kolektivni ugovor, oduzimaju materijalna prava,  ali se ne dira osnovica plaće - rekao je. 

Spomenka Abveršek rekla je kako njezin sindikat pristaje na Vladine uvjete. 

- Svjesni smo da je država u teškom stanju - rekla je Abveršek. 

Izmjene TKU-a spremni su potpisati Hrvatski liječnički sindikat, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat zaposlenih u socijalnoj skrbi. Na izmjene TKU-a, pak, ne pristaju Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat srednjih škola, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat medicinskih sestara.

Prema Vladinim izmjenama TKU-a predlaže se smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, neisplata božićnice ove i iduće godine te regresa iduće godine, kao i isplatu jubilarnih nagrada samo onima koji odlaze u mirovinu i imaju 40 i više godina radnog staža. Također predlaže da se naknada za prijevoz plaća samo na temelju računa, pri čemu naknadu ne bi primali zaposlenici unutar dva kilometra udaljenosti od mjesta stanovanja do posla. 

Sindikati koji nisu za sporazum traže da se jednokratne naknade (božićnice, regresi i jubilarke) koje se sada oduzmu, da se isplate radnicima kada kriza prođe. No, Vlada na to ne pristaje jer tvrdi da ne može dati obećanja koja ne može ispuniti, jer se ne zna kada će Hrvatska izaći iz krize.

Uoči sastanka Spomenka Avberšek je rekla da, što se tiče Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, oni potpisuju sporazum jer uvjeti koje su dogovorili ne diraju plaću i radno mjesto. - Kolektivni ugovor je nešto što mi ne želimo odbiti - istaknula je Avberšek, javlja HRT.

Pri ulasku na pregovore sindikati iz Matice Vilim Ribić, Branimir Mihalinec i Zvonimir Laktošić ustvrdili su kako odluku o potpisu prijedloga izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora ne mogu donijeti prije nego na referendumu njihovi članovi ne kažu što misle o izmjenama koje je predložila Vlada.

- Kakva je to vlast koja se ne može s Ribićem dogovoriti. Tu nešto nije u redu s vlasti, jer sve su se dosad mogle dogovoriti s Ribićem, i Škegro, i Račan, i Granić, pa i Sanader, i Kosor - zapitao se Ribić. 

- I ja ovdje izjavljujem, ako na referendumu moji članovi kažu da sam trebao to potpisati, dajem ostavku - obećao je Ribić.

Ustvrdio je kako se više nema o o čemu pregovarati te je želio prekinuti pregovore uz potporu triju kolega, Anice Prašnjak, Zvonimira Laktošića i Branimira Mihalinca. Međutim,  protiv toga su ustali predstavnici četiriju preostalih sindikata, a pregovarački odbor Vlade povukao se na konzultacije.

Ministar financija Slavko Linić i Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava su netom prije sastanka rekli da se nadaju postizanju dogovora.

Ako prosvjetari i danas odbiju sporazum, gube dodatke na plaću?

Ako sindikati iz prosvjete ne pristanu potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, Vlada će jednostrano raskinuti taj ugovor i s djelatnostima koje pristaju na predložene izmjene Kolektivnog ugovora potpisat će, umjesto dodatka, novi kolektivni koji bi vrijedio godinu dana, neslužbeno doznaje Jutarnji list

Isti izvor iz pregovaračkog odbora Vlade tvrdi da više nema volje ni interesa za bilo kakve pregovore, ni za mirenja ni arbitražu. Vlada će navodno, ako neće biti dogovora u nekom realnom roku, jednostavno raskinuti kolektivni ugovor. Drugim riječima, ako se ne promijeni stav Vilima Ribića, Branimira Mihalinca i Zvonimira Laktašića, zaposleni u osnovnom, srednjem, visokom školstvu i znanosti ostat će bez kolektivnog ugovora ali i bez svih prava koja iz njega proizlaze, pa tako i svih dodataka na plaću. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...