Obavijesti

News

Komentari 135

Nekoć smo bili isti: Hrvatski BDP kao američki, ali iz 1964.

Nekoć smo bili isti: Hrvatski BDP kao američki, ali  iz 1964.
1

Usporedbe BDP-a po glavi stanovnika pojedinih zemalja svijeta sa SAD-om tijekom godina otkrivaju sve veći nesrazmjer u globalnom gospodarskom razvoju

VIDEO

Usporedbe bruto domaćeg proizvoda pojedinih zemalja svijeta sa Sjedenjenim Američkim Državama otkrivaju sve veći nesrazmjer u gospodarskom razvojuTako je BDP po glavi stanovnika u Indiji 2013. iznosio 5200 dolara. Za usporedbu, SAD  je toliki BDP po glavi stanovnika imao 1881.

Za Haiti su podaci još drastičniji. BDP po glavi stanovnika 2013. je iznosio 1650 dolara. Prvi podaci o kretanju BDP-a u SAD-a datiraju iz 1800., a prema njima SAD je tada imao BDP od 2100 dolara po glavi stanovnika.

U Hrvatskoj je BDP po glavi stanovnika 2013. iznosio 19.984.06 dolara,  dok je u SAD-u iste godine iznosio 51.418.70 dolara. SAD je 1964. imao BDP približan onom koji je Hrvatska imala prije dvije godine, tada je iznosio 19.984,06 dolara po glavi stanovnika.

Analiza kretanja BDP-a po zemljama, koju je za Vox napravila Kavya Sukumar koristeći podatke s Gapmindera, omogućava da odabirom na pojedinu godinu u povijesti SAD-a vidite koje su zemlje u 2013. bile bogatije nego SAD u odabranom razdoblju, koje su bile siromašnije, a koje jednako razvijene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Grafičku analizu pogledajte OVDJE.

Dobra vijest je da je nejednakost u razvijenosti određenih zemalja u posljednjih godina prilično smanjena, prvenstveno zbog jačanja zemalja u razvoju kao što su Kina i Indija. 

Do 2030. moguće iskorijeniti ekstremno siromaštvo

Mnogi analitičari vjeruju da je do 2030. moguće iskorijeniti ekstremno siromaštvo, no čak i da se to promijeni  i da većina ljudi živi s najmanje 2 dolara dnevno, u SAD-u bi spadali u socijalno najugroženiju skupinu stanovništva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag