Obavijesti

News

Komentari 47

Panika u Europi se nastavlja: "Hrvati, vjerujte svojoj kuni"

Panika u Europi se nastavlja: "Hrvati, vjerujte svojoj kuni"
1

Naši stručnjaci smatraju da još ima šansi za spas €. No misle i da bi RH, u slučaju propasti eura, mogla izaći neokrznuta. Štoviše, misle da možemo i profitirati

VIDEO

Tijekom nedjelje proširila se vijest da je Velika Britanija poslala poruku svojim veleposlanicima da se pripreme za najcrnji scenarij u kojem bi euro propao i u kojem bi europske metropole preplavili socijalni nemiri i prosvjedi. Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Josip Tica ovu je vijest dočekao kao da netko namjerno ruši euro.

- Ako je ova vijest istinita, tada se Britanci ne ponašaju civilizirano i čini se kao da netko namjerno ruši euro. Svaka ovakva informacija utječe na financijsku stabilnost, pogotovo kad je u pitanju ovako osjetljiv trenutak – rekao je Tica. I on se slaže da jedino Njemačka može spasiti euro, no onda bi ona morala svojim novcem spašavati prezadužene zemlje EU.

- Pitanje je hoće li Njemačka biti spremna toliko podmetnuti svoja leđa. Ona to može, ali je onda pitanje kako će to objasniti svojim građanima – pojašnjava Tica. Kad bi se eurozona zaista raspala, u najgorem scenariju bi Njemačka vratila svoju marku, pa bi i u Hrvatskoj eure prebacivali u tu valutu. Tica kaže da bi mnogi izgubili na tom prebacivanju iz jedne u drugu valutu. Naime, samo banke u eurima drže oko 100 milijardi kuna, a uz novac koji imaju naši građani, radi se o puno većoj svoti. Doduše, Tica smatra da o sudbini eura mogu odlučiti i investitori kojima je uz dolar, euro jedina svjetska rezerva. Zato, vjeruje Tica, investitori vjerojatno neće uništiti euro.

Njegov kolega s fakulteta Ljubo Jurčić kaže da bi Hrvatska u slučaju da propadne euro, mogla izaći neokrznuta. Štoviše, misli da možemo i profitirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Hrvatska je euroizirana zemlja pa kuna ne odražava stvarno stanje našeg gospodarstva. Da nismo euroizirani, tada bi kuna bila kudikamo slabija pa bi i vanjski dug bio manji – smatra Jurčić. On i dalje misli da treba ukinuti valutnu klauzulu, odnosno to da se euro koristi u našim bilancama, pa se krediti iskazuju u eurima, kao i vrijednost nekretnina te drugih stvari. On zagovara vraćanju kuni.

Inače, Vladimir Gligorov s bečkog Ekonomskog instituta za srbijanski B92 je rekao da bi bilo dobro da ljudi eure prebace u sigurniji švicarski franaka ili norvešku krunu. S time se slažu još neki naši stručnjaci s kojima smo razgovarali.

- No još je sigurniji dolar iza kojeg stoji stabilna Amerika, njihova stabilna politika, ali i vojska – podsjetio je naš sugovornik koji je htio ostati anoniman. Inače, tijekom nedjelje procurila je vijest da njemački i francuski čelnici, Angela Merkel i Nicolas Sarkozy, pripremaju stvaranje nove Super Europe. To bi bio klub deset odabranih zemalja među kojima bi pozvali i Italiju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto