Obavijesti

News

Komentari 91

Robertu (44) Splitska banka mora vratiti više od 6000 CHF

Robertu (44) Splitska banka mora vratiti više od 6000 CHF
1

Robert Matovina prvi je dužnik u 'švicarcima' koji je pobijedio banku. Iako je presuda suda u Zaboku prvostupanjska, nada se da će je potvrditi na višem sudu

VIDEO

Iako je presuda Općinskog suda u Zaboku u korist Roberta Matovine (44) prvostupanjska, nada se da će je potvrditi i na višem sudu.

Robert je prvi dužnik s kreditom vezanim za franak koji je pobijedio banku, makar još nepravomoćno, a da je privatnu tužbu pokrenuo nakon pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu protiv banaka. Sud u Zaboku je Societe generale - Splitskoj banci naložio isplatu kamata koje je Matovina preplatio posljednjih godina - 5924,52 švicarskih franaka s pripadajućom zateznom kamatom. Sudovi su već ranije proglašavali odredbu ugovora u kreditu o promjenjivim kamatnim stopama ništetnom, ali sud u Zaboku je prvi naredio i isplatu novca, tvrde pravnici. Matovina, koji živi sa suprugom Vesnom (45) i dvoje djece u Vrtnjakovcu kraj Krapinskih Toplica, kredit od 78.000 švicarskih franaka u kunskoj protuvrijednosti, podignuo je 2006. Kamatna stopa je tada iznosila 4,20 posto. Banka je kamatu iz godine u godinu povećavala - 12. ožujka 2007. na 5,20 posto, 10. veljače 2009. na 5,90 posto, 10. siječnja 2010. na 6,40 posto i 10. veljače 2011. na 5,99 posto. Promjenjivim kamatnim stopama mijenjao se iznos mjesečnih rata.

- Po zlu je krenulo 2008. Rate su drastično rasle. Mjeseci su prolazili, rate su bile sve veće. Eskaliralo je 2011. S prvotnih 2200 kuna mjesečna nam je rata narasla na oko 3400 kuna – prisjeća se Matovina. On i supruga imaju redovita primanja pa su uspijevali podmirivati obveze, ali ipak su se nekih stvari trebali odreći.

- Nikad nisam zakasnio s plaćanjem obveza, uredni sam platiša - posebno ističe Matovina. Prije dvije godine učlanio se u Udrugu Franak. Napeto je pratio sudski spor protiv banaka. Nakon pravomoćne presude dao je punomoć odvjetnicama Vinki Brunduli Tadić i Ivani Šuti. One su u jesen 2014. predale tužbu na zabočki sud.

- Nisam gubio ni vjeru ni nadu. Ja sam legalist, vjerujem u pravnu državu za koju sam lio krv. Ova presuda potvrđuje moju vjeru u pravni poredak i neovisno sudstvo. Ipak me začudila brzina kojom je sud presudio u moju korist - priznaje on.

Splitska banka se žalila i podnijela zahtjev za povratom u prijašnje stanje. Tvrde da, prema njihovim saznanjima, tužba nikad nije dostavljena na adresu sjedišta Splitske banke. Općinski sud u Zaboku donio je presudu zbog ogluhe. Tužena stranka, Splitska banka, nije odgovorila na tužbu. I dok u banci tvrde da tužbu sa suda nisu dobili i da je riječ o neurednoj dostavi, doznajemo da se na zabočki sud uredno vratila potpisana dostavnica.

Franak ne odustaje od zahtjeva, čekaju novi sastanak 

Članovi Udruge Franak smatraju da je ovakva presuda dobar vjetar u leđa svim dužnicima. Napominju da niži sudovi moraju poštovati pravomoćnu odluku Visokog trgovačkog suda po kojem su banke samovoljno mijenjale kamatne stope. Sljedeći ponedjeljak Udrugu Franak, bankare i predstavnike Ministarstva financija očekuje još jedan sastanak s ostalim predstavnicima radne skupine koja traži rješenje za dužnike s kreditima vezanim za švicarce.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori