Obavijesti

News

Komentari 42

Rupe u Zakonu: Banke nemaju rok za ugovor o konverziji

Rupe u Zakonu: Banke nemaju rok za ugovor o konverziji
1

Neki dužnici nisu dobili još ni izračune jer su banke čekale posljednji tren. Mnogi ne mogu ući ni u digitalni kalkulator. Očajni su jer nemaju točne informacije

VIDEO

Rok u kojem banke moraju poslati prijedloge izračuna konverzije dužnicima s kreditima u švicarcima je istekao. Sad građani, prema Zakonu o konverziji, imaju 30 dana da na taj izračun pristanu ili da ga odbiju.

Ipak, mnogi klijenti izračun nisu dobili ni u zakonskom roku od 45 dana. Banke su im na svoje internetske stranice postavile kalkulatore s kojima mogu izračunati koliko će im biti novi anuitet kad kredit pretvore u eure, kolika glavnica, a kolike kamate. Ipak, većina dužnika ne može ni ući u digitalni kalkulator jer nemaju pin koji dobivaju s izračunom na adresu. Dužnici su očajni zato što nemaju točne informacije. Uz to sve, napominje Denis Smajo iz Franka, rupa u zakonu je što nije definiran točan rok u kojem taj ugovor banka i klijent moraju potpisati. Jedna je to od odredaba kojom je lako manipulirati.

- Tako je jedna poznanica dobila informaciju u banci kako će ugovor nakon što prihvati izračun riješiti u najkraćem mogućem roku, a druga da će ugovor potpisivati u ožujku - kaže Smajo.

Napominje kako je udruga tražila da Zakon bude stroži, ali da to nije prošlo. Pretpostavili su da bi banke mogle u koncept koji šalju dužnicima ubaciti “svoje” odredbe što se prošli tjedan pokazalo ispravnom pretpostavkom. Neke banke su dodale odredbu kojom se dužnici obvezuju platiti banci ako Ustavni sud ne odluči u njihovu korist. Ipak, Smajo se nada da do velikih manipulacija neće doći od strane banaka jer je Zakon o obveznim odnosima jasan, a glasi: “Ako je netko po Zakonu obvezan sklopiti ugovor, zainteresirana osoba može zahtijevati da se takav ugovor bez odgađanja sklopi”. Najgore su s izračunom prošli oni, objašnjava Smajo, kojima su otkazani krediti:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako je nekome otkazan ugovor o kreditu jer ga nisu mogli plaćati, zatezne kamate su im pojele cijelu razliku iznosa između nove i stare glavnice.

I on i Goran Aleksić upozoravaju da će Udruga Franak tijekom idućeg tjedna izaći sa savjetima za dužnike.

- Zanima ih hoće li ostati nezakonite odredbe u aneksima, zašto je kamata tako velika, da li da potpišem aneks ako ostanu nezakonite odredbe u njemu... - nabraja Aleksić. Napominju i kako će rate većini biti veće, ali naglašavaju da je glavnica puno manja. Ministar Lalovac danas nam je rekao da je bankama rok 30 dana i da je svima u koristi da se što brže sve riješi. Najavio je i inspekcije bankama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21