Obavijesti

News

Komentari 24

Tireli: Vujčiću, prestani glumiti mramorni kip na Trgu burze

Tireli: Vujčiću, prestani glumiti mramorni kip na Trgu burze
2

Nansi Tireli (HL) zatražila je od Vlade da donese moratorij na ovrhe i deložacije građana koji su uzeli kredit u RBA i drugim bankama za koje tvrde da su nezakoniti

VIDEO

Oko 20 tisuća građana oštećeno je, a dvije tisuće obitelji mogle bi biti deložirane zbog mutnih poslova 42 austrijske štedionice RBA i drugih banaka. One su na području Hrvatske sklapale kredite bez dozvole za rad HNB-a, upozorili su na konferenciji za novinare u Saboru Hrvatski laburisti. Kako javlja HRT, zatražili su da se zaustave ovrhe i deložacije dok naše i austrijsko pravosuđe ne obradi više od 300 kaznenih prijava.

- Pozivamo Vladu da hitno zaštiti građane od deložacija donesenih zbog kredita podignutih u RBA štedionicama te da donese moratorij na sve ovrhe i deložacije dok god pravosuđe ne istraži pod kojim su uvjetima te austrijske štedionice poslovale u Hrvatskoj. HNB ima podatke o računima, pozivamo guvernera Borisa Vujčića da prestane glumiti mramorni kip na Trgu burze i počne konačno vući poteze koje će štititi građane, ne samo interese kriminalnih hobotnica koje sebe prozivaju bankama - izjavila je na konferenciji za novinare v.d. predsjednice stranke Nansi Tireli.

Sanjin Strukić/PIXSELL

Reiffeisen: Sve je po zakonu, trudimo se pomoći građanima

Nakon njezine prozivke očitovala se i Raiffeisen bankarska grupacija Štajerske u kojoj kažu kako su krediti sklopljeni po zakonskim propisima što su, kažu, potvrdile i dosadašnje prvostupanjske presude u nekoliko tužbi. 

- Nekoliko lokalnih austrijskih banka, članice Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske, odobravale su hrvatskim građanima kredite u Austriji (oko 3000 kredita), što predstavlja regularno i uobičajeno bankovno poslovanje po svim austrijskim i hrvatskim zakonima. Kreditni uvjeti tih banaka mnogim su građanima tada predstavljali najpovoljniju soluciju, a prilikom sklapanja kredita građani su kao jamstvo zalagali svoje nekretnine u skladu s hrvatskim zakonima. S ekonomskom krizom, zbog teške financijske situacije neki korisnici kredita, nažalost više nisu bili u mogućnosti otplaćivati rate svojih kredita, što je rezultiralo time da su neke nekretnine ovršene. Deložacije, odnosno ovrhe su dosad provedene u cca 70 slučaja (samo 2% korisnika kredita). Manji broj hrvatskih korisnika austrijskih kredita odlučio je na hrvatskim sudovima tužiti banke za ništetnost ugovora, no sve dosadašnje tužbe rezultirale su prvostupanjskim presudama u korist banaka, uz nove visoke sudske troškove građanima, stoji u priopćenju. 

Dodaju i kako članice  Raiffeisen bankarske grupacije imaju razumijevanja za tešku situaciju u kojoj su korisnici kredita te da 'čine sve u svojoj moći da u otvorenoj komunikaciji sa svojim hrvatskim klijentima nađu konstruktivna rješenja na obostranu korist'. Napominju kako deložaciju obitelji Dukić/Družinec provodi privatna osoba koja legitimnim putem nastoji ostvariti svoje pravo na nekretninu, a ne banka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..