Obavijesti

News

Komentari 56

Vujčić o mogućoj krizi: Mi smo dužni Grčkoj, a ne ona nama

Vujčić o mogućoj krizi: Mi smo dužni Grčkoj, a ne ona nama
1

Dug hrvatskih rezidenata prema Grčkoj je 74 i pol milijuna eura, dok je grčki dug prema nama samo 130.000 eura, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić za RTL

VIDEO

Komentirajući situaciju u Grčkoj i njezine moguće utjecaje na hrvatsku ekonomiju, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčuć kazao je za RTL Direkt kako je Hrvatska u potpuno drugačijoj situaciji od Grčke.

- Mi smo dužni Grčkoj, a ne ona nama. Dug hrvatskih rezidenata prema Grčkoj je 74 i pol milijuna eura, dok je grčki dug prema nama samo 130.000 eura. Mi smo zemlja koja je u potpuno drugoj situaciji od npr. Slovenije - rekao je.

Guverner HNB-a istaknuo je kako se nama ne može dogoditi grčki scenarij odnosno da ne platimo neku ratu duga.

- Mi smo u situaciji u kojoj naše međunarodne pričuve pokrivaju cijeli hrvatski inozemni dug u jednoj godini. Znači, kratkoročni inozemni dug. Dakle, mi smo daleko od tog scenarija. Zemlje koje ne mogu izvršiti svoje obaveze, to je jako loše za gospodarstvo i za zemlju - rekao je Vujčić i dodao kako Hrvatska ima financijski kapacitet da izvršava svoje obveze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Međutim, da bismo zadržali svoj kapacitet moramo zadržati razinu međunarodnih pričuva ovdje gdje jest. Zato sam i upozoravao na problem švicarskog franka da bilo kakav način rješavanja tog problema ne smije dovesti u pitanje međunarodne pričuve zemlje jer oni su garancija da se nećemo naći u grčkoj situaciji - dodao je.

Vujčić smatra da je problem u tome što je Grčka godinama zanemarivala strukturne reforme, te je zbog toga došla u situaciju da ne može ostvarivati rast BDP-a. S druge strane, imala je potpunu fiskalnu neodgovornost i fiskalne deficite.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a