Obavijesti

Kolumne

Budućnost je tu: Što i kako s poslovima koje su 'uzeli' roboti

Budućnost je tu: Što i kako s poslovima koje su 'uzeli' roboti
1

Novogodišnja spajanja su se rapidno približila kraju i krajnje je vrijeme da se počnemo pripremati za novu radnu godinu.

VIDEO

U ovo rano jutro ne vidim bolje ideje od toga da pogledate malo što se događa u svijetu uz nekoliko odabranih linkova. Predlažem da stavite malo dobre muzike (skrenuo bih pažnju na moju Hallelujah playlistu, a osobito na ovu verziju iz Božićnog specijala serije Sense8, koju također preporučam), napravite si šalicu toplog čaja i zaronite:

1. U Las Vegasu se trenutno održava sajam koji se zove CES 2017 i to je u biti sajam potrošačke elektronike koju nije proizveo Apple. Ekipa iz @internetofshit prati pojavljivanje najbizarnijih uređaja i rješenja koja su viđena na sajmu (a sažetak cijelog problema u jednoj jedinoj slici možete pogledati ovdje).


Ako vam se dopao ovaj newsletter, možete se besplatno prijaviti i dobiti ga svake nedjelje na ovom linku




2. Pet ekonomskih pojmova/koncepata koje morate naučiti i znatiEkonomija promjena (svega 25% novogodišnjih odluka preživi prva dva tjedna, a 70% odluka managementa je pogrešna). I još jedna ekonomska lekcija: najskuplja ženska torbica na svijetu i ekonomija iza nje (ok, evo onda i traperice koje dižu guzu).

3. Infografikegravitacijska anomalija na Antarktikupornhub - 2016 godina u brojevimabebe su ubile (pištoljem) barem jednu osobu tjedno svaki tjedan posljednje dvije godinenajbolje destinacije ako ste vegeterijanackoliko auto može daleko ići nakon što se upali lampica za rezervušto tehnologija može učiniti za klimatske promjene,

4. Da li nas medijska pismenost čini lošijima (serija eseja o medijima, odgovornosti za izrečeno i javnoj sferi).

5. Moramo se pripremiti za cyber ratove budućnosti (usput, tko kaže da cyber ratovi ne traju već sada). A ovo je jedan od mogućih scenarija za sljedeću godinu.

6. Kratki filmićipet najboljih odjavnih filmskih špica svih vremenaGhost Town Colorado u kojem mjere visinu snijega dva puta dnevnolight mapping Rumunjskog parlamentarobot koji pokušava pronaći svoje mjesto u civilizacijikako poplon ubaciti u posteljinukako se ručni auto mjenjač razlikuje od automatskog (iako, ovaj automatski više liči na CVT nego klasični automatski ali eto), 2000 godina drag kulture u četiri minutešto nisam naučio u školikako uglancati cipelu za jednu minutuscavengers.


7. Ransomware virus koji će osloboditi vaše podatke ako pročitate dva članka o opasnosti ransomwareaRansomware koji će osloboditi vaše podatke ako zarazite dva svoja prijatelja.


Jednom tjedno (nedjeljom ujutro, taman u doba jutarnje kave) šaljem odabir desetak tema o kojima niste imali priliku čitati u domaćim medijima, a koje smatram bitnima. Prethodne newslettere možete pregledati u arhivi newslettera.




8. Rijetke fotografije Fride KahloKako biti više poput Fride Kahlo (po njezinim vlastitim riječima). Čudna poput mene - Frida Kahlo izdanje. I Fridina kuća.

9. Radna mjesta koja nestaju: koja, kako i zašto. Umjetna inteligencija, automatizacija i ekonomija.

10. Vraća li se KLF? I to 23 godine nakon što su zapalili milijun funti (1.9 milijuna po današnjoj vrijednosti)? Štogod da se desilo, znati ćemo 23. kolovoza. A ako ne znate tko su KLFbacite pogled na ovaj članak ili se podsjetite slušajući ovu pjesmicu.

Ako ste kliknuli na najmanje četiri ponuđena linka, vrbovali novog pretplatnika ili podijelili link na newsletter na Twitteru ili Facebooku - nagradite se ovim fotogalerijama: najbolje drone fotografijedronovi iznad dunavaposljednjih šezdesetak kuća - letećih tanjura.

Marko

Napomena: neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookieje), alternativno, koristite plugin poput "User agent switcher" (za firefox i chrome) da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ), dok neke stranice zahtjevaju registraciju. 

Izvorni newsletter pročitajte ovdje, a pretplatite se ovdje

O autoru:


Marko Rakar je komunikacijski i politički savjetnik iz Zagreba, a posljednjih nekoliko godina se uglavnom bavi otkrivanjem nepravilnosti u financijskom poslovanju. Nedjeljno-jutarnji newsletter stvara već tri godine. Blog piše od 2004. na ovoj adresi, a možete ga pratiti i preko Facebooka ili Twittera.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang