Grahburger: Recept koji neće razočarati ni zaklete mesojede

Priču o grahburgerima može se započeti iz raznih kuteva i zastupati ga se može radi visoke nutritivne vrijednosti, kao zamjenu mesu, veganski specijalitet, jednostavan i brz recept, radi super praktičnosti...

Autor Derza Fanistori / Porcija i Pol

Ali, koju god stratešku prednost odlučili postaviti zvijezdom prezentacije u podlozi svega će biti jedna temeljna istina:

Grahburger je silno ukusan.

Moglo bi se reći da sam kao priznati ljubitelj graha pristrana. Viđena sam već da jedem čilije, grah-paštete i grah salate, punim grahom tortilje i dajem zvjezdano mjesto porciji zapečenog graha u poznatom engleskom doručku, no – u ovoj situaciji, kao burger grah ima poziciju glavne, a ne podržavajuće uloge. I u toj je ulozi poput glumca u monologu od kojeg očekujemo tragikomediju, a iznenadi nas akcijski junak.

Otkad sam prošli tjedan tvitnula sliku mog doručka s grahburgerom u glavnoj ulozi postavili ste mi puno pitanja i možda će ovaj recept odgovoriti i na neka koja možda niste još postavili. Kako je ovo post o tehnici shvatite gramature više kao smjernice nego obavezne količine i prilagodite začine svom ukusu. Najvažnije kod ove tehnike je da je moguće  koristiti bilo kakav kuhani grah, bilo iz konzerve ili skuhan od suhog – ali pritom grah mora biti potpuno ocijeđen i relativno mekan, da se dade gnječiti u pire vilicom. Bijeli grah koji ja koristim ovdje ima najneutralniji okus i time najprilagodljiviji začinjanju. Koristite li već začinjeni grah (npr. ljuti iz konzerve) prilagodite dodatne začine (možda neće trebati još soli)

Sastojci:

(za jedan grahburger):

  • Oko 100 gr kuhanog graha
  • Pola žličice mješavine začina za perad*
  • Žličica krušnih mrvica
  • Žličica koncentrata rajčice
  • Četvrt žličice dimljene paprike

Dodaci:

  • Pecivo po želji: ja volim kajzerice pa je na slikama kajzerica koju sam pripremila po receptu za najbolja integralna peciva za hamburgere – samo sam 10 grama integralnog brašna zamijenila sa 10 grama konopljinog brašna i stisnula sam je Štambiljem za kajzericu da dobijem prepoznatljiv oblik
  • Prilozi: majoneza, kečap, umak od jogurta ili možda pivski umak
  • Salate: lisnate, rajčica, feferoni ili domaći kimchi

Postupak:

Prikupite sve sastojke. Ocijeđeni grah stavite na tanjur i uz pomoć čvrste vilice zgnječite u pire. Burger ima ljepšu teksturu ako nije sve potpuno glatko već ostanu dijelovi čitavog graha, a i privlačnije će izgledati pečen ako nije gladak kao pasta.
Dodajte odabrane začine i žličicu krušnih mrvica i dobro izmiješajte. Slobodno probate smjesu da vidite treba li još začina jer je sve u njoj već kuhano. Oblikujte burger – biti će oko 10 cm širok i oko 1 cm visok – i probajte ne raditi prevelike burgere jer u suprotnom ostane premekan iznutra.

Foto: porcijaipol.wordpress.com

Foto: porcijaipol.wordpress.com

Foto: porcijaipol.wordpress.com

Ispecite burger. Na neljepljivoj tavi trebati će vam samo kap ulja, ali na lijevanoj stavite znatno više ulja jer je ovaj burger ipak mnogo nježnije strukture od mesnog i bolje je da može postati hrskaviji izvana prije okretanja. Na prvoj strani, na srednjoj vatri, trebati će oko 4 minute prije nego ga bude trebalo okrenuti. Okrećite uz pomoć lopatice, obzirno. Ispecite i drugu stranu do željene jačine, po želji možete i zadnju minutu pečenja staviti na burger sir i poklopiti da se rastopi.

Foto: porcijaipol.wordpress.com

Foto: porcijaipol.wordpress.com

Foto: porcijaipol.wordpress.com

Sad preostaje samo složiti sve u burger sendvič i uživati u tome predivnom zen trenutku umami okusa do kojeg smo došli sa neobično kratkom meditacijom. OmmMmmmljac...

Foto: porcijaipol.wordpress.com

Porcija i pol slasti sa puno vlakana i skoro bez masti.

Foto: porcijaipol.wordpress.com

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:


Ja sam Derza Fanistori i autorica sam bloga 'Porcija i pol'. Volim da je ono što jedem zdravo, nutritivno vrijedno i da se priprema brzo. Uživam u pronalaženju novih tehnika koje će mi omogućiti da tako jedem. Pridružite mi se na tom zanimljivom putu! 

 

Message