Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Lagani i šareni 'vege' obrok: Povrtna provansalska peka

Lagani i šareni 'vege' obrok: Povrtna provansalska peka
1

Povrtno me obilje, što s placa što iz maminog/bakinog vrta, polako pretvara u sve većeg biljojeda, te me svaki dan nadahnjuje za neki novi recept.

VIDEO

Trenutno sam u fazi eksperimentiranja s načinima pripreme i začinima, te je od svih testiranih recepata proizašao ovaj: moja verzija provansalskog povrća (a da nije ratatouille ili pistou). Zapravo se radi o povrću pobacanom u peku, dobro začinjenim i s većom količinom češnjaka. Trenutno sam u fazi čežnje za Provansom i receptima toga kraja, inspirirana knjigom Mala pariška knjižara.

Sastojci:

  • 2 mrkve
  • 2 tikvice
  • pušlek šparoga (hvala mama)
  • 1/4 cvjetače
  • 4 rajčice
  • 8 češnja češnjaka
  • povrtni temeljac
  • majčina dušica
  • ružmarin
  • lavanda
  • sol, papar
  • limun
  • bosiljak
  • maslinovo ulje

Priprema:

  • Povrće dobro oprati i nasjeckati: mrkve na kolutiće, cvjetaču na cvjetiće, tikvice na kockice, rajčice na četvrt (ja ih narežem prve, pa zasladim s tek prstohvatom šećera, čisto da postanu ukusnije budući da im još nije prava sezona) i šparoge na kolutiće (vrhove ostavite cijele).
  • Stavite povrće u peku, dodajte oguljeni i zgnječeni češnjak, žlicu majčine dušice, žličicu ružmarina, prstohvat lavande, sol i papar te dobro promiješajte.
  • Prerežite limun pa pola istisnite preko povrća, a pola stavite u sredinu peke. Natrgajte svježi bosiljak.
  • Zalijte s 2 dcl povrtnog temeljca i začinite s maslinovim uljem. Poklopite (ako nemate peku, samo sve stavite u dublji protvan i pokrijte čvrsto aluminijskom folijom) i stavite u pećnicu na 180 Celzijevih na sat vremena.
  • Kad je gotovo, maknite limun i kuhane listove bosiljka (služe samo za aromu), pokapajte s malo ulja i natrgajte svježe listove bosiljka.
  • Na vrh povrća možete staviti i komad mesa (ja često stavim piletinu) dok se kuha, pa će meso biti aromatično i sočno. Servirajte kao prilog.
  • Možete uz to napraviti dresing od svježeg bosiljka, maslinovog ulja, limuna, vode, češnjaka i soli te preliti preko povrća.

U slast! 

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici: 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang