Obavijesti

Kolumne

Komentari 3

'Lav' je dirljiva priča iskrenija od kultnog 'Milijunaša s ulice'

'Lav' je dirljiva priča iskrenija od kultnog 'Milijunaša s ulice'
1

Teške teme za komplicirana, olovna vremena. Tako otprilike izgledaju priče nominiranih u konkurenciji najboljeg filma na ovogodišnjoj nagradi Oscar.

VIDEO

"Manchester by The Sea" i "Moonlight" opisuju dramatične sudbine glavnih junaka - jednog obilježenog od djetinjstva, drugog slomljenog bizarnom nesrećom. "Hell or High Water", uz crni humor i ponešto akcije, sadrži tragičnu priču uzrokovanu financijskim problemima glavnih junaka. Plemenitost i uzvišeno junaštvo Desmonda Dossa u "Grebenu spašenih"  prate nevjerojatno realistične, brutalne scene ratnog stradanja dok se ispod prvog kontakta u "Dolasku" skriva obiteljska tragedija. U takvo društvo pripada i "Lav", film australskog redatelja Gartha Davisa - potresna, emocijama nabijena filmska priča inspirirana istinitim događajima.

Početak filma vraća nas u 1986. godinu. Saroo, petogodišnji dječak preživljava na različite načine. On i brat posuđuju ugljen s vlakova i prodaju ga kako bi obitelj preživjela. Jedne večeri Guddu, stariji brat, odlazi pronaći ozbiljan posao. Isprva Guddu ne želi povesti Sarooa, ali nakon nagovaranja pristaje. Spletom okolnosti braća se razdvoje i Sarro završi u Calcutti, 1500 milja daleko od kuće. Usamljeni dječak pokušava pronaći put kući...

Dev Patel u glavnoj ulozi, priča o nevjerojatnoj životnoj priči koja dolazi iz Indije, nominacije za Oscara... Da, "Lav" u sjećanje priziva "Milijunaša s ulice" iz 2008 godine. U redu, film Dannya Boylea nije temeljen na istinitoj priči, ali sličnosti postoje.

Ako bi uspoređivali filmove onda je prednost na strani "Lava"; Davisov film iskreniji je i manje uljepšan od "Milijunaša". Posebno u prvih sat vremena.

"Lav" je film sastavljen od dva, dužinom trajanja, podjednaka dijela. Prvi dio gledatelja upoznaje sa Saroom i njegovom obitelji, prikazuje dječakov nestanak i odlazak u novu obitelj. Redatelj na iznimno uvjerljiv, naturalistički način prikazuje dječakov život na ulici i domu. Dijalozi su svedeni na minimum, redatelj pripovijeda kamerom kojom prikazuje dječaka i okolinu koja ga okružuje. Kadrovi s kolodvora, stotine ljudi koji prolaze, ali dječaka nitko ne primjećuje (ako i privuče pažnju odraslih Saroo je tretiran kao uljez, divljak) impresivni su, realni istovremeno i zastrašujući.

U prvom dijelu filma redatelj ne objašnjava već prikazuje kako dječakova intuicija i želja za životom (želja za ponovnim susretom s majkom i bratom) uspijevaju pobijediti opasne situacije.

Nakon dolaska u novu obitelj intenzitet filma ponešto pada (ništa neočekivano - dječakova životna priča ulazi u mirnije razdoblje) sve do trenutka kada, sada odrasli Saroo, počinje proživljavati krizu identiteta. Trenuci kada Saroo počinje osjećati nostalgiju kasnije i potrebu da krene u potragu za prošlošću izgledaju kao da su nepotpuni, nešto nedostaje. Pereci su tu, ali čini se da je potreba za odlaskom odnosno potragom živjela puno duže u Saroovoj svijesti - razlog određene praznine je preskočenih dvadesetak godina u obitelji Brierley.

Drugi dio film bavi se i odnosima unutar obitelji Brierley. Saroov brat prikazuje kako djetinjstvo provedeno na ulici može imati grozne posljedice. Motivacija za posvajanje australske obitelji neobična je i nesvakidašnja. Plemenita.

Redatelj nije propustio prikazati zastrašujuće razlike svijeta u kojem živimo. Iako se radnja odigrava u prošlosti, stvari se nisu popravile. Zapravo se čini da su se dodatno produbile.

Na jednom dijelu svijeta djeca odlaze u, po život opasnu, nabavu ugljena kako bi zaradili za skroman dnevni obrok. Unutrašnjost hladnjaka australske obitelji bogatstvo je za Saroove ukućane u Indiji.

"Lav" je nominiran u šest ovogodišnjih Oscar kategorija. Na popisu nominiranih su (sporedna ženska i muška uloga) Nicole Kidman i Dev Patel. Potpuno zasluženo - Nicole Kidman ostvarila je jednu od najboljih uloga u ovom stoljeću. Patel je vrlo dobar u ulozi odraslog Sarooa, no velika je nepravda da Sunny Pawar nije dobio nominaciju. Mali-veliki glumac (izabran na audiciji na kojoj se prijavilo 2000 dječaka) ne zaostaje za starijim kolegom u interpretaciji glavnog junaka.

"Lav" je dirljiva, emocijama nabijena filmska priča koja naklonost gledatelja ne kupuje lažnim sjajem već iskrenim i uvjerljivim prikazom istinitih događaja iz života Sarooa i njegovih obitelji. Saroova životna priča imala je sretan završetak, no mnogo je mladih lavića koji nisu imali sreće.

OCJENA: 9

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu