Obavijesti

Kolumne

'Logan': Emotivan, brutalan i prljav kraj sage o Wolverineu

'Logan': Emotivan, brutalan i prljav kraj sage o Wolverineu
1

Priča o Wolverineu i njegovim samostalnim filmovima nije pretjerano uspješna. Jedan od najzanimljivijih i najpopularnijih X superjunaka odlično je funkcionirao u zajedničkim filmovima...

VIDEO

No, kada je dobio vlastite filmove stvari baš i nisu izgledale najbolje. Filmovi iz 2009. ("X-Men početak: Wolverine") i 2013. ("Wolverine") nisu, za razliku od X serijala, oduševili publiku, kritika im nije bila pretjerano naklonjena - izgledalo je da Logan nikada neće dobiti pravi, punokrvni film. Filmovi o X ljudima (uz iznimku "Last Standa") s Wolverineom kao jednim od važnijih likova postizali su dobre i vrlo dobre kreativno-komercijalne rezultate dok je priča o Loganu ostala nepotpuna i nedorečena.

Tako bi vjerojatno i ostalo da američki filmaš James Mangold ("Identitet", "Cop Land", "U 3:10 za Yumu") nije odlučio ponovo snimiti film o Loganu. Mangold je režirao i "Wolverinea" iz 2013. godine i očekivalo se suprotno - novi projekt o Loganu dobit će novog redatelja. Međutim, Mangold je osmislio priču i snimio film koji potpuno okreće priču o mutantima; nakon prošlogodišnjeg slabašnog "X-Men: Apocalypse" dobili smo odličan film o Loganu.

Godina je 2029. Mutanti su gotovo iskorijenjeni, ostalo je tek nekoliko primjeraka. Wolverine je sada Logan, vozač limuzine. Superjunački dani Wolverinea davna su prošlost. Ostario i narušenog zdravlja Logan se povukao i zajedno s Calibanom preuzeo brigu o bolesnom profesoru Charlesu Xavieru. 

Najveći um na svijetu ozbiljno je nagrizen bolešću koja ima teške posljedice za profesora, ali i okolinu. Logan pokušava skupiti novac za brod, otisnuti se na pučinu i proživjeti ostatak života. Kako bi došao do novca za brod Logan prihvaća ponudu da Gabrielu i djevojčicu Lauru odvede u Dakotu. Dan nakon dogovora Gabriela je ubijena i Laura dolazi na Loganovo imanje. Ubrzo nakon Laurinog dolaska Logan je napadnut od Piercea i njegove vojske. Meta je Laura izgledom obična djevojčica no iza vanjskog dječjeg izgleda skriva se stroj za ubijanje...

Raskoš prikaza mutantskih moći i divljenje prema njihovim sposobnostima zamijenili su starost, bolest, usamljenost i preispitivanje mutantskog načina života. U redu, Logan nikada nije bio pretjerano društven, no sada je osuđen na Xaviera i Calibana - ostatak starog društva više ne postoji. Ostarjeli i bolesni glavni protagonisti filma ponašaju se ljudski - pred kraj životnog puta žele mir. Pokušati mirno provesti zadnje godine - razmišljajući o godinama koje su prošle. Mutantske moći više nisu prednost i vrlina - postale su opterećenje i prokletstvo, posebno za profesora Xaviera.

Radnja filma se ne odigrava na atraktivnim lokacijama, nema raskoši Charlesove škole i visoke tehnologije. Logan, Xavier i Caliban žive negdje, na nedavnim američkim predsjedničkim izborima opjevanoj, američko-meksičkoj granici. Okružuju ih prašina, željezo i samoća. Sve do trenutka kada se pojavi Laura. Tada je vrijeme da se krene.

"Logan: Wolverine" prepun je, manje ili više, primjetnih filmskih referenci. Detalji filma podsjećaju na "Terminatora", "Mad Maxa" dok u jednom trenutku Laura i Xavier gledaju "Shanea" iz 1953. godine.

Ništa neobično i slučajno - Logan izgleda i ponaša se poput pravog vestern junaka.

Ostarjeli revolveraš, na površini grub i bijesan no iznutra kipe emocije i tuga zbog godina koje su iza njega. Logan je obilježen mada to nije želio i upravo je prošlost glavni razlog njegovog povremenog ludila. Pozitivne emocije bude se nakon Laurinog dolaska i starom ratniku ostaje učiniti nešto plemenito prije završetka posljednjeg čina.

Da, "Logan: Wolverine" sadrži puno više emocija od većine superjunačkih filmova.

Ljubitelji akcije nemaju razloga za zabrinutost; iako redatelj razvija priču i uspijeva poznatim likovima donijeti novu dimenziju Loganove oštrice (i ne samo njegove) ne miruju. Film sadrži veliki broj izvrsno snimljenih akcijskih scena koje nisu nabacane bez smisla već su u funkciji radnje.

"Logan: Wolverine" iznimno je brutalan i krvav film. Ovakav broj masakriranih leševa, odrubljenih glava i krvi do sada nije viđen u holivudskom superjunačkom svijetu. Ako usporedimo nasilje u prethodnim filmovima o X ljudima s Mangoldovim filmom, ono izgleda poput bezbrižne dječje igre. Upravo zbog žestokih, krvavih scena film "Logan: Wolverine" nije kino zabava za najmlađe gledatelje. Bez obzira koliko voljeli Wolverinea.

Brutalnost akcijskih scena pridonosi uvjerljivosti priče. Svi znamo kakvo je Loganovo naoružanje pa je i logično da krv teče u neograničenim količinama. Iako će akcijske scene nekim gledateljima biti pretjerano brutalne (posebno kada se uzme u obzir da je djevojčica jednako efikasna u egzekucijama kao i Logan) pravi užas krije se u podtekstu priče, dijelovima filma koji se odnose na Laurinu sudbinu.

Genetska manipulacija, korištenje rodilja i djece u vojne svrhe teme su koje se provlače kroz film.

Navedene stvari danas izgledaju kao fantastika, ali obzirom na vječnu glad vojne industrije za novim oružjem budućnost (bliska ili daleka sasvim je svejedno) može donijeti detalje priče filma.

Hugh Jackman ponovo potvrđuje da je idealan izbor za Logana. Najzahtjevniji dio priče o Wolverineu glumac je izvrsno odradio i ako je istina da je "Logan Wolverine" posljednji Jackmanov nastup u ulozi adamantijom ispunjenog superjunaka onda Logana treba zauvijek umiroviti. Patrick Stewart izvrsno interpretira transformaciju mentalno nadmoćnog Xaviera u bolesnog, iscrpljenog starca kojemu je superjunačka moć postala prokletstvo.

Otkriće filma je dvanaestogodišnja Dafne Keen. Prvo pojavljivanje na filmu mlade glumice je senzacionalno - djevojčica je odlična u zahtjevnoj ulozi Laure, podjednako uvjerljiva kao tiha, povučena djevojčica i bijesna ratnica. Keen, Jackman i Stewart uspjeli su razviti snažnu, emotivnu ponekad i duhovitu interakciju koja pridonosi uvjerljivosti odnosno karakterizaciji likova.

"Logan: Wolverine" prašnjav je, brutalan i krvav istovremeno i emotivan "R rated" film drugačiji od dosadašnjih superjunačkih projekata. Najbolji film iz serijala o X ljudima i jedan od ponajboljih filmova o superjunacima uopće.

OCJENA: 9

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang