Obavijesti

Kolumne

Ponekad mi je teško zato što sam te odlučila voljeti, ali...

Ponekad mi je teško zato što sam te odlučila voljeti, ali...
1

Postoje odnosi i odnosi. I među njima postoje značajne razlike. Postoje oni neki završeni odnosi iz prošlosti i kada sretnemo tu osobu jedva joj se sjetimo imena.

VIDEO

„Ponekada mi je teško zato što sam te odabrala voljeti… ali mislim da je u  svim važnim odnosima tako…“

„Misliš?“

„Sigurna sam u to.“

~ dvoje slučajnih prolaznika ~

Postoje odnosi i odnosi. I među njima postoje značajne razlike. Postoje oni neki završeni odnosi iz prošlosti i kada sretnemo tu osobu jedva joj se sjetimo imena. Postoje oni neki završeni odnosi kada se odmah sjetimo i imena i prezimena i srce nam obuzme dragost iako sa tom osobom nikada nismo bili posebno bliski. I one osobe iz prošlosti koje kada sretnemo bismo najradije zaobišli, otišli na drugu stranu ceste, samo da se ne moramo sresti. I oni koje smo jako voljeli i kojih se i danas rado sjetimo.

Postoje odnosi koje imamo i koje barem potajice ili nesvjesno želimo okončati zato jer su na momente naporni, teški i izluđuju nas. Postoje odnosi koji su dobri i pitomi i većinu vremena mirni i bez prevelikih valova.

Postoje i odnosi koji su na momente naporni, teški i izluđuju nas, ali koje ne želimo prekinuti jer iz nekog razloga vjerujemo da su u konačnici dobri za nas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tim ljudima vjerujemo kada nam kažu da nas vole. Čak i onda kada se ne ponašaju onako kako bismo željeli.

Osim iritiranja, oni kao da zalijevaju naš osjećaj da smo vrijedni i dragocjeni i on zbog tog zalijevanja i sunca ubrzano poraste. I onda taj osjećaj nosimo sa sobom. U početku taj osjećaj traje samo dok smo s njima, a s vremenom se trajnost tog osjećaja proširi na velik dio našeg života. S vremenom shvaćamo da nismo takvi samo kada smo s njima i zbog njih nego da su oni zalili i obasjali suncem biljčicu koja je tu rasla od prije.

Ako se pored te osobe osjećamo seksualno privlačno, to znači da u sebi možemo vidjeti seksualnu privlačnost. Ako sa tom osobom možemo biti intimni, tada smo sposobni biti intimni i sa drugim ljudima. Ako pored nekoga uživamo, sposobni smo za uživanje.

Sve ono divno i lijepo što osjećamo pored njih mi već imamo u sebi.

I onda kada se oni prema nama ne ponašaju onako kako bismo željeli znamo da se oni tako ne ponašaju radi nas jer smo mi vrijedne i dragocjene osobe, nego iz nekih svojih razloga, zato jer ih nešto muči u dubini duše.

Čak i kada se ne ponašaju onako kako bismo mi to željeli, i kada nas frustriraju, mi znamo da smo povezani čvrstim srebrnim nitima. Ali, to ne bi ni bilo moguće kada ne bismo znali da postojimo i bez te osobe kao vrijedna i dragocjena osoba.

Ponekada zato odabiremo voljeti i onda kada nam ta ljubav na momente teško pada – zbog toga što nam je ta osoba pomogla da povjerujemo da smo vrijedni i dragocjeni.

 

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Ja sam Marija Berzati, psihologinja i psihoterapeutkinja. Imam još mnogo uloga koje rado preuzimam i puno stvari u kojima uživam u privatnoj sferi, a Žarooljica je mjesto na kojem se dodiruju moja ljubav prema psihoterapiji, čitanju i pisanju. Ako vas je neki članak potaknuo na razmišljanje, slobodno mi se javite ili na Fejsu pratite nove objave.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang