Obavijesti

Kolumne

Prirodna kozmetika? Ne, to ne znači da je zdrava i bezopasna!

Prirodna kozmetika? Ne, to ne znači da je zdrava i bezopasna!
1

Jučer mi je u inbox pristigla jedna poruka, odnosno pitanje što mislim o sastavu nekoliko novih proizvoda na našem tržištu.

VIDEO

Iskreno, neću pisati o kome se radi jer nemam ništa pozitivno niti negativno komentirati o proizvodu koji nisam isprobala već ga analiziram samo preko sastava, ali mi je na pamet palo da provjerim koliko moje čitateljstvo, za koje smatram da dosta dobro razumije ovu problematiku, iz jednog ogoljelog sastava bez imena uopće može iščitati radi li se prirodnom ili sintetskom proizvodu.

Easy enough, ili sam tako barem mislila, ali cure moje – pale ste na testu HARDCORE.  Ne ide mi matematika, ali uspjela sam izračunati da je svega 23% odgovora ispravno prepoznalo da se u tom dotičnom sastavu stvarno radilo o prirodnom proizvodu. Statistički gledano, pretpostavljam da je dio vas pogodio, a tek manji dio znao o čemu se zaprvo radi pa ću napraviti smionu tvrdnju da je, čak i u skupini žena koje prate blogove, kozmetiku i trendove, MOŽDA JEDNA OD DESET KONZUMENTICA KOZMETIKE UISTINU UPUĆENA U TO ŠTO KUPUJE. Iskreno, kupujte što želite, trošite pare koliko želite. Ali, kako je to urugvajski predsjednik Pepe rekao, stvari ne kupujemo novcem nego vremenom koje smo potrošili radeći za taj novac. Užasno depresivno i potpuno točno. Nažalost, dok svi na planeti ne shvate da je društveno odgovorni konzumerizam jedini način da za sebe i ostale osiguramo prestanak eksploatacije vlastitog neznanja, stvari se neće puno pomaknuti s mrtve točke.

Sad kad smo to maknuli s dnevnog reda, vrijeme je da jednom zauvijek kažemo ružnu istinu o prirodnoj kozmetici (i pritom ne mislim na aromaterapijske pripravke nego drugstore varijante ‘prirodne kozmetike’) – NE POSTOJI JASNA REGULATIVA U PROIZVODNJI I DISTRIBUCIJI PRIRODNE KOZMETIKE I ZATO SE ISTA KOMERCIJALNO ZLOUPOTREBLJAVA.

Što to znači za vas? Ukratko, NE MOŽETE BITI SIGURNI JESTE LI KUPILI PRIRODNI PROIZVOD SAMO ZATO ŠTO NA NJEMU PIŠE “od prirode s ljubavlju”, “priroda je lijek”, bio, eko, green cosmetics, krema lavanda, smilje ili koje drugo raslinje. Nitko vam ne brani da na ambalažu stavite naziv “fresh cosmetics” i prodajete 100% sintetski proizvod. Npr. brend može napisati “bez SLS-a”, a u sastavu imati SLES koji je kemijski skoro identičan SLS-u! Zakon ne brani da na pakiranju proizvođač bulazni koliko god želi, dok god eksplicitno ne laže (mada, i tu sam znala vidjeti slučajeve da na pakiranju piše “bez sulfata”, a u sastavu naravno SLS (sodium laureth sulfate).

Sjećam se kad je S-Fresh, ili kako se već zvao taj propali slučaj, imao neku kremu pa ju je pod geslom “prirodne kozmetike” dao psu za ručak, i zatim sliku tog samoubilačkog pokušaja simpatičnosti stavio na Instagram. Ubrzo su ih ljudi sa svi strana sasuli uvredama, potpuno opravdano, pa su zaključali Instagram profil kao neka nadurena 12-godišnja djevojčica, a ne ozbiljan kozmetički biznis koji se uspio plasirati čak i u DM. Nedugo nakon toga nestali su i iz DM-a. No, vratimo se na temu. Mislim da je opasno ljudima imputirati ovakve glupe ideje u glavu u ime “prirodne kozmetike”. Nijedan kozmetički proizvod nije siguran za jelo. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog konzervansa kojeg, no shit, IMAJU I PRIRODNI PROIZVODI.

Retorika kojom “prirodna” (bio, eko, green, suze jednoroga) kozmetika provodi eksploataciju vašeg neznanja je potencijalno opasna jer dozvoljava da se na nju oslanjate bez ikakvog kritičkog promišljanja. Evo par argumenata za to.

  1. Kao u slučaju psa koji jede kremu, PRIRODNA KOZMETIKA JE OLAKO SHVAĆENA KAO ZDRAVA ILI BAREM BEZOPASNA. Not true, ili barem nije nužno točno, a pogotovo nije pogodna za jelo (uopće ne mogu vjerovat da moram to pisat).
  2. Kad kupujete od neprovjerenih proizvođača s Fejsa, onda barem znajte da PRIRODNA KOZMETIKA IZRAĐENA U KUĆNOJ RADINOSTI MOŽE BITI VRELO BAKTERIJA I ZDRAVSTVENO UGROZITI IMUNOKOMPROMITIRANE LJUDE. Ovo je pogotovo točno za oboljele ljude koji se okreću “alternativnim” pripravcima ne znajući da si time mogu navući opasnu infekciju i djecu koja nemaju dobar imunološki sustav .
  3. Vrlo često, DROGERIJSKE INAČICE “PRIRODNE” KOZMETIKE NISU FORMULIRANE PO JASNIM SMJERNICAMA NITI PODLIJEŽU SANKCIJAMA ZBOG FORMULACIJSKIH MANJKAVOSTI, kao npr. kad vam se proizvod pokvari prije vremena što ponekad uopće niti ne skužite dok se nije hardcore zapljesnivio, ali mikrobiološki nije ispravan već puno prije. Sad kad sam u tom svijetu proizvodnje kozmetike, znam stvari koje ovdje ne smijem napisat pa ću vas samo uputit da si sami uplatite testiranje pri Andriji Štamparu ako se želite dokazivat s nekim.

Sve ovo uopće ne bih pisala da brendovi prirodne kozmetike transparentno progovaraju o prednostima i manama svojih proizvoda, ali čini mi se da je želja za profitom, dok se ekipa gega kao slijepac u magli, puno bitnija. I TO NIJE OK. NIKAD NEĆE BITI OK. NE ŽELIM NITI DA VAMA BUDE OK, radilo se o mojim proizvodima ili bilo čijim drugim. Ako ikada zaboravite na to, sjetite se Pepea.

Originalni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Ja sam Jelena Skendžić i autorica sam bloga Babushka.com.hr. Usrećuju me male stvari u životu: kreativna energija, kava ujutro, bukiranje aviokarte za još neistraženu destinaciju, fotografiranje i planinarenje. Pišem o svakodnevici, beauty i lifestyle temama te putovanjima, a moj rad pratiti možete na bloguFacebooku te Instagramu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode