Obavijesti

Kolumne

Roditelji, djeca moraju znati i pasti i tu i tamo razbiti koljeno

Roditelji, djeca moraju znati i pasti i tu i tamo razbiti koljeno
1

Doktor Tim Elmor poznati je svjetski autor koji pokušava razumjeti današnje generacije i pomoći nama roditeljima kako bi što bolje razumjeli djecu i pomogli im da napreduju u životu te postanu uspješni.

VIDEO

Tim Elmor vjeruje kako odgojem djece koja se neće bojati biti vođe možemo značajno promijeniti svijet na bolje.

Prema njegovim istraživanjima ovo je sedam greški koje roditelji rade u odgoju te na taj način uništavaju samopouzdanje i onemogućuju svojoj djeci da sutra postanu uistinu uspješni u životu.

Ne dopuštamo im da preuzmu rizik

Živimo u svijetu koji je opsjednut sigurnošću. Upozorenja nalazimo na svakom koraku i svaki sustav zamišljen je tako da nas drži ispod staklenog zvona. Svoju djecu često štitimo ne samo od uistinu opasnih stvari, već i od potpuno bezazlenih navika i obrazaca ponašanja te im tako onemogućujemo da preuzmu makar malo rizika u svom životu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istraživanja psihologa otkrila su kako djeca kojima nije dopušteno da se igraju vani pa slijedom toga nikad nisu pali i razbili koljena kasnije u životu često imaju problema sa raznim strahovima. Djeca moraju znati pasti i ponekad razbiti koljeno. Tinejdžeri moraju nekad prekinuti s dečkom ili curom kako bi emocionalno sazreli i bili spremni za ozbiljnu vezu.

Ako kao roditelji konstantno lišavamo svoju djecu rizika vjerojatno ćemo odgojiti male arogantne gadove bez trunke samopouzdanja.

Ne dopuštamo samostalnost

Današnja djeca često ne razviju osnovne životne vještine samo zato što mi roditelji rješavamo sve njihove probleme. Ako roditelj uskače prvom prilikom i riješi problem umjesto svog djeteta, onda je to dijete zakinuto za vrlo dragocjeno iskustvo rješavanja problema. Takav način odgoja ne dopušta djeci samostalnost i ne uči ih osnovnom alatu koji im je potreban u životu – rješavanju problema.

Tako ih učimo da ćemo mi uskočiti u svakom trenutku kada se suoče s problemom, na što se oni vrlo lako naviknu. No i sami smo svjesni da svijet tako ne funkcionira pa kad se jednom naša djeca nađu oči u oči sa svojim vlastitim životom, nedostaje im ono što ih nismo naučili kao male. A svijet nije briga za to.

Previše ih hvalimo

Razvijanje samopouzdanja je vrlo važno. Često i u školama uče djecu kako su svi pobjednici, kako se i za zadnje mjesto dobiva nagrada. No ovakav pristup ima neke neočekivanje posljedice.

Djeca primijete da samo njihovi roditelji misle kako su oni fenomenalni ako im to nitko drugi ne govori ili pokazuje te počinju sumnjati u našu objektivnost. Iako se zbog toga u početku osjećaju dobro, ubrzo shvaćaju kako to nema veze sa stvarnošću.

Kada ih previše hvalimo i uzdižemo u nebesa, a zanemarujemo loše ponašanje djeca se uče varati, pretjerivati, pa čak i lagati kako bi prikrili neugodnu stvarnost. To rade jer ih nismo naučili kako da se suoče s njom.

Previše ih nagrađujemo

Vaše dijete ne mora vas voljeti svake minute. Ono će vrlo lako preboljeti razočaranje, ali puno teže će mu biti izboriti se sa posljedicama toga što smo ga razmazili. Zato je ponekad dobro djeci reći NE kako bi im omogućili da se bore za ono što smatraju važnim u svom životu.

Često ih materijalno nagrađujemo i dajemo im točno ono što oni žele te tako kupujemo njihovu ljubav ili mir u kući. Ovo je pogotovo slučaj kada imamo više djece. Tada smatramo da ako jedno dijete zasluži nagradu ili pohvalu, da onda moramo pohvaliti i ostalu djecu kako se ne bi osjećali loše.

Ovo je pogrešno na mnogo razina, jer ne pokazuje djeci kako je uspjeh u životu vezan isključivo za njih same i za to kako i koliko se trude.

Nemojte svoju djecu učiti da će za svako dobro djelo ili svaki uspjeh dobiti nagradu, ne mora svaka dobra ocjena završiti posjetom šoping centru. Ako svoj odgoj zasnivamo na materijalnim benefitima naša djeca ne mogu shvatiti motivaciju, niti doživjeti bezuvjetnu ljubav.

Ne učimo ih na svojim greškama

Zdravi tinejdžeri će htjeti raširiti krila i poletjeti u svoju samostalnost, putem radeći nebrojene greške na kojima će učiti. I to im moramo dopustiti koliko god nam teško palo, ali također moramo im pomoći. Podijelite s njima svoje greške koje ste radili u toj dobi na način koji će im pomoći da shvate što znači dobar izbor. Nemojte im držati predavanja o posljedicama alkohola i pušenja, to i sami znaju.

Djeca moraju znati da njihova djela imaju posljedice, te da one nisu uvijek onakve kakve bi željeli da budu. Otvoreno razgovarajte s njima o svojoj mladosti, pričajte im o svojim osjećajima kada ste bili njihove dobi. Iako u toj dobi nemamo jedini utjecaj na svoju djecu, moramo imati najbolji utjecaj.

Miješamo inteligenciju sa zrelošću

Inteligencija i nadarenost se često koristi kao mjera za zrelost i tada smatramo kako je naše inteligentno dijete spremno za samostalnost. No da li je to uistinu tako?

Mnogi uspješni sportaši i glazbenici vrlo su talentirani no ipak završe u raznim skandalima i ovisnostima. To što je vaše dijete nadareno za jedan aspekt svog života, ne znači da istu razinu razumijevanja ima i prema ostalim sferama života.

Ne postoji magična dob u kojoj dijete postaje zrela osoba, niti set koraka kojima mu moramo dopustiti samostalnost. Ipak, promatrajte ostalu djecu njegove dobi. Ako oni samostalno obavljaju mnogo više aktivnosti od vašeg djeteta, možda je vrijeme da i vašem djetetu narastu krila?

Ne pokazujemo primjerom

Naša odgovornost kao roditelja je pokazati djeci što znači biti odrasla osoba, a to najbolje pokazujemo svojim životom. Da bi naša djeca mogla izrasti u kompetentne, zrele i moralne osobe oni moraju imati taj primjer pred sobom u vidu nas, svojih roditelja.

Počnimo tako da otvoreno razgovaramo i izbjegavamo čak i male laži. Promatrajmo sebe u svakodnevnim odlukama koje pokazuju našu razinu morala, jer ako to primijete drugi ljudi onda zasigurno primijete i naša djeca. Ako ne tražimo prečicu svakom prilikom onda pokazujemo djeci kako je to ispravan način ponašanja.

Aktivirajte se u društvu i umjesto kritike, pružite ruku pomirenja i pomoći. Ostavite ljude i mjesta iza sebe u boljem stanju nego što ste ih našli. Vaša djeca to vide i primjenjuju u svom životu.

Zašto roditelji rade ove greške?

Kao roditelji često se fokusiramo na sadašnjost umjesto na budućnost. Važnije nam je da imamo sretnu djecu sada nego djecu koja su spremna za život sutra. Mnogi današnji roditelji dolaze iz obitelji gdje je fokus bio na budućnosti – štednja i ulaganje u budućnost poput fakulteta, dobrih ocjena i slično.

Kao odgovor na to mi radimo upravo suprotno – uživamo u trenutku. Jer mi to zaslužujemo. Kao posljedicu toga imamo generaciju koja je prezadužena kako bi pokrila osnovne životne potrebe i luksuze koje si često ne možemo priuštiti.

No kada su roditelji u pitanju istina je vrlo jednostavna. Oni koji se mogu osim sadašnjosti fokusirati i na budućnost odgajaju djecu koja će biti spremna za život koji ih očekuje.

Kako prestati raditi ove greške?

Vrlo važno je biti svjestan svojih riječi i djela u odnosu s djecom ili u blizini naše djece. Umjesto da ih ušetamo u lagodan život, pokušajmo ih trenirati da budu spremni na izazove koji ih čekaju.

Evo 10 koraka koje možete primijeniti:

  1. Razgovarajte s djecom o problemima za koje bi voljeli da ste znali u njihovoj dobi.
  2. Dopustite im da nešto pokušaju čak i ako znate da neće uspjeti.
  3. Razgovarajte o posljedicama koje mogu imati ako ne savladaju određene vještine.
  4. Naučite ih kako da iskoriste ono u čemu su najbolji u stvarnom svijetu.
  5. Potaknite projekte koji zahtijevaju strpljenje kako bi ih naučili istom.
  6. Naučite ih što znači izbor i odricanje – ne mogu biti dobri u svemu.
  7. Potaknite ih na razvijanje odgovornosti tako da ih naučite o vašim odgovornostima.
  8. Upoznajte ih sa ljudima kojima se i sami divite.
  9. Pomozite im da vizualiziraju uspjeh i onda ih naučite korake do njega.
  10. Slavite napredak prema samostalnosti i odgovornosti.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorima:


Mi smo Renata i Mihael Šanko, autori online magazina za roditelje 'Moderno Roditeljstvo' i, još važnije, roditelji troje djece. Podržavamo načela povezujućeg roditeljstva i prakticiranje pozitivne discipline u odgoju djece i o tome i najviše pišemo. Osim na našoj stranici, pratiti nas možete i na Facebooku te na Instagramu

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.