Obavijesti

Kolumne

Sedam presudnih koraka: Kako tražiti i naći posao koji želite?

Sedam presudnih koraka: Kako tražiti i naći posao koji želite?
1

Jako je važno znati što želite, a što ne želite kada je posao u pitanju jer ćete se jedino tako moći kretati prema poslu koji vas neće psihički uništiti.

VIDEO

Ovim sam si pitanjem jako dugo razbijala glavu. Izazov pronalaska posla još je veći ako dolazite iz malog ili malo većeg, slabije razvijenog mjesta pa često imate osjećaj da gdje god krenete, nailazite samo na čvrste zidove koje se ne da ni zaobići ni probiti. Mnogi se zato odluče okrenuti i potražiti bolje sutra negdje izvan Hrvatske.

No što kad odlučite ostati, prekrižiti selidbu u veći grad ili drugu zemlju i pronaći ono rješenje za koje znate da mora – nekako, negdje – postojati?

Štošta sam pokušala tražeći to rješenje za sebe. U toj je potrazi bilo podosta krivih poteza, ali očito su mi bili potrebni kako bih naučila ono što sam trebala naučiti i kako bih konačno krenula u smjeru u kojem sam željela krenuti. U nastavku je nekoliko savjeta koji će vam, nadam se, olakšati traženje i pronalazak posla.

Doznajte što zapravo želite raditi (željeti se smije i kad nemate posao)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jako je važno znati što želite, a što ne želite kada je posao u pitanju jer ćete se jedino tako moći kretati prema poslu koji vas neće psihički uništiti. Ne morate odmah precizno odrediti na kojoj biste poziciji željeli raditi i u kojem poduzeću, ali biste trebali otprilike znati u kojem se smjeru želite dalje razvijati. Nemojte biti previše skromni kad definirate svoje ciljeve – postavljajte ih tako da vam budu izazovni. Ako ste dugotrajno nezaposleni, onda ćete vjerojatno prihvatiti prvu priliku koja vam se pruži ne razmišljajući previše o tome je li to nešto što ste vi željeli ili nije. I to je u redu, ali pod jednim uvjetom – nemojte dozvoliti da vas to nešto onda pojede u potpunosti. Svaki dan pronađite barem malo vremena kako biste poduzeli neki korak (edukacija, istraživanje) koji će vas dovesti malo bliže onome o čemu zapravo sanjate. Neka sve ono što ste morali odabrati u nuždi, a nije dio vašeg prvotnog plana, bude samo privremeno.

Ne čekajte na oglase

Nemojte čekati da netko objavi oglas kako biste se angažirali. Razmislite dobro o svemu onome što znate raditi, o vještinama i iskustvima koje imate. Gdje biste to mogli upotrijebiti? Čije biste probleme mogli riješiti? Nemojte se koncentrirati samo na svoje okruženje, puno toga danas se može obavljati i putem interneta. Šaljite otvorene zamolbe, ponudite svoje usluge, napravite LinkedIn račun i predstavite se u najboljem svjetlu. Pametan poslodavac cijeni proaktivnost, neće vam zamjeriti čak ni manjak radnog iskustva ako vidi u vama veliku želju za učenjem i radom. Posjetite mjesta na kojima biste željeli raditi, šaljite mailove, razgovarajte s ljudima, pitajte, razglasite da tražite posao. Nećete tako ništa izgubiti, a puno možete dobiti. I kad postoje oglasi na koje biste se mogli prijaviti, nemojte misliti da je dovoljno samo slati zamolbe i skupljati odbijenice, da na taj način poduzimate sve što se poduzeti može. Trenutno stanje je takvo da se morate puno žešće boriti, tj. morate biti puno kreativniji ako želite svladati izazov pronalaska posla.

Iskoristite mogućnosti koje vam pruža internet

Doslovno si cijeli život možete preokrenuti naglavačke (u onom najboljem smislu) zahvaljujući internetu. Uz znanje engleskog jezika i stabilnu internetsku vezu, samo vam je nebo granica. Nije bitno gdje živite i čime ste se do sada bavili, bitno je da ste čvrsto odlučili poraditi na rješenju svog problema. Možete naučiti što god poželite, a onda i pronaći posao koji ćete npr. raditi od kuće za domaće ili strane klijente. Istina, za sve to treba vremena i strpljenja, puno upornosti i vjere u sebe, ali se definitivno isplati. Ukoliko odlučite krenuti na taj put već danas, dobro će vam doći i ovi tekstovi: Besplatno online obrazovanje I.Besplatno online obrazovanje II.7 poslova koje možeš da radiš od kuće (Jovana Miljanović).

Disciplinirajte se i nikad ne prestanite učiti

Ovaj se savjet nadovezuje na prethodni. Živimo u vremenu brzih promjena pa svatko tko želi uspjeti mora biti spreman na prilagodbe i neprestano usvajanje novih znanja. To je uvjet bez kojeg jednostavno više ne ide. A najviše učenja čeka upravo one nezaposlene. Nemojte tonuti, držite glavu iznad vode, imajte u fokusu ono što biste željeli raditi i za to se pripremajte, svaki dan. Poradite na disciplini, nemojte spavati dugo i samo se vući po kući, napravite si radni plan za svaki dan i nemojte se štedjeti. Tražite neprestano, ne odustajte, budite uporni i prilike će se početi pojavljivati. Što više toga znate, to ćete se lakše zaposliti. Preporučujem tekstove Educiranje o edukaciji – važnost samoobrazovanja (Razlivena tinta) i Trajno samoobrazovanje – faktor koji mi je povećavao šanse za uspeh u svakom poslu! (Aleksandra Birta)

Počnite pisati blog

Blog je odličan način da predstavite sebe i sve ono što znate raditi. Odaberite temu ili teme kojima se želite baviti, a preko kojih biste se voljeli predstaviti svijetu i pišite što češće. Na početku to možda neće izgledati bajno, pogotovo ako ste izgubili naviku pisanja, ali s vremenom ćete biti sve bolji i bolji. Iako je najbolje fokusirati se na jednu temu, to u početku često i nije baš jednostavno. Zato pišite o svemu o čemu biste htjeli, a s vremenom će vam se onda iskristalizirati ono nešto čemu ste spremni posvetiti najveći dio svoje pažnje. Kod mene su se promjene počele pokretati upravo s pokretanjem bloga koji mi je uvelike pomogao da ponovno čujem sebe i da definiram ono čime se u životu želim baviti. Više o tome kako vam blog može poslužiti u poslovne svrhe možete pronaći i u mom tekstu Poslovni blog – kako pisanjem privući klijente?

Razmislite o samozapošljavanju

Još jednom, zapitajte se – što znate i volite raditi? čije biste probleme mogli riješiti? postoje li u vašem okruženju potencijali koje biste mogli iskoristiti? kakvim prilikama ste okruženi? U poduzetništvo se najbolje upuštati ako već imate radnog iskustva na nekom području i osigurane klijente s kojima ćete surađivati, no možda vi imate i drugačiji plan koji bi mogao upaliti. Uglavnom, prije nego odlučite postati sam svoj gazda dobro se raspitajte o svemu što vas čeka na svim mogućim izvorima – internet (oprez, tu zna biti dosta netočnih ili zastarjelih informacija), Porezna, HZZ, knjigovođa, drugi poduzetnici itd.

Riješite se krivih uvjerenja

Čim prestanete misliti da niste sposobni pronaći posao ili da je posao nemoguće naći, sve će biti bolje. Al ozbiljno. Vjerujte u sebe, u svoje sposobnosti i znajte da način uvijek postoji – vi ga SAMO morate pronaći. Možda neće biti lako, al probajte ne očajavati, shvatite traženje posla kao pustolovinu, iskoristite vrijeme dok posla nemate za učenje i ostanite aktivni. U jednom trenutku stvari će se zakotrljati i sav će vam se uloženi trud isplatiti.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici: 


Zovem se Ivana Gložić i autorica sam bloga Naranča na kojem uglavnom pišem o svakodnevnim nastojanjima i neodustajanjima, ali i o onima koji ovaj svijet nastoje učiniti boljim mjestom za život. Zašto Naranča? Zato što simbolizira radost. Osim na blogu, možete me pratiti i putem Facebooka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang