Obavijesti

Kolumne

Trčanje ne pita za godine i vodi uporne u nove životne pobjede

Trčanje ne pita za godine i vodi uporne u nove životne pobjede
1

Prijateljica mi je pričala da je na nasipu srela jednu stariju gospođu trkačicu, malo su razgovarale i na kraju je ispalo da je gospođa stara kao prijateljičina baka, a razlika u njihovom izgledu je evidentna.

VIDEO

Prijateljica (koja je tada šetala) je bila iznenađena i šokirana. Rekla sam joj: “To su ti zaista dobrobiti rekreacije i trčanja!”.

Trčanje je vječno

Volim trčanje jer je trčanje cjeloživotni sport i hobi. Ne morate se ‘umiroviti’ već s 28 godina i niste stari s 29 jer, realno: niste stari! Nikad mi se nije sviđalo kako neki sportovi mijenjaju percepciju o mladosti i starosti u mislima ljudi: ima onih koji će misliti da su stari već s 45 i da trebaju nastaviti s gledanjem utakmica s kauča. Ne! Više od polovice trkača na maratonu u npr. New Yorku je starije od 40!

U trčanju ste uvijek dobrodošli, uvijek možete započeti s trčanjem: i s 10 godina i s 50 godina, a profesionalni trkači ostvaruju rezultate života u godinama u kojima se neki drugi prestaju profesionalno baviti sportom. Nije kasno ni za bavljenje ostalim rekreativnim sportovima, za svakog postoji nešto; n-i-k-a-d nije kasno, a sve je bolje od neaktivnosti i pasivnosti.

Ljubav na prvi pogled

Trčanju pristupite kao novom hobiju i kao novom izazovu u životu. Primijetit ćete da će vas trčanje ubrzo jako zavoljeti jer je nesebično, prima svakog u svoj zagrljaj i pružit će vam mnogo nagrada, fizičkih i psihičkih.

Neću ni spominjati koliko ćete vi zavoljeti trčanje. Nećete moći bez njega i postat će vaš cijeli svijet. 

Terapija

Trčanje je fantastično utočište u nekom ludom danu, pretrpanom obvezama, poslom, rokovima, peglanjem, pospremanjem, učenjem… Tih pola sata ili sat će biti samo vaši i nitko vam ih neće moći oduzeti. U tom periodu ćete se maknuti od svoje svakodnevice i rutine, imat ćete mir samo za sebe, napunit ćete baterije i krenut ćete hrabro u nove životne pobjede.

Naravno, što ste stariji, to ste iskusniji i pametnije pristupate bavljenju sportom. Znate svoje mogućnosti i potrebe, ne forsirate se nepotrebno i uživate u svojoj terapiji.

Brojke ne lažu

Trčanje ne traži vječnu mladost jer i nešto stariji trkači mogu obarati rekorde u svojim dobnim skupinama. Kanadski atletičar Ed Whitlock je prva osoba na svijetu starija od 70 godina koja je istrčala maraton za manje od tri sata. Trčao je u mladosti pa prestao, a trčanju se ponovno vratio sa 40 godina. Najbolji rezultat je ostvario sa 73 godine kada je maraton istrčao u vremenu 2:54:48. Njegovo vrijeme je ekvivalent dvadesetogodišnjem trkaču s vremenom 2:03:57.

Hal Higdon je sa 52 godine istrčao maraton u vremenu 2:29:27Carlos Lopes je postavio svjetski rekord u maratonu sa 38 godina na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu s vremenom 2:09:21.

Harriette Thompson je 2015. godine postala najstarija žena na svijetu koja je istrčala maraton u vremenu 7:24:36, sa 92 godine.

Jedan od najpoznatijih i najstarijih trkača je Fauja Singh. Nadimak mu je Turbaned Tornado i ima 104 godine te drži svjetske rekorde u svojoj dobnoj skupini. Njegov rekord u maratonu za skupinu 90+ je iz 2003. godine kada je sa 92 godine istrčao maraton u vremenu 5:40.

New York City Marathon 2015. godine je završilo 49 595 ljudi. U ženskoj kategoriji je pobijedila Mary Keitany sa 33 godine i vremenom 2:24:25, a u muškoj Stanley Biwott sa 29 godina i vremenom 2:10:34.

Najviše prijavljenih trkača, koji su pritom uspješno završili, se nalazi u dobnim skupinama od 30 do 49 godina, ukupno 31 163 ljudi. U skupini 30 – 39 godina je 15 446 ljudi završilo maraton, a u skupini 40 – 49 godina završilo je 15 717 ljudi.

Naš najpoznatiji maratonac Drago Paripović nositelj je hrvatskog rekorda u polumaratonu s vremenom 1:03:47 (Lago di Garda, 1993. godine), a koji je ostvario sa 34 godine te hrvatskog rekorda u maratonu s vremenom 2:17:05 (Bologna, 1992. godine) koji je ostvario sa 33 godine. Na Zagrebačkom maratonu 2011. godine postao je prvak Hrvatske s vremenom 2:38:09 u 52 godini života.

Navedene brojke su apsolutna motivacija, a godine su samo broj!

Ovisnost

Nemojte dopustiti da vas okolina obeshrabri u novom hobiju. Budite odlučni. Uskoro ćete pronaći mnogo istomišljenika i prijatelja u velikoj trkačkoj zajednici koji će vam biti najveća potpora i oslonac. Kažu da je trčanje jedina ovisnost od koje ne trebate na odvikavanje i zato se u potpunosti prepustite čarima trčanja!

 

Izvorni tekst pročitajte ovdje.

 

O autorici:


Zovem se Valentina Đureković i autorica sam bloga 'Val Trči' kojim pričam svoju priču o trčanju. Cilj mi je popularizacija trčanja i zdravog života. Naravno, pišem subjektivno, iz vlastitog iskustva, a bila bih najsretnija kada bi potrčao i protrčao cijeli svijet! Osim na blogu, možete me pratiti na Facebooku te na Instagramu.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode