Obavijesti

Kolumne

Za sve koje iritira loš tiramisu: Evo pravog recepta za taj kolač

Za sve koje iritira loš tiramisu: Evo pravog recepta za taj kolač
1

Iznervirana prošlotjednim susretom s tiramisuom koji izgleda kao mađarica sinula mi je ideja da prikažem tiramisu kakav bi trebao biti.

VIDEO

Tiramisu mora biti kombinacija pjenaste kreme i ”biskvita”, desert koji se jede žlicom i u kojem je kava samo jedna od nota koja se osjeti, a ne dominantan okus koji ubije mascarpone i ostale divote. Najprvije, tiramisu se radi od sirovih jaja i ne peče se. Tako bar rade Talijani, a ja slijedim njihov primjer jer ipak su oni profići za taj desert. Drugo - tiramisu je više složenac od u kavi namočenih piškota, kreme od jaja i mascarponea, i u ovom slučaju rastopljene čokolade.

Sastojci za osam osoba:

  • 8 jaja
  • 500 g mascarponea
  • 200 g piškota
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 0,4 l kave
  • 70 g šećera
  • čokolada za dekoraciju
  • ekstrakt ili pasta od vanilije (opcionalno)

Priprema:

  • Najprije na pari rastopite čokoladu s maslacem dok ne dobijete svilenkastu, tekuću čokoladnu kremu.
  • U međuvremenu na dno duboke posude poslažite piškote te ih namočite kavom. Potom ih prelijte čokoladnom kremom i rasporedite jednolično po cijeloj dužini, da sve bude prekriveno.
  • Odvojite u dvije duboke zdjele zasebno žumanjke i bjelanjke te prvo napravite kremu od žutanjaka.
  • Žutanjke istucite pjenasto sa šećerom, dodajte mascarpone i po želji pastu od vanilije te dobro promiješajte da dobijete gustu smjesu.
  • Potom istucite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg (trik s okretanjem posude iznad glave je i dalje jedinstvena metoda provjere čvrstoće snijega). Ovo nije klasično venecijanski, ali ja volim dodati snijeg od bjelanjaka jer daje kremi od žutanjaka prozračnost i mekoću. Polagano dodajte snijeg, žlicu po žlicu u kremu od žumanjaka i laganim miješanjem povežite. Primijetit ćete kako se krema napuhnula, kao mousse. Počastite se kušanjem.
  • Izlijte kremu preko piškota i čokolade, zagladite i ukrasite naribanom čokoladom (možete i ribanom koricom naranče).
  • Stavite u frižider na sat vremena da se slegne i servirajte hladno.
  • Uživajte u pjenasto kremastom desertu.

U slast, 

T.

P. S. Ja koristim pastu od vanilije koja se može nabaviti u Harissi

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode