Obavijesti

Kolumne

Zbog ovih ćete se 6 recepata ponovno zaljubiti u sendviče

Zbog ovih ćete se 6 recepata ponovno zaljubiti u sendviče
1

Sendviči. Najdraža hrana Joey Tribbianija, meni nešto vrlo milo za spremati. Zapravo mi je to najdraži i najkreativniji dio kuhanja: slaganje različitih slojeva okusa i teksture kako bi se dobilo malo savršenstvo.

VIDEO

Pod 'malo savršenstvo' na tanjuru ne mislim na kajzericu, majonezu i podrigušu, iako i to ima svojih čari. I ide mi poprilično dobro, dapače ON kaže da radim najbolje sendviče koje je jeo.

Doručak sendviči

Doručak sendviče baziram na jajima i gustim, zasitnim vrstama kruha. Trenutno mi je najdraža kombinacija kukuruzni kruh ispod peke s maslacem i “palačinka” jajima. Zapravo se radi o jajima na oko kojima razmuljam žumanjak da bude u ravnini s bjelanjkom, posolim i onda okrenem kao palačinku.

Eggly sandwich

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • šaka gljiva (ja sam koristila jablanovače)
  • 1 češanj češnjaka
  • sol, papar, majčina dušica, muškatni oraščić, čili
  • 10 g maslaca
  • ulje
  • tabasco
  • šnita kukuruznog kruha (opet, može i neki drugi)

Priprema:

  • U tavici zagrijte maslac i ulje te popržite jedan nasjeckani češanj češnjaka s prstohvatom majčine dušice i pola nadrobljenog čilija. Pržite minutu do dvije te potom dodajte očišćene i narezane gljive.
  • Pustite da se prže na laganoj vatri 5-7 minuta te pred kraj dodajte prstohvat muškatnog praščića.
  • U međuvremenu istucite dva jaja s prstohvatom soli i papra te prelijte preko gljiva.
  • Špatulom miješajte jaja dok ne postanu svilenkasta, ugasite vatru i stavite sa strane.
  • Na šnitu kruha nakapajte tabasco, na to stavite jaja i po želji malo parmezana po vrhu.

Egg & bacon with a twist

Ovdje se zapravo radi o istoj vrsti sendviča s malim varijacijama na temu.

Sastojci:

  • dva jaja
  • šnita kruha po želji
  • vrhnje
  • sir
  • šunka, špek, što volite (ja volim pečenu šunku)
  • tabasco
  • bosiljak
  • rajčice

Priprema:

  • Za sendvič s prve slike bacite na tavicu par šniti šunke/špeka i pržite dok ne pozlati te potom na to dodajte dva jaja i ispecite kao što je gore opisano, a la palačinka style (sve će se pomiješati skupa). Ne trebate solit budući da je šunka slana i pušta svoj sok.
  • Prebacite na vrhnjem premazanu šnitu kruha te nakapajte tabascom (ketchupom, majonezom, bbq umakom…). Ja stavim i šnitu sira (tipa cheddar ili gauda) ispod da lijepo otopi.
  • Za sendvič s druge slike isto postupite sa šunkom, ali dodajte šaku cherry rajčica nasjeckanih napola i popržite dvije minute prije no što stavite jaja. Kad ste ispekli i jaja prebacite na šnitu kruha te natrgajte bosiljak na vrh.

Ručak sendviči

Ručak sendviči su kapitalci od minimalno 3-4 sloja svega, kalorijska bomba koja vas garantirano drži sitima do kasnih sati.

Ultimate sandwich

Ovaj sendvič je ludilo, nema tko nije ostao oduševljen kombinacijom. Nije za one koji paze na liniju. Izvrstan je za tulume ili neformalne večere.

Sastojci:

  • pecivo (najbolje sa sjemenkama)
  • jaje
  • mozzarella
  • par nasjeckanih šampinjona
  • pola rajčice
  • abc sir (ili bilo koji svježi)
  • par kriški rajčice
  • 2-3 kriške slanine
  • pileći file
  • bbq umak (ja najviše volim Jack Daniels)
  • pola luka

Priprema:

  • Prvo prepecite par šniti špeka da postane hrskav. Pileći file prerežite na dva tri tanja sloja, posolite i ispecite na masti od špeka.
  • U međuvremenu prerežite pecivo i donju stranu namažite abc sirom. Na to stavite par tankih kriški rajčice. Kad je file gotov poslažite ga na rajčicu. Premažite bbq umakom.
  • U istoj masnoći prepržite pola nasjeckanog luka i par nasjeckanih gljiva par minuta. Stavite na piletinu.
  • Ispecite jaje a la palačinka i stavite na gljive.
  • Maknite ulje iz tavice i zgasite ringlu. U preostaloj toplini tave otopite pola kuglice mozzarelle te stavite na jaje. Potom na vrh položite špek i prekrijte drugim dijelom peciva.

Burger

Ok, ovo je burger, ali oni spadaju pod sendviče tako da ne odstupam od teme.

Sastojci:

  • pecivo za hamburger
  • ljubičasti luk
  • bbq umak
  • sir u listićima
  • luk
  • krastavci
  • ketchup
  • špek
  • senf
  • zelena salata
  • rajčica
  • pljeskavica (ja svoje radim od mljevene junetine, luka, soli, papra, crvene paprike, jaja, krušnih mrvica i kumina, no i kupljene su ok)

Postupak:

  • Pljeskavicu stavite na nauljenu grill tavu i poklopite ravnim poklopcem na koji ste stavili nešto teško (tako će biti tanka i ravnomjerno ispečena).
  • Dok se pljeska peče gornju polovicu peciva (ovaj dio sa sezamom) premažite s ketchupom i senfom (McDonald’s kombinacija i način slaganja sendviča) dodajte nasjeckani prepečeni ljubičasti luk i krastavce. Potom na to preprženu slaninu.
  • Na to stavite par listova zelene salate, potom rajčicu i sir.
  • Kad je pljeskavica gotova stavite na sir, premažite bbq  umakom, zaklopite donjim dijelom peciva i okrenite. Voila.

Sendviči za večeru

Sendviči za večeru su za mene kombinacija svega i svačega, što dokazuje i prvi palačinka sendvič, u stilu IHOP-a.

IHOP sandwich

Sastojci:

  • jaja
  • brašno
  • sol
  • mlijeko
  • ulje
  • prašak za pecivo
  • jaja
  • bbq umak
  • rajčica
  • šunka
  • sir u listićima

Priprema:

  • Ispecite deblje palačinke, poznate kao američke od gušće smjese jaja, mlijeka, brašna, soli i praška za pecivo. Po sendviču ide pet palačinki.
  • Prepržite šunku samo da zamiriši, te potom na tom ulju ispecite dva jaja kao kajganu.
  • Na prvi sloj palačinki stavite rajčicu, potom poklopite drugom. Nju premažite bbq umakom te stavite šunku. Potom ponovno palačinku na koju ide sir. Još jednu palačinku na koju ćete staviti kajganu te posljednju palačinku kojom zatvaramo sendvič.

Magic healthy sandwich

Ovaj sendvič je protuteža prethodnima i zapravo daje vrlo zdrav i cjelovit obrok.

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • 1/2 čilija
  • 2 jaja
  • 2 zrele rajčica ili u mom slučaju šaka cherry rajčica
  • 1/4 ljubičastog luka
  • 1 limeta
  • 2 kriške kruha sa zrnjem
  • 4 grančice korijandera ili u mom slučaju peršina
  • 1 avokado

Priprema:

  • Za savršeno poširana jaja postupak je malo drugačiji ali djelotvoran. Uzmite malu šalicu ili zdjelicu i otrgajte poduži komad prozirne folije (cca 25 cm) i prekrijte preko šalice i prstima udubite u šalicu da stijenke budu prekrivene, a višak viri sa strane. Ulijte malo maslinovog ulja i utrljajte po foliji. Zatim dodajte malo nasjeckanog čilija i na to pažljivo razbijte jaje. Uzmite krajeve folije koja strši van i priljubite skupa. Istisnite sav zrak van i zavežite čvor. Ponovite s drugim jajetom. Ako instrukcije nisu jasne, evo tutoriala, verzija 2 u ovom videu.
  • Stavite lonac s vodom na vatru i kad se počnu pojavljivati mjehurići (ne vrenje!) ubacite rajčice na minutu. Zatim ih stavite u hladnu vodu na minutu, te potom razrežite na osmine i očistite od sjemenki. U zdjelici ih pomiješajte sa žličicom malinova ulja i 1/4 naribanog ljubičastog luka. Začinite solju i paprom te sokom pola limete.
  • U istu vodu (koja je i dalje pred vrenjem ali ne vrije) stavite jaja i kuhajte 6 minuta da budu u meko kuhana.
  • U međuvremenu ogulite avokado, odstranite košticu, nasjeckajte i zgnječite sa sokom preostale limete i začinite po želji.
  • Tostirajte kruh, potom namažite avokadom kao da je maslac i na to dodajte mješavinu rajčice i ljubičastog luka. Jaje izvadite iz folije i stavite na vrh te ukrasite listićima korijandera.

Savjet ekstra

Iako je u sendviču najčešće najbitnije ono što je u sredini, dobar kruh je bitan da zaokruži cijelu priču. Stoga ja kruh volim malo doraditi sitnicama kako bi sendvič dobio dodatnu okusnu notu.

Pimp my bread:

  • kruh
  • maslac sobne temperature
  • maslinovo ulje
  • češnjak
  • peršin

Priprema:

  • Kruh zarežite po dužini, te potom okomito kako biste dobili veće kocke.
  • Maslac pomiješajte s nasjeckanim peršinom i protisnutim češnjakom te dobro utrljajte u kruh. Zalijte maslinovim uljem.
  • Smočite papir za pečenje te kruh umotajte u njega. Stavite u pećnicu na 20 minuta na 200 Celzijevih (dok se papir ne posuši).
  • Sad imate izvrsnu osnovu za daljnje sendviče.

U slast!

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici: 


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.


 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu