Obavijesti

News

Komentari 78

'Ako je u pukotini čep, Krešimir može preživjeti nekoliko dana'

'Ako je u pukotini čep, Krešimir može preživjeti nekoliko dana'
4

Krešimir Milas (31) i Rene Lisac (35) penjali su se na 7010 metara visok vrh Khan Tengri u Kirgistanu. Lavina se sručila na njih. Lisac se izvukao, a Milasa još traže

VIDEO

Krešimir Milas (31) i Rene Lisac (35) u nedjelju su se počeli penjati na 7010 metara visok vrh Khan Tengri u Kirgistanu. Na visini od 4700 metara na njih se sručila lavina.

Upao u pukotinu: Zarobljen ispod snježnog okova

Krešimir je upao u pukotinu i ostao zarobljen ispod snježnog okova. Rene se nekako uspio spustiti do kolega Vedrane Simičić (37) i Bojana Novaka (37), koji su u logoru čekali svoj red za penjanje.

Potragu otežava loše vrijeme i snijeg koji stalno pada

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Renea su hitno prebacili u bolnicu u Beškek, a kako smo doznali, izvan životne je opasnosti. Krešimira još traže, a posao im otežava loše vrijeme i snijeg koji ne prestaje padati.

Vjerujemo da se u pukotini stvorio čep, što omogućuje da Krešimir preživi nekoliko dana, rekao je šef HGSS-a Vinko Prizmić

- Nestao je u pukotini i zatrpan je lavinom. No, vjeujemo da se u pukotini stvorio čep, što omogućuje da Krešimir preživi nekoliko dana - rekao nam je šef HGSS-a Vinko Prizmić koji je u stalnom kontaktu s tamošnjim spasiocima. 

Khan Tengri, što u prijevodu znači Vladar neba, drugi je najviši vrh masiva Tien Shan. 

Smješten je na razmeđi Kirgistana, Kazahstana, a uspon je teži i od Everesta.

Do vrha Khan Tengri ne vodi niti jedan lagan smjer. Teren je strmiji, snježniji i stjenovitiji, kaže Stipe Božić

- Do njegova vrha ne vodi niti jedan lagani smjer uspona. Hrvatska alpinistička ekipa odabrala je najpopularniju rutu, tzv. Zapadni greben. Smjer je tehnički dosta zahtjevan i opasan, a naši alpinisti su se penjali po strmijem snježnom, ledenom i stjenovitom terenu - govori naš prekaljeni alpinist Stipe Božić.

Ovo je prvi puta da se na najsjeverniji vrh svijeta penje hrvatska alpinistička ekipa. Njihova je posebnost i u tome što su odlučili uspon izvesti u alpskom stilu penjanja.

A neposredno prije no što će otputovati u ovu opasnu avanturu Krešimir je u razgovoru za naše novine izjavio kako je silno uzbuđen.

- Nismo svjesni što nas čeka gore, ali smo neopisivo uzbuđeni. Iako je na toj ruti poginulo nekoliko planinara, vjerujem da će s našom ekspedicijom biti sve u redu - rekao nam je tada Krešimir. 

Povjerio se kako je roditeljima prešutio sve detalje uspona na opasnu kirgišku planinu.

Punih sedam dana u podnožju pripremali uspon

Hrvatska alpinistička ekipa prošlog je ponedjeljka sletjela u kirgistanski Biškek, odakle su ih džipovima i helikopterom prebacili na područje ledenjaka Engliček, gdje im je bio bazni logor. Prije uspona na Khan Tengria prošli su aklimatizaciju, odnosno tijelo naviknuli na tlak zraka i smanjenje količine kisika u krvi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina