Obavijesti

News

Komentari 277

Bandić je zbog Željke Markić oštetio Zagreb za 305.000 kn?

Bandić je zbog Željke Markić oštetio Zagreb za 305.000 kn?
6

Bandić je navodno naredio da Grad plati tiskanje plakata za referendum udruge 'U ime obitelji' za cijelu Hrvatsku, snimanje i emitiranje spotova te veći broj štandova

VIDEO

USKOK je otvorio istragu protiv Milana Bandića, pročelnika za obrazovanje i sport Ivice Lovrića i voditeljice gradske tvrtke Tržnice Zdenke Palac zbog sumnje da su nanijeli štetu Zagrebu i tvrtci od 305.000 kuna kroz donacije udruzi U ime obitelji.

Radi se o pokroviteljstvima nad prikupljanjem potpisa za propali referendum po kojem bi se zastupnici birali imenom i prezimenom i u potpunosti promijenio izborni sustav.

USKOK navodi da je Bandić prvo donio zaključak kojim je prihvatio pokroviteljstvo nad referendumom, ali bez ikakve financijske pomoći. Suprotno tom zaključku, naložio je Lovriću da na račun Zagrebe tiska letke i plakate za cijelu Hrvatsku, financirao je spotove i njihovo emitiranje. Lovrić je poslušao i sve je platio najmanje 200.000 kuna iz proračuna.

Bandić je također naložio voditeljici Tržnica Zdenki Palac da U ime obitelji besplatno osigura veći broj štandova. Šteta je tu barem 105.000 kuna. U ime obitelji je ostvarila korist od 305.000 kuna.

USKOK je zabranio svom troma kontaktiranje sa svjedocima i međusobno, a Zdenki Palac i obavljanje direktorske dužnosti.

Istraga nije obuhvatila još 240.000 kuna donacija koje je Bandić dao Udruzi, kao niti poslovni prostor.

Bandić se nakon istrage u aferi Agram družio sa svojim suradnikom Lovrićem kojeg se tereti i za štetu u Ciboni. Sada više neće moći razgovarati i šetati gradom.

Članovi U ime obitelji već su bili na ispitivanju, a čelnica udruge Željka Markić je rekla da se radi o političkom pritisku USKOK-a i policije.

24sata su prvi pisali o tome da je Grad Zagreb pokrovitelj referenduma U ime obitelji. Željka Markić je tada rekla da bi voljela i da su svi ostali gradovi pomogli udruzi.

USKOK-ovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1955., 1965., 1962.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. (18.12.2014.)

Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, kao gradonačelnik Grada Zagreba, nakon što je prihvatio zamolbu jedne udruge, 19. rujna 2014. donio Zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba vezano uz aktivnosti te udruge u razdoblju od 21. rujna do 5. listopada 2014., koje pokroviteljstvo ne obuhvaća financijsku potporu. Nakon toga, I. okrivljenik je od II. okrivljenika, pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, suprotno navedenom Zaključku, zatražio da na račun Grada Zagreba za potrebe udruge organizira tiskanje letaka i plakata za područje cijele Republike Hrvatske, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje spotova, što je II. okrivljenik realizirao sklapanjem poslova s raznim trgovačkim društvima. Nadalje, I. okrivljenik je od III. okrivljenice, voditeljice podružnice Tržnice Zagreb trgovačkog društva Zagrebački holding, zatražio da toj udruzi ustupi na besplatno korištenje veći broj štandova navedene podružnice, što je ona i učinila. Na opisani način I. i II. okrivljenici su oštetili Grad Zagreb za najmanje 200.000,00 kuna, III. okrivljenica je oštetila Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb za najmanje 105.000,00 kuna, a udruzi su pribavili nepripadnu imovinsku korist u navedenim iznosima.

USKOK je u odnosu na sve okrivljenike donio rješenje o određivanju mjera opreza zabrane uspostavljanja kontakta sa suokrivljenicima i svjedocima, a u odnosu na III. okrivljenicu i mjeru zabrane obavljanja poslovne aktivnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 277
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu