Obavijesti

News

Komentari 64

Bosanski Brod: Kratki spoj izazvao eksploziju u rafineriji

Bosanski Brod: Kratki spoj izazvao eksploziju u rafineriji
5

Iz Rafinerije tvrde da su kvar otklonili za 10 minuta i da je izbio kratkotrajni plamen, te da drugih požara nije bilo. Dva radnika su opečena, a trećem je oštećen sluh

VIDEO

Požar u jednom od pogona rafinerije nafte u Bosanskom Brodu buknuo je oko 8.30 sati. Čitatelji 24sata javili su kako se prije izbijanja požara čula detonacija iz rafinerije. Iz policije u Bosanskom Brodu doznajemo kako su lakše ozlijeđena trojica radnika te da su vatrogasci požar ubrzo lokalizirali i ugasili.

Ozlijeđeni radnici prebačeni su u bolnicu Sveti apostol Luka u Doboju. Dvojica su opečena, a trećem je oštećen sluh, priopćili su iz Rafinerije.

- Oko 8.30 čula se jaka detonacija u rafineriji, a odmah nakon toga oglasili su se vatrogasci. Počeo je sukljati crni dim, vidio se i plamen. Uletio sam u kuću i počeo oblačiti djecu da bježimo. No, dim je postajao sve manji, pa mi se učinilo da je opasnost prestala. Nije ovo prvi puta, tamo se malo malo čuju vatrogasci, rekao je Pejo Matković (37) stanovnik ulice Stjepana Radić u naselju preko Save nasuprot bosanskobrodske Rafinerije nafte. 

- Vatrogasci Rafinerije nafte brzo su lokalizirali požar i spriječili su njegovo daljnje širenje. Pripadnici policijske stanice Bosanski Brod i inspektori zaštite od požara CBJ trenutno obavljaju očevid, rekla je Ljerka Stanimirović, glasnogovornica Centra javne bezbjednosti (CBJ) Doboj.

Čitatelji 24sata javljali su kako se plamen i dim vide iz Slavonskog Broda.

Kratki spoj izazvao eksploziju

Iz rafinerije su priopćili da je pri puštanju u rad rezervne pumpe nastao kratki spoj zbog čega je eksplodirala uvodna kutija visoko-naponskih kablova na elektromotoru pumpe. Eksplozija je ozlijedila trojicu radnika.

Iz Rafinerije kažu da su u roku od 10 minuta otklonili kvarove te da eksplozija nije izazvala požar niti je bilo emisije štetnih plinova ili izlijevanja štetnih materijala. I hrvatsko MInistarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja zatražilo je službene informacije o požaru od vlasti u BiH.

Hrvatska traži službeno izvješće

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Republike Hrvatske u petak je zatražilo službene informacije od nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini o požaru i eksploziji u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu jer posljedica može biti prekogranično onečišćenje. Mjerna postaja u Slavonskome Brodu nije zabilježila znatniju koncentraciju štetnih plinova u zraku.

Zadnji požar zataškali

Posljednji veći požar koji je izbio u rafineriji bio je 20. prosinca prošle godine, no, nitko u Slavonskom Brodu, pa i u BiH o njemu ništa znao narednih 28 dana kada je o mogućoj katastrofi prvi pisao sarajevski Dnevni avaz. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca