Obavijesti

News

Komentari 251

Bankarica je optužila fra Šimu: On se samo poslužio sa mnom

Bankarica je optužila fra Šimu: On se samo poslužio sa mnom
4

Pravi vlasnik jahte i dva i pol milijuna na njenom računu je fra Šime, tvrdi Bilonić. Učinila mu je uslugu, kaže, jer bi bilo čudno da crkveno lice ima toliku imovinu

VIDEO

Fra Šime Nimac završio je u utorak iznošenje svoje obrane naglasivši da je prilikom prodaje zemljišta ispoštovao sve odredbe kanonskog prava te nije prekoračio svoje ovlasti. 

- Vjerovao sam crkvi i banci, mojim nadređenima i direktorici banke, a danas sam ovdje upravo zbog njih. Bez obzira na razloge nisam trebao podići taj novac, ali i ja sam čovjek, imam svoje emocije i slabosti. Prešao sam granicu razumnog odlučivanja. Da sam htio otuđiti novac mogao sam to učiniti na stotinu načina, no ja sam novac htio zaštititi - završio je fratar svoju obranu. 

'Vjerovala sam mu, trebao je biti moralni kompas'

Nakon toga je sud pregledao video snimku iskaza koji je Jasmina Bilonić dala pred državnom tužiteljicom. Jasmina je sistematično prikazala sve transakcije s fra Šimom i kazala kako je bio zainteresiran za kupnju broda i nekretnina iz procesa stečaja i ovrha. Od nekretnina je odustao zbog loše zarade na njima, no brod je ipak kupio. Zamolio ju je da prodavaču uplati preostali dio novca i bude privremeni vlasnik broda. Pristala je, ali je poslije uvidjela da je krivotvorio njen potpis na ugovorima o osiguranju broda i za najam veza u marini. Usprkos tome pristala je na njegovu zamolbu da bude fiktivna vlasnica oročenja od 2,5 milijuna kuna u Partner banci. 

- Vjerovala sam mu jer sam religiozna osoba, a on je morao biti moralni kompas, pa poslovanje s njim nisam smatrala rizikom -  kazala je Jasmina. 

No ipak ga je svojim nadređenima prijavila zbog podizanja većih količina novca, što je bila dužna po Zakonu o pranju novca i suzbijanja terorizma. 

- U matrici banke je bio vođen kao visoko rizični klijent, a dužnost mojih nadređenih je bila da poduzmu daljnje korake - pojasnila je bivša bankarica. 

'Što se mene tiče, vlasništvo broda i računa odmah vratite Nimcu'

Fratar je bio zainteresiran i za inozemna ulaganja, pa mu je i tu pomogla te otišla s njim u Švicarsku na poslovni sastanak. Izbila je afera, bila je lišena slobode, pa nije mogla prisustvovati finalizaciji ugovora u Zagrebu. Švicarski partner Paolo Banfi i direktor Societe General grupe su joj obećali vratiti novac koji je fra Šime uložio, no to nisu nikad ispoštovali. Jasmina Bilonić je negirala da je bila u poslovnici kada je fra Šime preuzimao novac, što se kosi sa fra Šiminom izjavom da je podignuti novac ostavljao u njenom sefu, a vani iznosio vrećice pune papira. 

- Bila sam fiktivni vlasnik i broda i računa u Partner banci, a od njih nisam imala nikakve koristi. Radila sam u interesu banke, a ne za osobnu korist. Što se mene tiče, vratite odmah danas vlasništvo računa i broda na Šimu Nimca - poručila je Jasmina sudu. 

Na upite zastupnika crkve Jasmina je negirala da je sa fra Šimom bila u Budvi i Italiji. Priznala je jedino odlazak u Lugano na poslovni sastanak. 

- Pomogla sam fra Šimi koji je htio oploditi novac, kao i svi svećenici - rekla je na kraju Jasmina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 251
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava