Obavijesti

News

Komentari 194

Frljića gađali jajima uz povike "Što si učinio za ovu državu?"

Frljića gađali jajima uz povike "Što si učinio za ovu državu?"
9

Aktivist Mićo Antolović napao je gradskog pročelnika za kulturu Ivana Šarara, a jedan američki turist je zaradio dva šamara i jaje u glavu uz povike "pederu"

VIDEO

"Frljiću ti si sjeme razdora. Tvoju (ne)kulturu plaćaju građani ovog grada" - pisalo je na platnu obješenom ispred ulaza riječkog NHK Ivana pl. Zajca, gdje su intendant Oliver Frljić i ravnatelj opere Marin Blažević u četvrtak održali performans pod nazivom : "Frljiću i Blaževiću otkaz" , kao odgovor na govor mržnje istomene grupe osnovane na Facebooku, a u sklopu otvaranja ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći.

Na stolu pored kazališnog dvojca, koji je u sklopu performansa čitao poruke mržnje koje su im upućene preko navedene Facebook stranice, stajale su košarice sa rajčicama i kamenjem te dvije replike kalašnjikova.

- Pripremili smo i rekvizite kojima oni koji imaju potrebu mogu retoriku ovog performansa pretvoriti u čin - poručio je Blažević te dodao, da budući da ima puno katolika, onaj koji je bez grijeha neka baci kamen prvi.

I nije morao dugo čekati. Iz solidnog broja publike odvojila se grupica protivnika kazališnog dvojca, od kojih je nekolicina bivših branitelja, koji su na poruke mržnje reagirali pljeskom i poklicima "Bravo!", "Tako je", "Može vas biti sram" i "Što ste učinili za ovu državu? " te pjesmom "Zovi, samo zovi, svi će sokolovi..."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Goran Kovačić/PIXSELL 01:15

Kako kazališni dvojac nije reagirao već nastavio sa čitanjem, a publika negodovala stavu "pobunjenika" te ih izviždala, strasti su se ubrzo uzburkale, a situacija eskalirala u verbalan i fizički sukob i zmeđu gledatelja i bivših branitelja. U smjeru Frljića i Blaževića od strane protivnika letjela su jaja, bacalo kamenje o pod, "kalašnjikov" dizao u zrak, vrijeđala publika, a fizički je od strane lokalnog aktivista Miće Antulovića napadnut pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar, koji se nalazio u publici. Napadnut je turist iz Dallasa, Gregory Jackson Haley(41), koji je stao u obranu "slobode govora i umjetnosti" te od jednog bivšeg branitelja zaradio dva šamara i jaje u glavu uz pogrdnu izjavu "pederu".

- U Rijeci sam na proputovanju i gledao sam predstavu Turbo folk, koja me se jako dojmila. Smatram da je svrha umjetnosti sloboda izražavanja, a ponašanje ovih nasilnika je krajnje neozbiljno i smiješno. Svako ima pravo na stav i slobodu govora, ali nasilje nikako nije rješenje - objasnio je Haley.

Nakon što se situacija malo primirila kazališni dvojac je unatoč svemu kratko nastavio sa čitanjem poruka, te završio performans izjavom da su se i ovom prilikom uvjerili u razinu demokracije i kulture.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke