Obavijesti

News

Komentari 80

Ivo ide van, ali ne zna se kada; Uskok najavio da će se žaliti

Ivo ide van, ali ne zna se kada; Uskok najavio da će se žaliti
12

Odvjetnica Sloković misli da bi Sanader mogao u srijedu iz zatvora, jer su uplatili sredstva i dali podatke o imovini. Uskok misli da nema razloga da se ukine pritvor

VIDEO

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo je odluku da se produžuje istražni zatvor Ivi Sanaderu te je istovremeno istražni zatvor zamijenjen jamčevinom u iznosu od 12,4 milijuna kuna. Donijeli su i dvije mjere opreza uz jamčevinu, a to je da se da se prvog ponedjeljka u mjesecu javi istražnom sucu te će mu oduzeti putovnicu.

Na slobodu će ga pustiti, nakon što budu ispunjeni svi zakonski uvjeti koji se traže da bi se jamstvo moglo realizirati. To znači da ne mora izaći u ponedjeljak već rješenje tog vijeća mora postati pravomoćno. Naime, stranke na doneseno rješenje imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Mora biti položena jamčevina, optuženik mora obećati da se neće kriti i konačno se tada donosi rješenje o ukidanju istražnog zatvora. 

- Prije nego odluka postane pravomoćna ne može izaći na slobodu i ne može se provesti ni jamčevina. Tek na temelju pravomoćnog rješenja može se provesti upis hipoteke u zemljišnim knjigama, a mora biti uplaćena i gotovina. Rok za žalbu je tri dana, a počinje teći kada stranke prime pismeni otpravak. Procjene o izlasku za sada su nezahvalne. U roku tri dana se mogu očekivati žalbe, a ako pristignu o njima odlučuje Vrhovni sud - kaže Krešimir Devčić. Ako ne stignu, rješenje postaje pravomoćno i tek tada se to rješenje šalje na provedbu nadležnim sudovima radi upisivanja hipoteke, dodaje Devčić. Nije htio komentirati odluku Ustavnog suda da ga se mora pustiti do 12. prosinca u 7 sati ujutro.

Uskok će se žaliti, odvjetnici ga u srijedu vide na slobodi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Moramo samo pričekati hoće li Uskok ulagati žalbu jer smo mi uplatili sredstva i dali podatke o imovini. Po tome, mogao bi u srijedu izaći, međutim mi i dalje stojimo pri tome da treba poštivati odluku Ustavnog suda, kojem ćemo se obratiti u ponedjeljak jer nema osnova da Sanader ostane u istražnom zatvoru, obzirom da je taj produženi pritvor zamijenjen jamstvom - rekla je odvjetnica Jadranka Sloković. Tvrdi da imaju pravo da mogu tražiti provođenje odluke Ustavnog suda. Dodaje da je Sanader dobro primio ovu odluku.

- Za njega je to dobro jer će izaći, a ostalo su tehnički detalji - kaže Sloković.

- Žalit ćemo se na ovo rješenje, jer smatramo da nema razloga za ukidanje pritvora i da je jamstvo neprimjereno - rekla je zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak.

Uskok je nakon podizanja optužnice u slučaju Fimi-media tražio da se bivšem premijeru odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Njegovi odvjetnici smatraju da za to nema osnova. Uskok inače u slučaju Fimi medije tereti 11 stranaka. Na sud su u subotu doveli i Ivu Sanadera iz remetinečkog zatvora te je i on dobio priliku govoriti na zatvorenom ročištu.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović rekao je kako Državno odvjetništvo nema nikakvih novih argumenata te da je jedino novo što je sada podignuta nova optužnica i da se radi o velikoj šteti. Dodao je kako je presudno hoće li se postupiti po odluci Ustavnog suda. Odluka o pritvoru trebala bi biti poznata u 13 sati.

Uz Ivu Sanadera optuženi su i Mladen Barišić, bivši HDZ-ov rizničar, Ratko Maček, glasnogovornik Vlade i šef izbornih stožera HDZ-a, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi-medije Nevenka Jurak, dvoje njenih suradnika te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida. Tereti ih se za nezakonito izvlačenje oko 46,6 milijuna kuna iz državnih institucija te punjenje HDZ-ovo "crnog fonda". 

Optužuju ih za udruživanje za počinjenje kaznenog djela, zloporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju. Prema optužnici, Sanader je za sebe zadržao oko 15 milijuna kuna, a ostatak je ostao HDZ-u.

Sloković: Idemo i u Strassbourg ako bude potrebno

Odvjetnica bivšeg premijera, Jadranka Sloković, rekla je kako Uskok tvrdi da je u Sanaderovu slučaju veća kriminalna količina, te da ga se zato želi duže držati u pritvoru. Kaže da Uskok forsira njegov ostanak u pritvoru iz nekog svog inata, jer inače nema problema da Sanader izađe iz pritvora. Dodaje kako se tu radi i o kršenju Sanaderove slobode. 

Za Radio 101 je rekla da će se Sanaderov odvjetnički tim obratiti Ustavnom sudu ukoliko odluka Županijskog suda bude protivna njihovoj odluci. Sloković kaže kako će otići i u Strassbourg ukoliko to bude potrebno. 

- Smatramo da se u podizanju optužnice Uskoku jako žurilo. Trebali su Sanaderu i ponovno skinuti imunitet, jer se tu radi o novom slučaju. Prekršena je i pravna procedura u ovom slučaju - rekla je odvjetnica Sloković. 

Komentirala je i posjet stožeru Kukuriku koalicije u izbornoj noći. Kazala je da su ona i odvjetnik Čedo Prodanović odavno proklamirani ljevičari te u izbornoj noći nisu razgovarali o nikakvim predmetima. Ondje su došli na poziv Zorana Milanovića. 

Istaknula je kako su naišli na ozbiljne probleme, jer je Ivi Sanaderu blokirana imovina, a nemaju pravo na besplatnu dostavu spisa. U ovom slučaju ti spisi imaju 60.000 stranica i to je jako skupo. 

Naglasila je i kako su slučajevi kao što je Sanaderov jako zanimljivi te predstavljaju izazov za bilo kojeg odvjetnika. Na pitanje što bi bilo da Sanader pobjegne rekla je kako je to trenutačno fantastika koja je neizvediva. 

- Prvi put dok je pobjegao pronašli su ga nakon dan i pol. Sada je Sanader postao poznat i izvan granica Hrvatske, a i nalazi se u nekoj vrsti izolacije. Blokirana mu je imovina i nema ni putovnicu. Njegov bijeg je nemoguć - zaključila je Sloković.

"Fascinira me kako Sanader sve ovo tako dobro podnosi"

Odvjetnica je rekla da je Ivo Sanader vrlo jak te cijelu situaciju jako dobro podnosi. Rekla je kako je i pitanje je li cijela situacija uzrok njegovih fizičkih problema. Sloković ističe da je fascinirana koliko Sanader ima snage i kako se drži. Dodala je kako u pritvoru bivši premijer gleda TV i čita novine te pokušava biti u toku sa svim. Najteže mu padaju vijesti o njegovoj obitelji, pogotovo oko njegovih kćeri. Sloković kaže da Sanader pokušava od svega zaštitit kćeri te da je isključivo njegova odluka da obitelj ne bude na suđenjima. 

Jadranka Sloković je rekla i kako je istina da je Sanader žrtva zakona koje je sam donio. 

Bebić: Ako Ivo pobjegne, ja gubim kuću

Ako po hrvatskim zakonima bilo koji okrivljenik, optuženik ima pravo branit se sa slobode, a ima, a to odlučuje sud i nitko drugi i ako se pusti na temelju sudske odluke da se brani sa slobode ja svojom imovinom jamčin hrvatskoj državi da neće pobjeći. Ako bi slučajno pobjegao onda ja gubim kuću - komentirao je Luka Bebić puštanje Sanadera iz zatvora.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina