Obavijesti

News

Komentari 203

Ili će u lisicama u Remetinec ili će trijumfalno odšetati kući

Ili će u lisicama u Remetinec ili će trijumfalno odšetati kući
8

U utorak u 10 sati sudac Ivan Turudić će nepravomoćno presuditi bivšem premijeru i nekada najmoćnijem čovjeku u državi, godinu dana nakon početka suđenja za slučajeve Hypo i Ina-MOL

VIDEO

Godinu dana nakon početka suđenja u predmetima Hypo i Ina-MOL sudac Ivan Turudić u utorak u 10 sati nepravomoćno će presuditi nekada najmoćnijem čovjeku u državi.

Uskok za Ivu Sanadera, optuženog za ratno profiterstvo zbog protuzakonitog primanja provizije od Hypo banke od 3,6 milijuna kuna te primanja 10 milijuna eura mita od MOL-a za izručenje Ine, traži maksimalnih 15 godina robije. Ako dobije više od pet godina, Sanaderu će staviti lisice na ruke i odvesti ga u direktno u zatvor. Postupak je pratilo 59 medijskih kuća. Uglavnom iz Hrvatske i regije, no čak se i Xinhua, kineska novinska agencije, akreditirala za ovo suđenje.

Obični vojnik će presuditi pričuvnom pukovniku

Nakon više od 70 ispitanih svjedoka tročlano sudsko vijeće na čelu sa sucem Ivanom Turudićem, koji je i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, u utorak će ući u povijest bez obzira na to kako presudilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Turudić, dragovoljac Domovinskog rata, tijekom postupka je više puta grubo prekidao Sanadera ne dopustivši mu da mu upada u riječ. Znao je biti i poprilično neugodan pri tome, tako da su mnogi smatrali kako želi svoj dio medijske pozornosti. Neki su smatrali da je čvrstim stavom htio pokazati da nije “Sanaderov čovjek”. Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt tvrdi da ju je Sanader smijenio 2006. kada nije pristala na to da Turudić postane predsjednik najvažnijeg županijskog suda. Uskok za Sanadera traži osam godina za Hypo te deset godina za Inu-MOL. No kako se kazne ne zbrajaju po automatizmu, Sanader ne može, u slučaju da budu i maksimalne, nikako dobiti više od 15 godina. Početak suđenja Sanader je dočekao u remetinečkom pritvoru.

U Hrvatsku je stigao u srpnju prošle godine nakon što je osam mjeseci proveo u austrijskom pritvoru. Sa slobode se brani godinu dana zahvaljujući prijateljima, koji su uplatili 12,4 milijuna kuna jamčevine. Njegovi odvjetnici tvrde da je njihov klijent, koji je naglasio da je pričuvni pukovnik HV-a, nevin i traže oslobađajuću presudu. Obrana je istaknula i da se nakon suđenja ne zna gdje je završilo pet milijuna eura mita od MOL-a (op. a. Ježić tvrdi da je pet kod njega, a Uskok da je Sanader dobio deset milijuna eura mita). Uskok tvrdi da je Sanader za “pišljivih deset milijuna eura izručio Inu, a tanker nafte košta oko 60 milijuna eura”.

Elegantni Ivo na prvo suđenje je došao u trenirci

Odjeven u trenirku i vestu Sanader je 28. listopada 2011. ušao u sudnicu Županijskog suda u Zagrebu. U ruci je imao štaku. Odmah se ispričao sucu Ivanu Turudiću jer na prvo ročište nije došao u odijelu.

- Odavno imam kardioloških problema. Trebao sam, naime, jutros u bolnicu zbog toga - rekao je tada Sanader.

Bio se okomio i na bivšeg šefa Matu Granića

Nisam Graniću sredio kredit u Hypu kao što je tvrdio na suđenju nego sam mu jamac u PBZ-u, rekao je Sanader u završnoj riječi. Dodao je i da je Granić sve dogovorio s Austrijancima, da je tri puta svjedočio u Uskoku te da je na sudu govorio drugačije. Granić, koji je 1994. bio ministar vanjskih poslova, tvrdi da je sve oko kredita prepustio zamjeniku Sanaderu.

Tajkun Robert Ježić, ključni svjedok Uskoka, još nije uplatio pet milijuna eura na račun suda

Vlasnik Diokija ima još pet dana da na račun suda u Zagrebu uplati milijune mita za Sanadera koji su, tvrdi Ježić, na računu Dioki Holdinga, tvrtke koja je u njegovu 100-postotnom vlasništvu, a čije je sjedište u Švicarskoj. Sucu Turudiću 25. listopada rekao je da mu za prebacivanje pet mil. eura treba 30 dana. Ježić, koji je bio svjedok u postupku, tvrdi da je MOL preko ciparskih tvrtki na njegovu tvrtku u Švicarsku uplatio mito Sanaderu kako bi im izručio Inu. Sanader tvrdi da laže. Ruski oligarh Mihail Gucerijev, osnivač Russnefta, i njegov zaposlenik Imre Fazakaš tvrde da su novac dali Ježiću za zemljište na Omišlju te za njegovo lobiranje za projekt Družba Adria.

Tajanstvena videosnimka iz Marcellina

Vlasnik restorana Marcellino Robert Čerhak Uskoku je dao videosnimku ručka Ive Sanadera i bivšeg šefa MOL-a Zsolta Hernadija. Na snimci od četiri minuta vidi se kako Sanader nešto piše na papirić i dodaje ga Hernadiju, a ovaj nešto računa i vraća mu papirić nakon čega se Sanader nasmiješio. Ručak je platio Ježić.

Sud je odbio svjedočenje ‘madam’ Marike

Marika Tomljanović Kiprijanovski, osuđena zbog svodništva, kontaktirala je Sanaderovu obranu. Tvrdi kako je bila na razgovoru Mladena Bajića s Dragom Vidakovićem. Bajić je, tvrdi, nagovarao Vidakovića, s kojim je živjela izvanbračno, da lažno svjedoči protiv Sanadera kako bi protiv njega povukao tjeralicu. No tjeralica nikad nije ni bila raspisana.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 203
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag