Obavijesti

News

Komentari 42

'Kolega Ličanin zagrlio trofej medvjeda i rekao da ga slikam'

'Kolega Ličanin zagrlio trofej medvjeda i rekao da ga slikam'
14

Josip Vrbić je optužen da je mobitelom snimio fotografije skrovišta za umjetnine bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore i dao ih jednom dnevnom listu

VIDEO

Nisam niti razmišljao da bi davanje fotografija bilo kazneno djelo. Motiv nije bio novac, niti nemoral niti bilo što drugo. Smatrao sam da javnost ima pravo znati što je pronađeno kod Nadana Vidoševića s obzirom na niz pritisaka i ranijih pokušaja zataškavanja hrvatske art mafije - rekao je Josip Vrbić, optužen da je mobitelom snimio nekoliko fotografija skrovišta za umjetnine bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića i dao ih jednom dnevnom listu.

Ovog jedinog stručnjaka za pronalazak ukradenih umjetnina u Hrvatskoj, USKOK tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te neovlašteno posjedovanje vatrenog oružja. Naime, tijekom pretrage njegovog ureda pronađeno je više streljiva te pištolj - olovka.

U tajnoj prostoriji našli umjetnine i lovačke trofeje

- U pretragu Vidoševićeva doma došao sam kako bi pomogao sudskom ovrhovoditelju. Savjetovao sam ga kako popisati i evidentirati oko 600-ak umjetnina pronađenih u njegovoj kući na Gornjem Prekrižju u Zagrebu. U jednom trenutku otkrili smo tajnu prostoriju u kojoj su bile umjetnine i lovački trofeji. Kolege su fotografirale trofeje, a mene je kolega iz Like zamolio da ga fotografiram s polarnim medvjedom. Zagrlio ga je i rekao snimite me sa zemljakom - kaže Vrbić. Dodao je kako je u kaminu primijetio puno spaljenih dokumenata i zamolio kolege da pristup kaminu osiguraju policijskom trakom jer je na neizgorenim dijelovima vidio da je riječ o nekim ugovorima.

- Mislio sam da se možda radi o ugovorima o kupoprodaji slika jer je Vidošević rekao da nema dokumentaciju za umjetnine koje su pronađene. No, kolega je žaračem uništio tu hrpu papira - rekao je Vrbić. Poslije je bio i u pretrazi Komore gdje je izdvojio lažnog Medulića koji je plaćen 50.000 eura.

"Nailazio sam na opstrukciju i u MUP-u i na drugim stranama"

Braneći se na Županijskom sudu u Zagrebu Vrbić je u utorak rekao kako je dugi niz godina tragao za najpoznatijim umjetničkim slikama te da je pri tome nailazio na opstrukciju i u MUP-u i na drugim stranama. Govorio je i o potrazi za slikom "Bogorodica s djetetom" koja je 1993. ukradena iz prostorija radionice nekadašnjeg Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu. Riječ je o neprocjenjivom ulju na platnu iz 16. stoljeća, koje pripisuju nepoznatom majstoru Da Vincijeve slikarske škole.

Slika dimenzija 133x94 centimetara vrijedila je oko 300.000 eura.

- Postojale su indicije, niz ljudi iz Ministarstva kulture je to tvrdilo, da je Nadan Vidošević čovjek za kojeg je ta slika ukradena. Još 1999. sam otkrio da je sliku ukrao Željko Lovrić, koji je tada bio vojna osoba. Splitskoj policiji poslao sam njegove otiske no tada su opstruirali istragu što je kasnije utvrdilo i policijsko povjerenstvo - rekao je Vrbić dodavši kako je zanimljivo da je Lovrić lani došao u policiju s odvjetnikom Franom Gorjancom koji je od 1994. do 1998. bio inspektor u splitskoj policiji.

Slika je pronađena u veljači 2013. Splitska policija tada je šturo izvijestila javnost da je kradljivac 42-godišnji počinitelj iz Splitsko dalmatinske županije.

- Počinitelj je u početku priznao da je sliku ukrao iz financijskih pobuda, no kasnije je dodao da je to učinio iz jednostavnog 'dišpeta', da dokaže da to može - objasnio je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Bilo kako bilo, Lovrić zbog zastare nije kazneno odgovarao niti je utvrđeno tko je bio krajnji naručitelj krađe.

Zbog svega toga, a bojeći se novih zataškavanja Vrbić je, tvrdi, odlučio s pronađenim umjetninama upoznati javnost.

Pokušali ga ubiti?

Lani, 3. rujna, vozeći se s kćeri u autu izletjeli smo s ceste. Ovlašteni serviser utvrdio je da su blokirani amortizeri na zadnjim kotačima te da je mala mogućnost da se tako nešto dogodi samo od sebe. Također je na kćerin auto lani naletio auto iz sjene i okrznuo joj retrovizor. Radilo se o VW Gofu crvene boje no kolege nikada nisu otkrile vozača, rekao je Vrbić. Kako je upravo spremao operativnu akciju kojom je htio stati na kraj hrvatskoj art mafiji i dobivao upozorenja s raznih strana da se ne bavi s time smatra da su ga pokušali ubiti ili zastrašiti kako bi odustao.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa