Obavijesti

News

Komentari 53

Mladićeva kći ubila se zbog tereta očevih ratnih zločina?

Mladićeva kći ubila se zbog tereta očevih ratnih zločina?
3

U potrazi za Mladićem specijalci su čak tri puta kucali na krive adrese. Njegova supruga tvrdila je da je mrtav, a navodno su ga viđali da posjećuje kćerin grob

VIDEO

Ratko Mladić (68) rođen je u Božanovicima u BIH. Vojnu akademiju završio je u Beogradu. U rujnu 1991. godine imenovan je za komandanta IX. korpusa u Kninu. U listopadu 1991. stekao je čin general-majora. Od 1992. do 1996. bio je komandant Glavnog stožera Vojske Republike Srpske. Dužnosti ga je, zbog haške optužnice, 1996. razriješila Biljana Plavšić. Do 2000. godine nesmetano je živio u Han Pijesku. Ratko Mladić je bio glavni zapovjednik vojske bosanskih Srba pa je odgovoran za 8000 ubijenih Bošnjaka u Srebrenici, granatiranje Sarajeva, ali i niz drugih, najtežih zločina. Pod zapovjedništvom Ratka Mladića trupe bosanskih Srba raselile su više stotina tisuća Bošnjaka i Hrvata. Ratko Mladić bio je odgovoran za planiranje i rukovođenje svim operacijama VRS-a, te za nadziranje aktivnosti svih podređenih starješina i jedinica kako bi osigurao da se njegova naređenja sprovode. Vojnu komandu i kontrolu vršio je preko svog Glavnog štaba, stoji u optužnici Haaškog suda.

Pretpostavljalo se da je u Srbiji

Optužnicu protiv njega su podigli još 1995. godine. Na teret mu stavljaju genocid, progone na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi kao i zločine protiv čovječnosti, ubojstva, kršenje ratnih zakona i običaja, deportacije ljudi, zločine tijekom napada na UN-ovu zaštićenu zonu u Srebrenici 1995. godine, a terete ga i za uzimanje UN-ovog osoblja za taoce. Traže ga već godinama. Pretpostavljalo se da se skriva u Srbiji. Navodno su ga vidjeli 2000. godine na nogometnoj utakmici između Kine i Jugoslavije u Beogradu. Neki su svjedoci tvrdili pak da su ga vidjeli u Moskvi. 

Kćer se ubila zbog njegovih ratnih zločina?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njegova kćer Ana, studentica medicine, se ubila Mladićevim pištoljem 1994. godine. Pokopali su je na groblju u parku Topčider u Beogradu, a Mladića su navodno vidjeli kako je nekoliko puta dolazio na njezin grob. Njezina smrt nikada nije razjašnjena, ali se nagađa da se ubila zbog tereta očevih ratnih zločina, kojega nije mogla podnijeti.

Mladićeva supruga: Moj muž je mrtav

Supruzi ratnog zločinca Ratka Mladića Bosiljki u Beogradu sude za nedozvoljeno držanje oružja. Pred sucem je izjavila kako je njezin suprug sigurno mrtav.

- Ratko je imao tri moždana udara. To se nije smjelo saznati. Da je živ, sigurno bi nam se javio - rekla je Bosiljka. Dodala je kako sa suprugom nije u kontaktu deset godina otkako je napustio kuću na Banovom brdu. Rekla je kako je postupak da se njenog muža proglasi mrtvim pokrenula zato da bi prestalo maltretiranje.

Mladića tri puta tražili na krivim adresama

Tijekom potrage za Ratkom Mladićem policije raznih zemalja nekoliko su se puta zabunile. Tako su naime Belgijanci danima pratili umirovljenog slikara Freddyja Degreefa. Nakon toga su ga priveli i ispitali. Kasnije su ga pustili. Degreef je priznao policiji da je 1978. godine živio u Hrvatskoj, a djevojka mu je iz Srbije.

- Možda su zato mislili da sam Mladić - dodao je.

Pripadnici posebnih postrojbi austrijske policije su pak u Beču pozvonili na vrata Bošnjaka Avde Saračevića (62) i njegove supruge. Saračević je u Beč došao kako izbjeglica iz Sarajeva, a zbog fizičke sličnosti zamijenili su ga za Mladića. Pretresli su mu stan, a onda pokazali Mladićeve fotografije. Ipak utvrdili su kako su se zabunili jer Saračević ima madež na licu i drugačije zube. 

Gotovo svi mediji prenijeli su kako je Mladić uhićen 21. veljače 2006. godine. Čak se pisalo kako je prebačen u Haag. Vlada Srbije to je demantirala. Tijekom 2006. godine policija je uhitila ljude koji su mu pomagali. Protiv nekih su podigli kaznene prijave zbog pomaganja. 

Policija u Keniji je u ožujku 2009. uhitila Zagrepčanina Igora Mejaškog. Mejaški kaže kako ga je netko kriomice slikao na plaži i prijavio policiji jer je mislio da je sličan Mladiću. Proveo je noć u zatvoru, a onda su ga pustili. Mejaški u Keniji živi dugi niz godina i radi u ronilačkom centru. 

Mladićevi tužili Srbiju, tražili 14.540 eura

Supruga i sin haškog bjegunca Ratka Mladića podnijeli su tužbu protiv Srbije, a traže da im se vrati 14.540 eura, koje su im oduzeli tijekom nekoliko policijskih akcija pretresa njihove kuće. Bosiljka i Darko Mladić tvrde kako im je policija bespravno oduzela novac. Tvrde kako protiv njih nije pokrenut nikakav postupak, te je država trebala dokazati da je novac namijenjen financiranju Ratka Mladića Početak suđenja je zakazan za 23. svibnja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a