Obavijesti

News

Komentari 169

Sanader uporan: Nisam primio proviziju i nisam ratni profiter

Sanader uporan: Nisam primio proviziju i nisam ratni profiter
2

Niti jednom građaninu ne sudi se za ratno profiterstvo. Ja sam jedini. U internim krugovima taj se zakon zove Lex Sanader napravljen da bi se meni sudilo, kaže Ivo

VIDEO

Nisam primio proviziju i nisam ratni profiter. Niti jednom građaninu ne sudi se za ratno profiterstvo. Ja sam jedini. U internim krugovima taj se zakon zove Lex Sanader napravljen je da bi se meni sudilo, rekao je u ponedjeljak u svojoj obrani bivši hrvatski premijer Ivo Sanader. Njemu se, podsjetimo suđenje u slučajevima Hypo i INA-MOL bliži kraju. 

"Ovdje je riječ o naloženom političkom progonu"

Sanader je rekao i kako u skoro 20 godina bavljenja politikom, ponosan na svoj doprinos za oslobođenje i samostalnost Hrvatske. 

- Ovdje je riječ o naloženom političkom progonu od strane moje nasljednice Jadranke Kosor. Ona je Mladenu Bajiću naredila politički progon i s njim surađivala, šaljući pojedine ljude da svjedoče. Sva moja imovina se zbog toga promatra kroz prizmu kriminalnih djela - kaže Sanader. 

Sanader kaže kako je u Austriji na temelju istih dokumenata ispitan kao svjedok, a u USKOK-u kao osumnjičenik. Kaže da je u oba slučaja govorio istinu. Naglašava da nije tražio, a ni primio proviziju za kredit koji je Hypo banka dala Ministarstvu vanjskih poslova.

"Časno sam služio svojoj domovini"

- Vodio sam se dubokim uvjerenjem da je časno služiti svojoj domovini i uvijek mi je bila strana pomisao da bih zloupotrijebio te dužnosti - kaže bivši premijer. Sanader kaže i kako su realizaciju kredita Hypo banke pratili Granić i Goran Pičuljan, tadašnji državni tajnik u MVP-u. 

- S punom odgovornošću tvrdim da nisam bio glavni pregovarač s Hypo bankom nego da je to bio Mate Granić. Uključen sam u pregovore na Granićev zahtjev. On je sam pred USKOK-om rekao da je to bilo u kasnu jesen 1994. Kasnije je to počeo pomicati, ali nije uspio doći dalje od rujna - rekao je Sanader. Na kraju je još jednom naglasio kako proviziju nije dobio.

"Graniću sam bio jamac za kredit i to u PBZ-u"

Bivši premijer naglašava i kako nije Graniću sredio kredit u Hypo banci. 

- Istina je da sam mu bio jamac u PBZ-u i imam dokument koji to dokazuje - kaže Sanader. Pita se i zašto je Granić iskaz dao tri puta, a onda na sudu govorio neku četvrtu varijantu. Sanader tvrdi da ga je Granić u pregovore s Hypo bankom uključio tek pri kraju. 

- O predmetu kredita s Kultererom sam se susreo dva puta. Nakon toga je bilo više sastanaka na kojima se govorilo o realizaciji kredita, ali i situaciji u BiH i regiji, jer se Hypo banka imala namjeru nakon Hrvatske dalje širiti - tvrdi Sanader. Kaže i da nije znao ništa o ponudi koju je dobio Granić u kolovozu 1994. 

- Za ovaj postupak je ta ponuda jako važna. Ona se citira u ugovoru koji je prihvatila hrvatska vlada. U tekstu ugovora stoji da se ugovor daje prema ponudi koja je poslana Graniću - tvrdi Sanader. 

- Hypo banci nisam obećao povlašteni položaj jer to nisam ni mogao. Strana banka ovisi o HNB-u, ministarstvu financija, Vladi, kaže Sanader. 

"Nikad nisam bio u Hypo banci u Klagenfurtu

Komentirajući svjedočenje Drage Vidakovića, Sanader kaže da nikad nije bio u Hypo banci u Klagenfurtu, kao ni na parkiralištu.

- Zanima nas je li Vidaković odlučio lagati u ovom slučaju da bi sebi kupio bolji položaj - kaže Sanader. 

O Laxi: Tuđman nam je rekao da se oslonimo na ljude iz dijaspore

Sanader  se osvrnuo i na Eugena Laxu. Kaže kako ga je vidio dva puta u Ministarstvu, jednom kod Granića i jednom kod sebe. Kaže kako su znali da je bio visoko u masonskim krugovima. Sanader kaže i kako je Tuđman Graniću rekao da se treba osloniti na ljude iz dijaspore. 

- Laxa se bavio međunarodnim financijskim konzaltingom. Vidjeli smo da je još tijekom 1996. komunicirao s državnim dužnosnicima, što on piše u pismu koje je uvršteno u sudski spis. Isto tako, u Ministarstvu se pričalo da je Granić slao svog vozača po Laxu - kaže Sanader. Rekao je i kako suradnja Laxe i Hypo banke nije stala na kreditu za MVP već se nastavila i dalje.

- Ide dalje na način da se provizije više ne isplaćuju njemu nego po njegovu nalogu tvrtki Bishopsdale koja je registrirana u Dublinu. Direktor te firme rekao je da se provizija više ne isplaćuje u Dublinu već u Londonu. A u Londonu se, kako smo čuli, živjela kćer Eugena Laxe. Tamo je i masonska loža koje je Laxa navodno bio i član - tvrdi Sanader.  


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21