Obavijesti

News

Komentari 152

Novi varalice: Lažni HEP-ovci, bankari i maseri vrebaju starije

Novi varalice: Lažni HEP-ovci, bankari i maseri vrebaju starije
3

Prevaranti dolaze na vrata starijim građanima, lažno se predstavljaju i često odlaze s njihovom cijelom ušteđevinom. Ponekad su u grupi od dvoje ili troje počinitelja

VIDEO

Bilo je to sve što sam imala. Čuvala sam novac jer imam šestero unučadi, što u školi, što na fakultetu. Mislila sam im ostaviti, a sad više nemam ništa, govorila je očajna žrtva (84).

Nepoznatoj prevarantici, koja je u četvrtak oko 12.30 sati pozvonila na vrata njezina stana u zagrebačkom Jordanovcu, predala je nešto manje od 150.000 kuna. Kako doznajemo, prevarantica ili njezina suradnica prvo je nazvala gospođu i lažno se predstavila kao djelatnica banke.

- Jeste li u posljednje vrijeme kod nas dizali novac? Primijetili smo da su se pojavile krivotvorene novčanice pa sad zovemo sve klijente kako bismo ih upozorili. Naši djelatnici mogu vam besplatno provjeriti i zamijeniti novčanice - rekla joj je prevarantica. Zvučala je uvjerljivo pa je žrtva pristala. Dogovorile su se da će istog dana na njezina vrata doći “kolegica” iz banke kojoj treba predati sav novac koji ima.

- Pitala me je koliko novca imam kod kuće. Kako li su samo mene našli? Rekla mi je da moja kći može u 17 sati doći u banku podići novac. Ja se još nadam da će se netko ipak javiti - rekla je prevarena susprežući suze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nije nam otkrila u kojem trenutku je shvatila da više neće vidjeti novac. O prevarantici se sjeća tek da je srednje visine i srednje građe. Policija je u petak još tragala za njom.

Često su u grupi, biraju starije žrtve i lažno se predstavljaju

Nažalost, gospođa je samo jedna u nizu žrtava lukavih i dobro organiziranih prevaranata koji, lažno se predstavljajući, građanima često otimaju cijelu ušteđevinu.

- Obično biraju žrtve starije dobi kojima dolaze na kućni prag. Najčešće se lažno predstavljaju, i to kao policajci, zaposlenici HEP-a, Vodovoda ili Plinare, djelatnici banaka, mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, a žrtvama znaju nuditi na prodaju i aparate za masažu - kažu u policiji.

Često znaju raditi u grupama od dvoje ili troje počinitelja, a obično operiraju na dva načina. Prvi je da žrtvi pozvone na vrata i, nakon lažnog predstavljanja, traže da ih pusti u stan. Dok im jedan prevarant ili prevarantica odvlači pažnju, primjerice traži čašu vode, drugi koristi priliku, pretražuje stan i krade novac. Drugi način još je perfidniji. Žrtvi se najave telefonski i uvjere je da im preda novac kako bi ga provjerili. Potom im, prema dogovoru, na vrata dolazi prevarantica i odlazi s plijenom.

'Pomozite, majka mi umire'

Željka F. (32) žrtve je uvjeravala da im je susjeda i tražila nekoliko tisuća kuna za bolesnu majku. Od žrtava je izvukla stotinjak tisuća kuna.

Lažni istražitelj tražio PIN

Muškarac (38) nazvao je Karlovčanku (64) i uvjerio je da je žrtva prijevare u banci. Dala mu je desetke tisuća kuna, broj kartice i PIN.

'Ljubav života' ga drogirala

Zagrepčaninu (77) prevarantica se javila na oglas. Skuhala mu je kavu i ponudila masažu. Onesvijestio se, a ona je uzela 10.000 kuna.

'Rođakinji treba novac za put'

Zadrane je zvala prevarantica koja se predstavila kao djelatnica hrvatskog konzulata i tražila ih novac za članove obitelji u inozemstvu.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21