Obavijesti

News

Komentari 32

Organizatoru splitskog Pridea došli na vrata i prijetili smrću

Organizatoru splitskog Pridea došli na vrata i prijetili smrću
1

Homofobi su došli pred vrata muškarčeva stana u Splitu, lupali na vrata, verbalno ga vrijeđali te mu zaprijetili smrću. Policija za napadačima intenzivno traga

VIDEO

Trojica nepoznatih muškaraca su u četvrtak navečer zaprijetili smrću jednom od organizatora Split Pride-a. Došli su pred vrata muškarčeva stana, lupali na vrata, verbalno ga vrijeđali te mu zaprijetili smrću. Policija traga za agresivnim homofobima.

Priopćenje grupa Iskorak i Kontra donosimo u cijelosti. 

''Poštovani, 

obraćamo vam se vezano za napade na voditelja javnog okupljanja Split Pride 2013, Antu Beusa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, jučer oko 22 sata grupa muškaraca je došla pred zgradu u kojoj živi g. Beus, te su pozvonili na portafon. Kada je g. Beus upitao tko je, jedan od napadača je odgovorio da je susjed i da je zaboravio ključ. Kasnije su pozvonili na vrata stana g. Beusa, predstavljajući se na isti način. G. Beus je počeo otvarati vrata, kada je jedan od napadača udario nogom u vrata, te su počeli vikati «Pederčino ubit ćemo te!» . G. Beus je uspio zalupiti vrata i zaključati ih, te je pozvao policiju. Napadači su nastavili udarati u vrata, pokušavajući ih razvaliti. 

Napominjemo da je g. Beusa i jednu od volonterki Split Pridea prošli tjedan  pratila skupina ljudi (njih osmero) u blizini stana g. Beusa, prijeteći im i govoreći da žele vidjeti gdje stanuju. Uspjeli su im pobjeći, te su pozvali policiju. 

Također, ovo nije prvi napad ovog tipa, jer je nekoliko dana prije Split Pridea izvršen sličan napad gdje su nasilnici nabijali po vratima stana jednog od volontera Split Pridea, prijeteći i nasilno pokušavajući ući u stan. 

Iz svega navedenog razvidno je da se radi o jednoj organiziranoj i agresivnoj skupini osoba koja nastoji fizički napasti volontere Split Pridea. 

Zahtjevamo da policija odlučno reagira i pronađe i procesuira počinitelje, te spriječi daljnje napade na g. Beusa, kao i ostale volontere i volonterke Split Pridea, te LGBT osobe u Splitu. 

Pravo na javno okupljanje i pravo na život bez nasilja su temeljna ljudska prava. Građani Splita, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno u svom gradu, ne samo na dan Split Pridea, već tijekom cijele godine. 

Srdačan pozdrav,  Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra i Edo Bulić, koordinator Iskoraka''

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag