Obavijesti

News

Komentari 473

Oskvrnut spomenik u Borovu: Vandali na ćirilici ispisali Srbija

Oskvrnut spomenik u Borovu: Vandali na ćirilici ispisali Srbija
1

Vijenci i lampioni na spomen obilježju za 12 redarstvenika podignutom 2002. razbacani su, a po izlogu obližnje trgovine su istim sprejem napisana četiri S

VIDEO

Ni tri dana nakon postavljanja "spomen-ploče istine" za ubijene policajce na Trgu palih boraca u centru Borova sela srpski su se stanovnici pobunili protiv ploče i, pod okriljem mraka, grafitima uništili spomenik. Kao i svake godine do sada.

Naime, prije samo nekoliko dana djelatnici MUP-a, na Memorijalu 12 redarstvenika, postavili su novu spomen-ploču istine poginulim kolegama redarstvenicima u Borovu Selu. Ploča istine, kako su je nazvali, postavljena je ispod već postojećeg spomenika na kojemu se nalaze samo imena ubijenih te datum i godina. 

- Ploča koju je prije par godina MUP postavio na mjestu ubojstva naših kolega nije nam nikada bila dovoljna jer ne kazuje što se tu zapravo dogodilo. Postavljena je takva kakva je zato što smo, iako živimo u Hrvatskoj, morali pitati srpske lokalne čelnike da li nam dopuštaju staviti ploču i oni su nam diktirali što na toj ploči mora pisati kako ne bismo provocirali srpsko stanovništvo Borova sela. Ove godine odlučili smo to promijeniti. Mi branitelji odlučili smo podno te ploče na kojoj stoje samo imena naših najdražih i datum staviti i našu "ploču istine". Za nju nismo tražili dopuštenje od lokalnih vlasti jer na njoj ne piše ništa što bi trebalo provocirati Srbe u Borovu selu. Na njoj piše samo ono što se doista dogodilo, a to je "Dana 2. svibnja 1991. godine u Borovu selu srpski teroristi podmuklo su, iz zasjede, izvršili masakr i ratni zločin nad ranjenim i zarobljenim pripadnicima Specijalne policije RH". To nije provokacija, to je povijesna činjenica" - rekao Stevo Culej, dozapovjednik Udruge specijalne policije i brat jednog od ubijenih redarstvenika u Borovu selu. 

Postavljajući ploču policajci su upozorili javnost da nitko od tih srpskih zločinaca nije izveden pred lice pravde. Culeju i ostalim policajcima bilo je jasno da će veoma brzo ploča biti meta srpskih vandala. Vukovarska policija priopćila je da je tijekom proteklog vikenda nepoznata osoba sprejem ispisala četiri slova C te riječ Srbija, nakon čega je razbacala cvijeće i lampione podno spomenika. Počinitelj je još nepoznat, a kada ga pronađu, policija će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu za rasnu i drugu diskriminaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministarstvo najoštrije osudilo vandalizam

Ministar branitelja Predrag Matić u priopćenju za javnost najoštrije je osudio vandalski čin oskvrnuća spomenika. 

Ovakav čin predstavlja grubo vrijeđanje uloge i žrtve hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te izražavamo uvjerenje da će mjerodavne institucije Republike Hrvatske žurno pronaći i kazniti počinitelje, stoji u priopćenju. 

U ministarstvu čvrsto vjeruju da su počinitelji samo vandali koji huliganskim činom pokušavaju zaoštriti odnose među mirnim i dobronamjernim žiteljima Borova. 

Pozvali su branitelje i građane da rješavanje slučaja prepuste nadležnim institucijama Republike Hrvatske. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 473
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a