Obavijesti

News

Komentari 285

Završilo je ročište: Merzel su odredili pritvor od mjesec dana

Odvjetnik županice kaže da se Marinu Lovrić Merzel istražuje po pet točaka optužnice. Pritvor joj je određen kako ne bi utjecala na svjedoke ili ponovila djelo

VIDEO

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel u četvrtak je saznala da će ostati u pritvoru mjesec dana . O tome je odlučio sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. Ročište je završilo nešto iza 13 sati, a Sud je objavio odluku o pritvoru iza 14 sati. Merzel je određen pritvor kako ne bi utjecala na svjedoke i kako ne bi ponovila djelo.

Drugooptuženi Silvijo Kobešćak dobio je istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke. Trećeoptuženom Bernard Popecu odobreno je jamstvo, ali čeka se rješenje o istražnom zatvoru te će biti pušten kad bude procijenjeno i uplaćeno jamstvo. Prihvaćeno je jamstvo u nekretninama, ali nisu poznati detalji. Vjeruje se da će Kobešćak izaći brže na slobodu jer se u njegovom slučaju neće ispitivati toliko svjedoka kao za Merzel. Za nju je predviđeno 100-tinjak svjedoka.

Odvjetnik se nadao da sud neće pristati na zahtjev USKOK-a

Odvjetnik županice Lovrić Merzel Berislav Živković kazao je novinarima kako se nada da sud ipak neće pristati na zahtjev Uskoka, odnosno da će njegovoj klijentici omogućiti obranu sa slobode.

Ako je ipak zatvore zbog straha da bi na slobodi mogla utjecati na svjedoke ili ponoviti kazneno djelo, Živković je kazao da će sudu ponuditi jamstvo te ostanak na slobodi uz neke mjere opreza .

Ponovio je da je županica u srijedu na ispitivanju u Uskoku odbacila sve optužbe , prema kojima je županijski proračun raznim malverzacijama oštetila za više od 10,5 milijuna kuna.

Pokretanje videa...

24sataTV VIDEO

Pet točaka optužnice: Merzel se nije branila šutnjom

Njezin odvjetnik Berislav Živković nije iznosio puno pojedinosti nakon završenog ispitivanja, ali je rekao da se Lovrić Merzel istražuje po pet točaka optužnice , da se nije branila šutnjom nego se izjasnila o svakoj od njih .

Podsjetimo, sumnja se da je preplatila zgradu županijskoga Zavoda za hitnu pomoć za nekoliko milijuna kuna , a istražuju se i zloporabe u županijskoj upravi, prodaja Cesta Sisak i navodni mutni poslovi s tajkunom Željkom Žužićem.

Kako piše HRT , u Uskoku su ispitali još dvojicu suosumnjičenika , a među njima je navodno Bernard Popec koji je Županiji prodao prostor za Zavod za hitnu pomoć, te Silvijo Kobešćak, vlasnik tvrtke IGM Turopolje i predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak.

Pokretanje videa...

24sata VIDEO

Pet točaka optužnice

Kako piše Jutarnji list , ovo je pet točaka za koje Uskok sumnjiči županicu:

1. Plaćala je tzv. županijske savjetnike novcem iz proračun a samo kako bi oni glasali za nju u Skupštini. Procijenjena šteta je šest milijuna kuna.

2. Prostor za zgradu Hitne pomoći kupila je 2012. od Bernarda Popeca za puno veću cijenu nego što zgrada vrijedi . Procjenjuje se da je šteta 4,2 milijuna kuna.

3. Protuzakonito raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak . Zbog toga je Županija morala platiti odštetu. Šteta je oko 200.000 kuna.

4. Županijskom službenom karticom American Express plaćala je sve osobne troškove . Na to je potrošila ukupno 136.000 kuna.

5. Troškove hrane i pića za osobne potrebe po raznim ugostiteljskim objektima podmirivala novcem Županije . Šteta je oko 35.000 kuna.

Priopćenje USKOK -a donosimo u cijelosti:

" USKOK je na temelju kaznene prijave koju je podnio PNUSKOK donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1963., 1972., 1978.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti u poticanju. ( 3. 4. 2014.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., kao županica Sisačko-moslavačke županije, od lipnja 2009. godine pa nadalje, donijela više odluka i rješenja o osnivanju i imenovanju članova Savjeta županice za što im je neosnovano isplaćivana mjesečna naknada od 5.000 kuna neto, iako je znala da oni iste poslove zbog kojih su imenovani za članove Savjeta već obavljaju u okviru tijela Skupštine i pravnih osoba Županije te da za to primaju odgovarajuću naknadu, odnosno plaću. Na opisani način članovima Savjeta pribavljena je nepripadna korist, a proračun Županije je s osnova isplaćenih naknada i pripadajućih davanja oštećen za najmanje 6.000.000 kuna.

Nadalje, I. okr. je od veljače 2012. do srpnja 2013., unatoč činjenici da je Županijska skupština donijela odluku o gradnji Zavoda za hitnu medicinu na lokaciji Jodnog lječilišta u sklopu Opće bolnice Sisak, u dogovoru i na traženje III. okr., direktora V. okr. trgovačkog društva, poduzela sve kako bi osigurala da Županija za potrebe Zavoda za hitnu medicinu od V. okr. trgovačkog društva kupi nekretninu koja nije bila adekvatna i to po cijeni znatno većoj od stvarne. U cilju realizacije navedenog I. okr. je 30. svibnja 2012. s III. okr. zaključila ugovor o kupoprodaji navedene nekretnine za iznos od 9.800.000 kuna. Na taj je način na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti predmetne nekretnine, V. okr. trgovačkom društvu, na štetu Županije, pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 4.200.000 kuna.

Osim navedenog, I. okr. je od rujna 2010. do rujna 2013., sukladno dogovoru i na traženje IV. okr., a u cilju da njegovom društvu omogući stjecanje udjela Županije u društvu Ceste Sisak, 14. listopada 2011. s društvom IV. okr. zaključila ugovor o prodaji i prijenosu poslovnog udjela, iako je znala da će time za Županiju nastati obveza naknade štete drugom društvu zbog neosnovanog odbijanja zaključenja ugovora. Odbijeno društvo je pred Trgovačkim sudom u Zagrebu protiv Županije pokrenulo parnični postupak zbog nadoknade štete a u kojem postupku je I. okr. potpisala sudsku nagodbu kojom se Županija društvu obvezala isplatiti 200.000 kuna, za koji iznos je oštećen proračun Županije.

Isto tako osnovano se sumnja da je, od ožujka 2010. do kraja 2013. godine, u više navrata troškove privatnih ručkova, proslave rođendana i nabavu prehrambenih artikala za privatne potrebe, po nalogu I. okr. plaćala Županija iako za to nije bilo osnova, čime je Županija oštećena za najmanje 35.000 kuna. Također se sumnja da je I. okr. od 2009. do 2013. godine, službenom karticom plaćala privatne troškove za konzumaciju hrane i pića te goriva, čime je sebi, na štetu Županije, pribavila nepripadnu imovinsku korist od najmanje 136.000 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

>>> U tjedniku Express od 4. travnja dossier Merzel: Sve tajne moćne županice

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 285
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa